За Дамян и тези, които са го изоставили

Дълго мислих дали да пиша по въпроса, но в крайна сметка надделя чувството ми за справедливост. Познавам и двете момчета от Ст. Загора.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Доста се поразрових и разбрах нещо, което е много важно и не се споменава тук. Дамян е бил на заслона с двамата софиянци, които са оставили колата си под х.Плевен и за тях единствения вариант за връщане е бил по обратния път. Дамян решил да слезе в Карлово и за да си осигури подкрепа за трудния път, ИЗЛЪГАЛ старозагорци, че неговите приятели няма да го изчакват, само за да получи нужната помощ. По този начин той можеше да стане причина за смъртта и на други, не само на себе си. Слава богу, че старозагорци и карловци не са измръзнали в този ад като него и са успели да си измъкнат невредими след изтощителни опити да го спасяват. Тях ги е спасила опитността и добрата екипировка. А условията са били - СНЕЖЕН АД.

Доста се поразрових и разбрах нещо, което е много важно и не се споменава тук. Дамян е бил на заслона с двамата софиянци, които са оставили колата си под х.Плевен и за тях единствения вариант за връщане е бил по обратния път. Дамян решил да слезе в Карлово и за да си осигури подкрепа за трудния път, ИЗЛЪГАЛ старозагорци, че неговите приятели няма да го изчакват, само за да получи нужната помощ. По този начин той можеше да стане причина за смъртта и на други, не само на себе си. Слава богу, че старозагорци и карловци не са измръзнали в този ад като него и са успели да си измъкнат невредими след изтощителни опити да го спасяват. Тях ги е спасила опитността и добрата екипировка. А условията са били - СНЕЖЕН АД.

Maloumnite - razrovete se iz internet i shte nauchite , che Danjan ne e bil sas vsichkia si. Iskal e da kateri sam prez zimata i prez noshtta vrah Botev. Prochetete mu patepisite da vidite za kakvo stava vapros. Dobre che da go ostavili!!!

мария: от постинга ти се разбира, че умееш добре да изпълняваш операциите Copy и Paste. Иначе, жалко за нещастието.

Абе как ще оставиш ЖИВ човек в планината сам, без възможност да си помогне и пред ужаса какво го очаква ???!!! Как бе ? На тия 4-мата, дето са го оставили и не им е трепнало окото, кво им има , аааа ? На некой да му липсва пръст , да лежи в болница от измръзнали крайници или нещо подобно ? Ми нема. Никой от тях НЕ Е ПОСТРАДАЛ !!! Значи не е имало борба на живот и смърт. Не са били на косъм. Не са си мръднали пръста, за да помогнат на изпаднал в беда ТЕХЕН СПЪТНИК и ДРУГАР, на когото са ОБЕЩАЛИ ДА НЕ ГО ИЗОСТАВЯТ !!! Освен тва ша ми разправят, че бил неадекватен. Ай сиктир ве ! Казал е името си, годините, от къде е, а по-късно даже сам установил, че нищо не вижад. Тва е според разказа на алпинистите, ако може изобщо да им се вярва. Та, това неадекватност ли е според вас ????? Ми много адекватен е бил даже. Просто се е движел по-бавно, а това не било по вкуса нито на двойката от Стара Загора, нито на тия от Карлово. Жалки самолюбиви страхливци и мижитурки . Единия от стара Загора бил на антибиотици, а другия не си бил усещал краката. Аре глупости и измишльотини на търкалета. Просто оправдания на страхливци, за да се измъкнат напред и да се погрижат само за себе си. Говеда . много точно, подкрепям това мнение не може да оставиш жив човек в планината при буря да те чака под дървото докато си спиш на топло в хижата, и при това ден два, докато някой реши да го търси. какви са тези глупости, как толкова много хора твърдят че е правилно това явно с непознати никога не трябва да ходиш в планина, защото ще те изоставят без да им пука изобщо

Намерете темата по случая в клуб туризъм на дир.бг, в нея има връзка и към стара тема от преди две години. там са писали хора, които ходят по планините доста сериозно. прочетете ги. има какво да се научи и разбере. но всичко свърши. той сега е във вечните снежни полета.

Съжалявам да го кажа, но от цялата описана ситуация и приблизително времето изкарано в това състояние, мога със сигурност да ви кажа, че Дамян е бил ВЕЧЕ МЪРТЪВ когато момчетата са го оставили. Била съм в подобна климатична ситуация в планината, имам и някои познания по медицина. Хората които са му помагали нямат вина за неговата кончина, направили са всичко по силите си,повече от убедена съм.Който си мисли, че може да стори повече от тях в такава ситуация да е жив и здрав,дано не му се случва.Планините не са за самоуверени,безразсъ и безотговорни хора.Безсмислено е да се води целия този спор и да се сипят (с извинение) всички тези лайна и помия тук. Спрете!!!!

Коко , напълно те подкрепям!

Какво ли щяха да говорят обвинителите, ако в планината бяха останали 3-4-5 трупа? Кого щяха да обвиняват?

КоКо бил ли си в наистина високите планини?Свалил ли си от 7000 м наистина неадекватния Кондуз ?Ако е така,разкажи някои работи на невежите ,които си позволяват невежи коментари.А аз ще ви кажа следното:сама ЖЕНАТА на един от наблюдателите на Мусала го е качила на гръб от Леденото езеро до върха,след като той е бил паднал по улея !

Не мога да обвинявам никого. Никой не знае как ще реагира в такава ситуация. Вие на още трупове ли бихте се радвали??? Само майка му в описаната ситуация не би го изоставила. Само майчиният инстинкт е по-силен от инстинктът за самосъхранение.

Вината е на 4-мата. Ония от Стара Загора са още по-виновни, защото са обещали на Дамян подкрепа и помощ. Казали са му, чу няма да го изоставят при никакви обстоятелства. И заради дадената от тях дума Дамян е напуснал заслона. Тръгнал е да слиза с тях с чисълта, че не е сам и може да разчита на някого. В противен случай е щял да остане в заслона . Впоследствие обаче старозагорци подло се измъкват и го изоставят.

FOCUS News Agency http://www.f however, was fatigued and did not have an appropriate outfit. He LEFT the group to wait for rescuers. ---- Za pred sveta triabva da zvuchi po dobre ...

Не обвинявам момчетата от Стара Загора. Все пак те са го влачили сами (изоставени от 2-мата карловски алпинисти) и са направили всичко каквото са могли. Именно алпинистите обвинявам за тази трагедия. Защо са избързали напред и са оставили 2-те момчета да мъкнат сами Дамян??? Защо??? Нима не са видели в какво състояние е??? И какво са си казали? Те, момчетата от Стара Загора са му обещали да го приберат, ние не. Нека те да се оправят с него. И другите 2-ма алпинисти, които вече са го оставили сам...

към 1: Правиш ужасно, ужасно непремерено изказване. Цели ШЕСТ човека са му помагали часове наред и са се опитвали да спасят живота му. Нима не разбираш!? За съжаление природата ги е победила и тях, и него. Това е положението. Всичко има предел. Намери интервюто с последните двама младежи по Нова телевизия, чуй какво казват, погледни лицата им. Не те ли е срам, да наричаш тези хора убийци? Точно тях, които са се борили до последно за живота му. От мястото където са се разделили с него (не оставили, а разделили, проумей разликата!) знаеш ли какво следва до Карлово? Колко още ходене следва и по какъв терен? Не знаеш. Ако знаеше, нямаше да сипеш нелепи обвинения.

Една стара тема в clubs.dir.bg. добре е да има повече информация, когато се правят изказвания http://c

За Мира : Това е несериозно. Мислиш ли, че дори и да си платиш, някой ше се навие да го търси през ноща?

Хора, които не са изпитвали стихията на зимната планина тръгнали да съдят тези, които са рискували живота си за Дамян... По времето, когато Карловци са го оставили, той е бил вече мъртвец. Все още дишащ, но все пак мъртвец. Той е бил влачен 4-6 часа (първо от Старозагорци, после от Карловци), във виелицата, с недобра (по всеобшото менние) екипировка. В момента когато Карловци го изоставят, по техни думи, той е бил в безсъзнание. Нямам основание да не им вярвам, по всяка вероятност Дамян е бил в крайна фаза на хипотермия. Дори и в същия този момент спасителен отряд да беше се телепортирал при тях, изхода по всяка вероятност щеше да е същия (за справка погледнете другия смъртен случй там от същата седмица). Извиняв се за грубостта, но това което момчетата са изоставили е било един труп. И тенденцията да се превърнат в три трупа. Да, може би докато Дамян е бил все още способен да се движи самостоятелно е можело да изкопаят пещера и да се спасят всички в нея. Малко от вас обаче дето раздавате присъди имате представа какви стоманени нерви трбва да имаш за да се опиташ по този начин да прекараш ноща на Ботев, без дори да имаш необходимата екипировка за целта. Лесно е като го гледаш по филмите, но като си изтощен, премръзнал и дори не знаеш къде си, това решение изглежда сигурна смърт. И забележете, че това решение би имало смисъл да се направи единствено ПРЕДИ ситуацията да стане твърде критична. Без спасителна екипировка, в дупка в снега със сигурност не можеш да спасиш някой, който вече е критично преохладен, По писанията на много хора си личи, че не знаят нищо за изтощението, паниката и безизходността на подобни ситуации. Пожелавам ви и да не разбирате. Мир на духа ти, Дамяне. Планината те прибра при себе си.

KoKO Landjev? Prav si.Mno...go prav!

Пак казвам - щом си решил да ходиш в планината, трябва да си готов и да помогнеш на човек в беда. Иначе това, всеки да се оправя сам и както може е АБСОЛЮТНА ПРОСТОТИЯ И БЕЗРАЗЛИЧИЕ И НЕЗАЧИТАНЕ НА НИЩО ЧОВЕШКО И ХУМАННО!!! Точно такива хора стават убийци. При тях няма никакво съчувствие, те просто не се трогват от страданието на другите, и това е доказано! И явно никой от другите не е бил даже в близост до смъртна опасност, щом нямат никакви наранявания и измръзвания. ТАКА ЧЕ СТИГА СТЕ ГОВОРИЛИ ГЛУПОСТИ!!! ЕДИНСТВЕНИЯТ КОЙТО СЕ Е БОРИЛ ЗА ЖИВОТА СИ ТОГАВА Е БИЛ ДАМЯН!!!

Пред ужаса да ми окапят ушите и носа, да ми присаждат лице, да ми ампутират крака и ръце от измръзване, ако бях на мястото на Дамян, щях да моля да ме оставят да си умра от бялата смърт.

Двете момчета, които са изоставили Дамян са спасили четири живота - на двете момчета които са носили и влачили Дамян през бурята в преспите и собствените си... Ако това не е трезва преценка на планинар ... не знак кое е! Всеки знае че четирима заедно по-лесно ще носят Дамян, но двама от тях /които до този момент са били с Дамян/ е вече доста тежко и алпинистите правилно са преценили, че е било много вероятно скоро да се окажат с още двама в критично положение /изтощението и студът биха ги отслабили до край/. Правилно е било да ги опътят за посоката и да ги изпратят за помощ още докато последните сами не изпаднат в безпомощно състояние. Идеите за мобилни телефони рабитещи в подножието на билото на планината по време на буря; спасителни операции по тъмно и по време на буря са нелепи. Това само може да се родее с идеята за спасяване с хеликоптер по време на бурята ... само трябва да се намери пилот с акъла на тази която дава идеята, за да го подкара! ....при над 100 км.ч. на вятъра дори няма да има нужда да пусне двигателя за да излети!!! Да, от топлата стая е лесно да се дават идеи, от там изглежда много примамлилва идеята да имаме двама герои, които след като поемат щафетата да носят Дамян спасяват два живота, не изоставят Дамян до край и замръзват до него ... капитанът, който не напуска потъващия кораб!!! Не Ви ли прави впечатление обаче, че винаги когато има нужда от герои, преди това някой, някъде не си е свършил добре! Бог да го прости Дамян, за починалите или добро или нищо, но защо говорим за него, като за предмет - та той е бил мъж на 27 години! Нима не е бил в състояние да взема правилни решения?! Сам е поел риска да тръгне в това време с такава екипировка. Само той е знаел в какво състояние се намира и да ли е способен на такъв екстремален преход. Помолил е да пътува с две непознати за него момчета, и след като те са се съгласили вината за станалото ВЕЧЕ НЕ Е НЕГОВА?!? Ако ще си говорим за мъжество единствената грашка на момчетата е била че не им е достигнало мъжество, след като не са го познавали /не са знаели неговите способности в тежък зимен преход/ да му откажат да се присъедини към тях, и да го оставят на топло и сигурно място в хижата до преминаването на бурята. Но какво значение има, след като така или иначе не биха могли да го спрът да тръгне с тях ... Колокото до двамата алпинисти, кото успяха да спасят четири живота, сега ги разпъват за това че не са успяли да спасят пети, като страхливо са спасили двата свои! Това е планина в зимни условиял, буря, почти нулева видимост и наближаващ мрак - цяло чудо е как са успели да запазят цели четири от тях живи. Смятам, че в екстремална ситуация, за да можеш да помогнеш на някого, трябва да си в състояние да помогнеш първо на себе си! Смятам също така че шансовете им за оцеляване да нощуват на открито през зимата в планината, без палатки и друга екипировка /не са планирали такова нещо/ са нищожни. Какво друго решение им е оставало освен да го изоставят - в положението в което се е намирал Дамян е било въпрос на време той да издъхне в рацете им... а те не са имали това време - бурята, нощта и изнемощението е щяла да ги довърши. Тримата заедно не са имали никакаква възможност да се спасят. Взели са логичния, правилния избор, като дори ако се доберат навреме, дори ако има възможност да се подготви спасителна група, то Дамян не е имал вече някакъв шанс. Но това е шансът който Дамян сам, преди часове сам си е отказал. Съжелявам за загубата на родителите на Дамян - моите съболезнования, но ми е мъчно за алпинистите които спасиха четири живота, вземайки това тежко, но правилно решение, а бяха разпънати от медиите, и съм гневен на Дамян, че ги е поставил пред избора да вземат такова решение.

Намерен е на 50 метра от там където са го изоставили уж да търсят помощ. Т.е. той, безнадежния, в това сурово време е успял все пак да се придвижи още 50 метра! И как го определиха за безнадежден за да го изоставят? Чист егоизъм и страх за себе си- никакви човешки качества са нямали За прокола: Бел.ред. - Тялото на издирвания Дамян Дамянов беше открито около 9.00 часа тази сутрин в местността Саръкая, в района на хижа Жълтец. В издирването днес се включиха и двамата алпинисти, които последни са видели жив 27-годишния мъж. Дамян е открит на 50 метра от бора, под който алпинистите от Карлово - Пейо Делев и Андрей Христов са го оставили да лежи в безпомощно състояние. Тялото е открито на 5 метра под снега, който се е натрупал от навяване. Претърсването е станала на ръка с помощта на железни пръти. Изровени са били около 30 куб. м сняг, предаде БНТ. 27-годишния Дамян Димитров е от София и е служител на Пощенска банка. Той е участвал в алпиниада на 26 и 27 януари край хижа Плевен. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. След разпит на свидетели ще се прецени дали и на кого да бъде повдигнато обвинение, като вероятните обвинения ще бъдат за неоказване на помощ на нуждаещ се в критично състояние. Те предвиждат лишаване от свобода до 1 година или пробация, каза Гюрай Мурадов - районен прокурор - Карлово.

Намерен е на 50 метра от там където са го изоставили уж да търсят помощ. Т.е. той, безнадежния, в това сурово време е успял все пак да се придвижи още 50 метра! И как го определиха за безнадежден за да го изоставят? Чист егоизъм и страх за себе си- никакви човешки качества са нямали За прокола: Бел.ред. - Тялото на издирвания Дамян Дамянов беше открито около 9.00 часа тази сутрин в местността Саръкая, в района на хижа Жълтец. В издирването днес се включиха и двамата алпинисти, които последни са видели жив 27-годишния мъж. Дамян е открит на 50 метра от бора, под който алпинистите от Карлово - Пейо Делев и Андрей Христов са го оставили да лежи в безпомощно състояние. Тялото е открито на 5 метра под снега, който се е натрупал от навяване. Претърсването е станала на ръка с помощта на железни пръти. Изровени са били около 30 куб. м сняг, предаде БНТ. 27-годишния Дамян Димитров е от София и е служител на Пощенска банка. Той е участвал в алпиниада на 26 и 27 януари край хижа Плевен. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. След разпит на свидетели ще се прецени дали и на кого да бъде повдигнато обвинение, като вероятните обвинения ще бъдат за неоказване на помощ на нуждаещ се в критично състояние. Те предвиждат лишаване от свобода до 1 година или пробация, каза Гюрай Мурадов - районен прокурор - Карлово.

Много си прав!!!! Можеше да бъде жив, ако не го бяха изоставили...четирим без проблем биха могли дори да го носят....а не двама по двама да си го препредават като багаж и накрая да го изоставят в пълно съзнание и без дори да се замислят - това е по думите на последните двама изоставили го в предаването по Нова телевизия.

Каквото и да казваме всички трагедията е голяма. Едно момче е умряло САМО в снега, а останалите - господ да ги съди!Каквото и да се пише и говори, не мога да приема да оставиш жив човек, безпомощен във виелицата и ясно да съзнаваш, че той ще умре. Не мога да го разбера. Но веднага се питам- ами ако аз бях на мястото на останалите момчета. Какво щях да направя. Не мога да отговоря. Знам само, че първичният, атавистичен страх е нещо много силно.Мозъкът ти просто блокира и инстинктът за съхранение на собствения ти живот е над всичко. Винаги ще си спомням една случка. Разхождах се в гората с малкия ми син. Вървяхме по една пътека и срещу нас буквално се хвърли малка змия. Изпищях и отскочих настрани. Това беше първата ми реакция. АЗ ПРОСТО ОСТАВИХ ДЕТЕТО СИ САМО НА ПЪТЕКАТА. В следващата минута се сетих и го дръпнах. Не знам дали аналогията е уместна. Въпреки, че нищо лошо не се случи, аз винаги ще помня тази случка и винаги ще се съмнявам в своята жертвоготовност. Знам, че има силни хора. Аз може би не съм от тях. Съчуствам на другите момчета, които цял живот ще помнят тази трагедия.

Каквото и да казваме всички трагедията е голяма. Едно момче е умряло САМО в снега, а останалите - господ да ги съди!Каквото и да се пише и говори, не мога да приема да оставиш жив човек, безпомощен във виелицата и ясно да съзнаваш, че той ще умре. Не мога да го разбера. Но веднага се питам- ами ако аз бях на мястото на останалите момчета. Какво щях да направя. Не мога да отговоря. Знам само, че първичният, атавистичен страх е нещо много силно.Мозъкът ти просто блокира и инстинктът за съхранение на собствения ти живот е над всичко. Винаги ще си спомням една случка. Разхождах се в гората с малкия ми син. Вървяхме по една пътека и срещу нас буквално се хвърли малка змия. Изпищях и отскочих настрани. Това беше първата ми реакция. АЗ ПРОСТО ОСТАВИХ ДЕТЕТО СИ САМО НА ПЪТЕКАТА. В следващата минута се сетих и го дръпнах. Не знам дали аналогията е уместна. Въпреки, че нищо лошо не се случи, аз винаги ще помня тази случка и винаги ще се съмнявам в своята жертвоготовност. Знам, че има силни хора. Аз може би не съм от тях. Съчуствам на другите момчета, които цял живот ще помнят тази трагедия.

Единият решава да се изкачи горе, за да огледа по-добре. Успява и не само това, но и горе засича двама алпинисти, които им се притичат на помощ. Виждайки ги, че от умора скоро влачените (или издирваните) ще се трима, те поемат носенето на изпадналото в беда момче и карат старозагорци да тръгнат напред към хижата, за да извикат помощ. След около 4 часа те успяват, като в хижата срещат изоставилите ги катерачи, които веднага тръгват да пресрещнат бедстващата група. Но.....уви. Би ли могъл някой да ми разясни, че не разбирам.Старозагорц оставят Дамян в ръцете на алпинистите, но когато стигат до хижата, там заварват същите тези, на които са оставили момчето, така ли?Познавах Дамян.Почивай в мир!

Единият решава да се изкачи горе, за да огледа по-добре. Успява и не само това, но и горе засича двама алпинисти, които им се притичат на помощ. Виждайки ги, че от умора скоро влачените (или издирваните) ще се трима, те поемат носенето на изпадналото в беда момче и карат старозагорци да тръгнат напред към хижата, за да извикат помощ. След около 4 часа те успяват, като в хижата срещат изоставилите ги катерачи, които веднага тръгват да пресрещнат бедстващата група. Но.....уви. Би ли могъл някой да ми разясни, че не разбирам.Старозагорц оставят Дамян в ръцете на алпинистите, но когато стигат до хижата, там заварват същите тези, на които са оставили момчето, така ли?Познавах Дамян.Почивай в мир!

Това което си мисля , като чета всичко написано за трагичния край на живота на Дамян е , че когато в един американски университет се появи психясал стрелец професор се изправи на пътя на куршумите за да защити студентите си. Не знам дали е имал време да помисли за това има ли смисъл , колко човека ще спаси , сам той ще загине ли . Е затова Америка е благословенна !

до и аз да си кажа (31.01.2008 г. 23:33ч.) Алооо, щом тези които са били последно с Дамян са посерковци и дрисльовци, стана ясно че твоето магаре е най мъжко и ти си най големия Герой и спасител на загазили алпинисти. Напиши си поне името, да знаем на кого да палим свещи и да де молим да ни спаси другия път, когато ние закъсаме в планината...

Вярно е, че когато си решил да станеш планинар или алпинист приемаш и риска че може някой път да не се върнеш и да останеш в планината, НО С ТОВА ПОЕМАШ И ОГРОМНАТА ОТГОВОРНОСТ АКО ПОПАДНЕШ НА ЧОВЕК В БЕДА ДА НАПРАВИШ ВСИЧКО ЗА ДА ГО СПАСИШ!!! Трябва да има някакво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО обучение (като при скаутите) за оцеляване и ЧЕСТ, и ВСЕКИ ПЛАНИНАР И АЛПИНИСТ ДА ПОЛАГА КЛЕТВА ЧЕ НЯМА ДА ОСТАВЯ ЖИВ ЧОВЕК НА СИГУРНА СМЪРТ В ПЛАНИНАТА... Ако трябва ще направят заслон и ще чакат или ще го влачат и носят докато почине (ако е толкова зле) и САМО АКО Е МЪРТЪВ може да го изоставиш!!!