Това са едни прекрасни млади хора, които повярвайте ми са доста наясно с планината и екипировката, нужна за там. Най-напред трябва да ви кажа, че медиите преиначават доста цялата история. А тя е.
На 25.01.08 г. двамата старозагорци тръгват от Карлово в посока вр. Ботев при перфектно време. Изкачват се горе без проблеми. На заслона преспиват, като се събират общо 9 човека. Трима са от София, като въпросното момче, което издирват, е един от тях. Тоест този човек НЯМА нищо общо с групата от Ст. Загора.
На следващия ден те решават да предприемат слизане. Момчето ги моли да тръгне с тях като казва, че неговите ”другари” вървят много бързо и го е страх да не го изоставят в бурята. Момчетата го успокояват, че те ще му помагат и изчакват, ако се наложи. Тръгват с тях и още двама човека (алпинисти от Карлово), които са наясно с маршрута и са ги уверили, че ще помагат и ще ги водят.
По време на слизането обаче (явно поради ураганния вятър), те повеждат колоната по НЕмаркиран маршрут, и не след дълго в падналата мъгла се откъсват от групата напред и ги .....ИЗОСТАВЯТ. Момчетата макар и изплашени, че не знаят точно къде са и не могат да се ориентират в мъглата, продължават да вървят в предполагаемата посока. След около 3 часа Дамян от София се оплакал, че не чувства десния си крак от коляното надолу. Тук е мястото да спомена, че този човек въобще не е бил добре екипиран за такава буря в планината. Хората ми разказаха, че често, макар и с 10-12-килограмова раница, и приведени напред, вятърът ги е събарял на земята.
Последва трагедия. Започват да го носят, защото той пада на земята и не може да продължи (държа да отбележа, че са насред гол баир и наоколо няма никакви дървета). Снегът е бил дълбок над коленете, често с навявания още по-дълбок.
Момчето от София не е имало маска на носа и устата в следствие на което е било силно обледено в зоната на шията, носа и клепачите. В един момент се е наложило да го завържат с наличното си въже и са го влачили около 700-800 м, което при условие, че здрав човек вятърът го поваля на земята, е направо учудващо.
Внезапно, в края на силите си, мъглата на едно место се е разсеяла и те, виждайки къде е билото се ориентират горе долу къде са. Единият решава да се изкачи горе, за да огледа по-добре. Успява и не само това, но и горе засича двама алпинисти, които им се притичат на помощ. Виждайки ги, че от умора скоро влачените (или издирваните) ще се трима, те поемат носенето на изпадналото в беда момче и карат старозагорци да тръгнат напред към хижата, за да извикат помощ. След около 4 часа те успяват, като в хижата срещат изоставилите ги катерачи, които веднага тръгват да пресрещнат бедстващата група. Но.....уви. В отново сгъстилата се мъгла групата се е отклонила от маршрута и в последствие са стигнали съвсем друга хижа. В разговор по телефона, са обяснили на нашите момчета, че човекът е бил в такова състояние,че в един момент е трябвало да решат (може би така си мисля), той или и той и те. Оставят го до някакъв пилон, обличат го с якета и тръгват за помощ.
За съжаление никой в тази буря не е тръгнал нагоре да го търси, може би предвид и настъпващата нощ. Така че нека преди да се чудим кой какво направил, и какво е трябвало да направи да се запознаем с фактите и обстановката, а не от топлата стая да твърдим как ще носим някого в планината на гръб.....или пък как и КОЙ е изоставил някого.
Не искам да изпадам в подробности, как многократно с риск да премръзнат момчетата са спирали и са разтривали премръзналия си колега, как са му дали техните си очила и т.н. Това което ви споделих е предостатъчно всеки да си направи изводите и да не сипе предварително необосновани обвинения. За мен тези момчета са герои, защото рискувайки собствения си живот са се борили докрай за живота на един съвсем непознат човек.

Мнението е от форума към новинатаи е без редакторска намеса.
Бел.ред. - Тялото на издирвания Дамян Дамянов беше открито около 9.00 часа тази сутрин в местността Саръкая, в района на хижа "Жълтец". В издирването днес се включиха и двамата алпинисти, които последни са видели жив 27-годишния мъж. Дамян е открит на 50 метра от бора, под който алпинистите от Карлово - Пейо Делев и Андрей Христов са го оставили да лежи в безпомощно състояние. Тялото е открито на 5 метра под снега, който се е натрупал от навяване. Претърсването е станала на ръка с помощта на железни пръти. Изровени са били около 30 куб. м сняг, предаде БНТ. 27-годишния Дамян Димитров е от София и е служител на "Пощенска банка". Той е участвал в алпиниада на 26 и 27 януари край хижа "Плевен".
По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. "След разпит на свидетели ще се прецени дали и на кого да бъде повдигнато обвинение, като вероятните обвинения ще бъдат за неоказване на помощ на нуждаещ се в критично състояние. Те предвиждат лишаване от свобода до 1 година или пробация", каза Гюрай Мурадов - районен прокурор - Карлово.