Обществени велосипеди вече и в София

В София вече има концесионер за отдаване на велосипеди под наем. Гражданско сдружение ще предлага на желащите 30-минутно безплатно пътуване с обществено колело.

Обратно в новината

Коментари - Обществени велосипеди вече и в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Писна ми от тези велосипедисти. Нищо нормално няма да ми прехвърчат покрай мен на тротоара, независимо дали има или няма велоалея. Карат по забранени места, карат в насрещното, минават на чеврено, карат по пешеходни пътеки, ... Едва ли има велосипредист в София, който да не парви по 2-3 нарушения на всеки 2-3 минути. Най-добре е да ги махнат колоездачите от София.

Има си улици предназначени за движение на ППС, вкл. и велосипеди.Защо вместо да си карат по улиците, Фандъкова качва велосипедите на тротоарите, а за пешеходците не остава място, ей богу не мога да го разбера.

По-добре да забранят карането на колело на място различно от улиците, където се движат колите. Другият вариант е забрана на колелетата в София, което може би е по-добро.

Не знам защо трябва да има отделни велоалеи, когато за възрастните си има улици, а за децата тротоари!? Сега възрастните колоездачи са на тротоарите, пешеходците са пратени при колите на улицата, за да могат по тротоарите да хвърчат велосипедистите дето никакви ги няма на алеите на тротоарите, но го има по тротоарите, където им е забранено.

Истианта е, че Фандъкова обезобрази София с тези измислени велоалеи. тези дни видях какво е натворила в Младост между Патиланци (Палавници) и резрушената вече Деница. На един нормално широк тротоар за пешеходци е разчертала велоалея, а за пешеходците е оставила 30-40 см до пътното платно - неизчистено от сняг, пълно с мръсотия, а при дъжд знаете какво става от минаващите на см от теб коли. Всичката работа на Фандъкова е такава: селско-некадърна.

Реалността е такава, че велосипедите в София трябва да се забранят. Копирането на чужд опит без съобразяване с местните условия винаги е вредно, а фандъкова точно това прави - копира възможно най-некадърно чуждия опит и София все повече запада.

Доста неясна статия. Какво значи "пътуване" ?? Тва да не е рикша някой да те вози.. на час трябва да има цена? Идеята е супер иначе, чужденци и туристи масово ще я ползват. Инциденти и разпри ще зачестят - дано да светне лампата на тази крава Фандъкова, че велоалеи с боя на платното НЕ СЕ ПРАВЯТ. Да отиде в Пловдив или Бургас да почерпи опит.. градове с пъти по-нисък бюджет. СРАМОТА

mirosllaw... Все някога ще има възмездие!!! Ще ти се огънат каплите и дано да си екипиран с каска и предпазно облекло....

Наемал съм велосипеди в курортни селища за цял ден при определена часова ставка. Човек си разполага с времето. Територията на покритие е без ограничение. Тук мисля, че става въпрос за 30-минутни обиколки около някой фонтан примерно и е желателно да сте пристигнали с градски транспорт.

ВИНАГИ ЩЕ ПОДКРЕПЯ ЕДНА ДОБРА ИДЕЯ!!!

Да много хубава новина, но за съжаление трудно приложима. На мен лично в София ми се е случвало кола да ме блъсне и то защото прави нарушение. Моля, г-жа Фъндъкова да се разходи в няколко европейски столици и да се запознае с реда на движение там. Има светофари и велоалеи навсякъде и всички коли те пазят. А нашия правилник за движение от 50-те, не може да си на велоалея и да трябва да спираш защото има светофар.... ама извинете не е за велосипедиста.

Рай за циганЕте.Со колело ще ходят да гласуват.

има ли ограничение за възрастта на велосипедистите(може ли 10 годишно дете да си кара велосипеда по очертана вело пътека върху 4 лентово пътно платно, където разрешената скорост на автомобилите е 50 кмм/час, а наказанието за превишена скорост е само парична глоба? И какво става с малолетния велосипедист ако загуби равновесие заради дупки в пътя и го блъсне близо движеща се кола?! Детето ли ще е виновно? Безопасността на ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ В София няма как да е осигурена.

Ако 10-годишното ви дете е само на улицата, трябва да ви отнемат родителските права и да ви вкарат в затвора "майко"!

по лесно ще е началото ако направят велоалеи за спорт и отдих в подходящи места за отдих, където да има голям паркинг - вадиш велосипеда от багажника, караш примерно час , после се прибираш с колата . Градът и пътищата ни не стават все още за подобна инициатива, но за отдих може да се направи.

все още ги няма и ще ги има чак след месеци

кОЛОЕЗДАЧИТЕ СА ОГРОМНА ЗАПЛАХА В ГАРДА!! ТЕ НЕ СПАЗВАТ НИКАКВИ ПЛАВИЛА ЗА ДВИЖЕНИЕ, СКАЧАТ ОТ ПЛАТНО НА ТРОТУАР, БЛЪСКАТ ХОРА, НАЙ-ЛОШОТО Е, ЧЕ НЯМАТ НИТО НОМАРЕ НА КОЛЕЛАТА, А Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИМАТ, ЗАДА МОЖЕ ПО НОМЕРА ДА ГИ ИЗДИРВАМЕ И ИЗПРАВЯМЕ ПРЕД СЪДА ЗА НАНЕСЕНИ ТЕЛЕСНИ ПОВРЕДИ-АЗ СЪМ ЖЕРТВА НА ТАКИВА, ЗАДЪЛЖЕТЕЛНО ДА ИМАТ КНИЖКИ!!

Защо не опиташ с някакви успокоителни? Може да помогнат да се почувстваш по-добре.

не колоездачите са виновни за напрежението, А ЛИПСАТА НА ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНА СИСТЕМА ОТ ВЕЛОАЛЕИ В ГРАДА. Има много желаещи да се движат с велосипеди, но в много квартали изобщо липсват такива , а на други места върху очертаните алеи ,в нарушение на закона паркират автомобили , КОИТО НИКОЙ НЕ САНКЦИОНИРА (студентски град например).

Мирослав

Аз ги санкционирам. Много често огледалата на такива коли сами падат. Или пък чистачките им ненадейно се огъват и изправят нагоре. И всичко това по случайност...

Идеята хубава, но изпълнението ОТНОВО ЛОШО, както всичко в тази скапана държава.

Отивай в друга държава , вместо да плюеш, плювчо!

Ако за теб това е решението, за мен не този начина!

Колко време или колко км. трае едно пътуване?

Супер! Важното е да се правят крачки в правилната посока, а пък малко по малко нещата ще потръгнат.

В София всичката Мара е втасала та и колела под наем даваме. Идеално за каране по разбитите, кални улици и псевдо-вело алеите представляващи намазана боя по уличното платно. Където ги има де.

Не е благоприятен град за велосипеди... Това си е концесия за реклама пичове и пи....и От ноември до февруари направо да ги покриват с брезент хи хи хи РЕКЛАМЕН РАЗБИРА СЕ

Ех, Йорданке, кога слезе от каруцата, кога попълни материалната книга, кога стана кмет, кога се качи на велосипед!