Вече плащаме по 2,20 лв. такса при лекар

Променя се размерът на потребителската такса, плащана от здравноосигурените граждани, за посещение при лекар и стоматолог, както и в лечебните заведения за болнична помощ.

Обратно в новината

Коментари - Вече плащаме по 2,20 лв. такса при лекар | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За мен джипи лекарите само гледат как да се напапкат с пари ... Ако средно през лекарски кабинет минат 15 пациента по 2.40лв това означава че грубо 4о лв взимат на ден ... а за цял месец им се пада 800 лева ... плащат на мед.сестра някаква минимална заплата и им остават пак пари и освен това получават по 1000-2000 лв заплата на месец.. е какво искат повече.. да се къпят в пари ли.. има много хора който тези пари само са ги сънували... разбирам да плашам потребителска такса ама заплатите на всички пациенти да са високи... За какви са мислят тези лекари....и защо дете което е навършило 18 години и все още не е завършило гимназиалното си образование и то трябва да плаща като все още получава и детски .. защо не започнат и да взимат на бебетата за преглед ...Просто нямам думи... Лекарите все невинни били... ама по виновни и от Буш за войната в Ирак...

Здравната реформа в България е тотолно сбъркана още от самото начало.Не може част от едно съсловие със закон да бъде вкарано в Европа по доходи/специалисти и джипита/когато цялата държава по доходи е в Африка.Редно ли е специалист, който ти сложи слушалката за 30 сек. да заработи по 5-6 хил.лв.,а сестри, акушерки,лаборанти и др. по нисш персонал по 250 лв.? Джипи само затова, че му фигурираш в списъка да получава от 1до 2лв. без да ти е видял очите в кабинета.През последните години лекарското съсловие станаха като хишници за съжаление , но не и лекари.Трябва да се даде фалстарт и отново.....!Съд за авторите на нескопосаната реформа и пропилените пари на народа за скъпи офиси и коли.

Какво стана ? Нали и ние от1 Януари нямаше да плащаме тази несправедлива такса защото итези чиято заплата е в хиляди лв месечно и тези с пенсия 105-150 лв ще трябва да плащат по 2,20 лв . Това правителство хем няма срам хем много лъже ! СРАМ СРАМ СРАМ ЗА ВАС господа оправляващи!!!!!!!!!

Ако си магизинер, без пари ли ще продаваш? Или винаги даваш касов бон?Глупости пишете, недейте да плюете лекарите заради някои черни овце между тях, болшинството са страхотни специалисти.Моето GP е такова.Господ здраве да и дава!

Според Закона за здравното осигуряване потребителска такса се плаща за оказана медицинска или дентална помощ: преглед, поставяне на диагноза, възстановителни процедури, изследвания, лечение и профилактични дейности.-Благодар за информацията.Ще цитирам закона пред личния си лекар,когато ми поиска такса за това,че ми издава направление(една компютърна разпечатка)без да е извършил преглед, поставяне на диагноза, възстановителни процедури, изследвания, лечение или профилактични дейности!Егати здравната реформа :(

Ашкулсун докторе!!!

Касови бележки се издават, но самите пациенти не я искат..Когато ги питам искат ли бележка или им я подам , без да ги предупредя за издаването , те се обиждат.Въпросът значи е , че ако са доволни , на тях им е неудобно от касова бележка .В ъпросът е и че не искам пациентът да ми дава левчето , аз да му връщам ресто и да превръщам прегледа в дребна търговия.Срамувам се от това .Държавата трябва да включи тези 2.20 в цената на прегледа, заплатен от НЗОК

Като ви чета постингите направо съм изумен. Явно голяма част от българския народ все още не осъзнава, че лекарите не са длъжни на никого и техният труд трябва да се заплаща. Пак повтарям ние не сме длъжни на никого. Цените трябва да се определят от лекарите и от болниците, защото цената на една услуга се определя от този, който е предлага. А как ще я заплатят пациентите си е техен проблем. Да си правят здравно осигуряване, да искат от държавата да им намира средства, това не е проблем на лекарите, а на пациентите. Цитирате как е било в чужбина. А знаете ли, че в чужбина лекарите взимат едни от най-високите заплати спрямо другите професии. Обърнете внимание, когато се събират пари за операция в чужбина за какви пари става въпрос - суми от десетки и стотици хиляди евро. А тук НЗОК дава едни кирливи 1000 лв средно на клинична пътека и искате здравеопазване. Е как да стане? Протестирайте пред управляващите да намерят повече пари за здравеопазване, а не искайте от лекарите да са добрите самаряни. В момента в частния сектор квалифицираните специалисти взимат не по-малко от 1000лв на месец, а ние работим за по 500 лв. По-сегашния стандарт един лекар трябва да взима поне 1500-2000 лв. Не може един майстор да взима 1500 лв да направи една баня, или пък монтьора да ти взима 100лв за един ремонт на колата, а ние да ви преглеждаме и лекуваме за мизерни пари. Не ние имаме нужда от вас, а вие от нас. Не забравяйте.

До (до пациент (03.01.2008 г. 13:24ч.) (03.01.2008 г. 21:46ч.), какъв монопол бе, каква конкуренция, какви 5 лева? Здравната социална дейност и услуга е специфична, не може да станепазарна и никъде не е станала в Европа такава, виж какво пиша по-долу за здравната система в развитите европейски страни. В САЩ и UK тя е пазарна, но за това е пред катастрофа, в САЩ държавата не е вложила нито цент инвестиции в здравната си система след времето на Кенеди. В Западна Европа тя е ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ и там работи като по-часовник. Там има частно здравно осигуряване, но то работи в подкрепа на държавното и с него не се съревновава. Здрави каси, по подобие на българската НЗОК, в други европейски страни не съм срещал, там има ЗДРАВЕН ДЪРЖАВЕН ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН ФОНД С НАТРУПВАНЕ И ТОЙ Е ГЛАВЕН И ОСНОВЕН. Частните здравни фондове са ДОБРОВОЛНИ и служат само в подкрепа на държавното здраво осигуряване. Проблемът в България не е в монопола на НЗОК и НОИ, а в извънредното НЕКАДЪРНО ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ЕДНА ПАСМИНА ПОЛИТИЦИ- КРЪВОЖАДНИ ХИЕНИ, които работят във властта единствено за лично облагодетелстване и грабене вече 18 години. Точно с такава цел се обяви продажбата на 200 те държавни болници, заедно с оборудването- за да могат хиените да ги глътнат на занижени цени, за 1 лев ,но мои и свои хора, КАКВАТО Е ПОРОЧНАТА ПРИВАТИЗАЦИОННА ПРАКТИКА В БЪЛГАРИЯ вече 18 години. 18 ГОДИНИ РУТИННИ БЕЗОБРАЗИЯ И РАЗГРАБВАНЕ-СТИГАТ!

Не мога да Ви покажа такъв лекар. Колегите се стремят да лекуват, когато остане време от бумащината с която ни притиска НЗОК. Съжалявам, но не сме учили 7 години как се пуска касова бележка за лев и осемдесет. Моля Ви, не прибързвайте с въжето и сапуна. Таксата е 1% и служи за спирачка спрямо недобросъвестни пациенти. Повярвайте ми, има доста хора, който се чувстват задължени всеки божи ден да се прегледат по 2 пъти. Всеки лекар ще Ви потвърди, че ще преживее и без Вашите 2.20, ерго и без необходимоста да мъкне касов апарат в спешната чанта( това го измъдри Муравей Радев) Пак Ви хвърлиха прах в очите и Ви насъскаха срещу лекарите. Проблемът е в МОНОПОЛА на НЗОК и НОИ и недопускането на конкуренция в бранша. Я се напрегни малко и помисли защо пуснаха сега болниците за приватизация??? Следващия път когато решиш да се изказваш неподготвен - преброи до 2.20 - може да помогне !

oooo selqni prosti!!!Umiraite piete antifriz samo lekarite sa vi dlajni.Te sa dlajni da mizerstvat,da vi lekuvat bez pari.Dokato vie obikalqte stranite ot lakomiq da izkarvate pari-spravka-100 000 sofiqnci s nad 1apartament.A kolko selqni sa si nakupili apartamenti v sf-bog znae.Samo za DOKTOR4ETATA -NI6TO.E stiga tolkoz!!!V QRNO IMA I BOGATI D-RI NO TE NE SA BOGATI OT TEZI 2.20.ZASRAMETE SE!!1

До Dr. Emigrant (03.01.2008 г. 19:56ч.), а в какво си ти компетентен бе Сульо, каза ли нещо по темата или се оригна? От къде се обаждаш , от Америката ли? Знаеш ли каква е здравната система в Европа- коренно различаваща се от тази в Америка? Дядо Йоцо ти казва принципни неща, но явно главата ти не може да ги уври, предпочитат да гледаш в паницата на другия и да коментираш неговите постинги, а собственото мисли си ги скрил под юргана на топло, никой да не ги чуе, така ли?! И пиши на езика на Паисий ,майчин сине, защото от километър личи, че си неграмотен не само да мислиш, но и да пишеш!

Prochetoh edno dalgo i nekompetentno pisanie! Ne si gubete vremeto po tazi tema!

При инфекций използвайте спирачна течност от леката кола вместо да ходите на лекар!Отпада необходимостта от стерилни превръзки.

ЩЕ ПЛАЩАТЕ БЕ ГАНЮВЦИ!!!ВИЕ КВО ИСКАТЕ ЕВРОПЕЙСКО ЗДРАВЕОПЗАВЕНЕ АМА БЕЗПЛАТНО ТАКА ЛИ?!?Е ПА НЯМА ТАКОВА НЕЩО!!!!

На доктори-не! Знаят по-малко от внука ми, а нищо не им стига! Дори не те преслушват, а само прибират парите и те пращат или в лабораторията за други два лева, или при специалист- прости ме Господи! А в Конституцията пише, че здравеопазването е безплатно! То е без платно, но е с пари! Както казва кака Мара! Да идеш при доктор беше гаранция за оздравяване, а сега е гаранция за разтакаване и ограбване! Господа депутати, променете Конституцията или изпъдете търговците от Хипократовия храм!

тия 2,20 майната им ама после колко се плаща си ебло майката!

До ГОГО (03.01.2008 г. 15:56ч.), най големия байганьовец си ти бе, байно!!! Или си селянин от село Уйно- Българско, който си няма представа от здравеопазването в Европа, или си от средите на БСПарските престъпници- манипулатори, които сега управляват и унищожават последното, което е останало от българското здравеопазване. В Западна Европа - старите членки на ЕС, предимно развитите европейски държави (без Великобритания) здравеопазването прилича почти излято на това, което имахме през време на социализма. То е ДЪРЖАВНО СОЛИДАРНО здравеопазване, ОТ ДАНЪЦИТЕ е насочено КЪМ ВСЕКИ ЧОВЕК, т.е то ЕДЕНАКВО ОБЩОДОСТЪПНО ЗА ВСЕКИ. Болниците са 90% ДЪРЖАВНИ , а медицинското обслужване БЕЗПЛАТНО. В някои страни са въведени административни такси ,но те са повече от 17- 20 евро ГОДИШНА ЕДНОКРАТНА АДМИНИСТРАТИВНА ТАКСА, която се плаща по банков път ДИРЕКТНО в държавния здравен фонд, никога на ръка! Работодателят плаща до 13 процента от удържаните данъци за здравеопазване, от всеки лично се взима още до 0,50-0,75 % допълнително данък, или лично ти плащащ максимум 1 %. Във държавната поликлиника всеки гражданин си има джипи, но неговия кабинет се намира в държавната поликлиника и той е НА ЗАПЛАТА. Медицинския персонал ,нито джипитата, нямат право на ръка да събират допълнителни административни такси- това се счита за ВИСШ ИЗРАЗ НА КОРУПЦИЯ и се наказва по закона. Медицинския персонал в държавните болници се водят ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ под общия антикорупционен закон за държавния служител, в който държавни служители са всички работещи в бюджетната сфера, като започват от президента, през правителството ,магистратите до последния кмет и служите в кметствата. Всички услуги, ренгени, лабораторни СА БЕЗПЛАТНИ, ,прегледите при джипито за БЕЗПЛАТНИ без административна такса и всички животоспасяващи операции плюс сърдечни и трансплантации СА БЕЗПЛАТНИ също. Осигурени са такива за всеки гражданин. Частни болници има, но те се създават НА СВОЯ ОТГОВОРНОСТ, от държавния здравен фонд те НЕ получават пари по клиничните пътеки, само ако имат договор с министерството на здравеопазването за някои услуги, които не са достатъчни в държавните болници. Частните болници се издържат от частни застрахователни дружества, в които застраховането Е ДОБРОВОЛНО, не задължително, след като ти е осигурено безплатно здраво обслужване. Не се допускат лекарите да работят едновременно в частната и държавна сфера, за да не става източването на държавната сфера- ТАМ ТОВА Е ЗАБРАНЕНО И СЕ СМЯТА ЗА КОРУПЦИЯ, частната сфера работи предимно в разкрасяването, което не се обезщетява от здравния фонд . Там има ДЪРЖАВЕН Здравен фонд , но НЕ каса, има ФОНД С НАТРУПВАНЕ. Такова е здравеопазването в цялото Скандинавие и средна Европа- Германия, Франция, Австрия, Белгия Холандия-развитите икономически страни и демокрации. Правителството на тройната змия съзнателно унищожава здравеопазването в България , държавната сфера се източва от частните джгипита ЕТ. Тази частна система на джипитата ,както е в България Я НЯМА В ЕВРОПА ВЪОБЩЕ И Е МНОГО КОРУПЦИАННО, защото частните джипита в държавни болници ИЗТОЧВАТ ДЪРЖАВНАТА СФЕРА. Сега с последното разрешение на престъпника от оглям калибър Гайдарски да се приватизира здравния съграден Е КАТАСТРОФАЛЕН и може би ще бъде и УНИЩОЖЕИТЕЛЕН за цялото ни здравеопазване, защото то ще се пренасочи към другия - американския ПЛАТЕН МОДЕЛ, много порочен и ще ОГРАНИЧИ СОЦИАЛНАТА БАЗА на здравеопазването, то ще се обслужва ПО КЛАСИ. Колкото си по -богат, толкова по голяма застраховка ще плащаш на частните застрахователни компании, толкова по- добро медицинско обслужване ще получават Ако нямаш пари или плащаш ниска застраховка- ще умреш на улицата, без да те погледне никой. За унищожението на Българското здравеопазване, тези ,които го направиха( а унищожението започна от Костофото правителство, с въвеждане от престъпника Илко Семерджиев на частния модел Джипита) последните три правителства ще ОТГОВАРЯТ С ГЛАВИТЕ СИ В БЪДЕЩЕ за унищожението на здравеопазването. Унищожи ли се на-важната социална услуга здравеопазването ,унищожава се държавата.

Искам да споделя с вас какво ми се случи във 2 ДКЦ в Плевен.Изпращат ме на изследване.Отивам на касата да си платя,и какво виждам.Лаборантката дава касовите бележки на касиерката.Тя ги прибира грижливо...:))и ми дава една от тях.Часът беше почти 10,а касовата бележка от 7.30.Когато отидох да чакам пред лабораторията,и споделих с пациентите какво съм видяла.Зад мен от опашката се оказа че всички бяха със касови бележки от рано сутринта...минали за кой ли път през касата....Е питам аз ЗОК,по колко излиза едно изследване.И колко пари си прибират двете руси лаборантка и касиерка...:))

Аз пък искам лекарите да са неприлично богати, да са най-големите гъзари, абе да си станат друго съсловие, да се зароди най-после аристократичен и богаташки дух сред тях. Просто да са класи над примерно софийските водопроводчици, дето за 5 мин. работа по едно просто отпушване искат 50 лева. Само това е начинът след някое друго поколение да се зароди съсловие, дето е над дребнавото, над битовизмите- и наистина да мисли за лекуване. Новата такса нищо не е. Радвам се на всяко увеличение на стандарта на лекарите. Точно тия хора не трябва да мизерстват, нищо хубаво няма да излезе от това.

Тази система има нужда от болни за да функционира. Махнете ли болните е все едно да махнете едното колело на автомобил. Ако човек си промени начина на живот - хранене, мисли, чувства, действия - няма да има нужда от лекар. Няма болест, която да не се лекува.

ЩЕ ПЛАЩАТЕ БЕ ГАНЮВЦИ!!!ВИЕ КВО ИСКАТЕ ЕВРОПЕЙСКО ЗДРАВЕОПЗАВЕНЕ АМА БЕЗПЛАТНО ТАКА ЛИ?!?Е ПА НЯМА ТАКОВА НЕЩО!!!!

Както храната ни е необходима, така и здравето, глупако! А че сте бетер бакали това всички го виждат и знаят!

Както храната ни е необходима, така и здравето, глупако! А че сте бетер бакали това всички го виждат и знаят!

КАТО ОТИДЕТЕ НА ФРИЗЬОР И КОЗМЕТИК ДАВАТ ЛИ ВИ КАСОВ БОН????ТАМ НЕ МРЪНКАТЕ.НЯМА НИЩО БЕЗПЛАТНО БЕ ХОРА!!!!!

Тази година ходих на лекар-специалист. Първо си взех направление от Джи пи то. После трябваше да отида няколко пъти при специалиста, защото: 1. преглед и профилактика; 2. Взимане на биологичен материал и изследване; 3. Резултат и лечение; 4. След 10 дни всичко това отново - ефект - никакъв и след 3 месеца одисеята се повтаря . Ако не можахте да сметнете - тава са 10 пъти потребителски такси по 1.8 18 лв. А аз съм здравно осигурена. И защо трябва всеки път да се плаща потребителската такса. И в крайна сметка аз не бях излекувана, но ми писна от сложната и дълга процедура и така и реших да тегля една ... на всички доктори. Но все пак става въпрос са стрептококи. Кажете ми - нормално ли е всичко това да се случва?

Ще ти покажа десетина поне от моя град. Колко време след това ще се обесиш ?Имам голямо желание да видя как точно ще го направиш? Хахахаха

Ако не си доволен от личната си лекарка, защо не я смениш? И защо не я попиташ какви разходи има тя на месец, а не само да смяташ доходите и?

Трябва да се прави разлика между лекарския кабинет и бакалията.

Да ни пази господ да не се разболяваме! Да не му се налага на човек да попада на доктори.

това си жив обир какво му е безплатно на българското здравеопазване като идеш при личния лекар такса за да ти даде напрвление като отидеш при специалиста пак такса ужас.........защо плащаме осигуровки тогава!?

предлагам данъчен инспектор да застане пред един кабинет и ако някой му покаже касов бон да предложи джипито за орден стара планина

Като не ви се дават лекувайте се сами!Голяма работа 1л нафта и вой до бога.Пред бензиностанцийте не хленчите и пред негово величество майстора на колата!!!

КОГАТО ЗАПЛАТИТЕ НА ДОКТОРИТЕ СТАНАТ ПО 2000 ЛВ.ЩЕ ВИ ИЗДАВАТ КАСОВ БОН!!!!!!

ех доктори,доктори за нищо не ставате..не вдявате ли колко много се излагате..?поне свършете малко работа,а не си правете свалки с колежки

Та те, личните лекари, дори нямат касов апарат, Вие за касов бон говорите. Илюзии! А нас ни съдират от данъци итакси

Тежко на болните! За неграмотни лични лекари да плащат!!! И левче им е много!

Няма държава! Там където всички мислят еднакво, никой не мисли доастатъчно! Хак да им е на червените бабечки! Те докараха това правителство!

О,СВЕЩЕННА ПРОСТОТА!!!ПОТРЕБИТЕ ТАКСА Е НЕОФИЦИАЛНА ФОРМА НА ДОПЛАЩАНЕ,ВЪВЕДЕНА ОТ Т.НАР.ДЪРЖАВА!ЦЕ Е ДА НЕ СЕ ЗАПЛАТИ ОТ ЗДР.КАСА РЕАЛНАТА СТОЙНОСТ НА ЕДИН ПРЕГЛЕД,КОЯТО Е МИНИМУМ 20ЛВ.!А ДАНЪЦИ ЩЕ ПЛАТЯ,КОГАТО АХМЕД ДОГАН СИ ПЛАТИ ДАНЪЦИТЕ НА ДЕПЕСАРСКИТЕ ФИРМИ!

Не само, че не издават касови бележки, но и вземат такси на освободените от нея. Моето дете е на 5 год., но никой не го интересува тази работа. Личната ми лекарка взима винаги такса, като го водя на снимка също плащам такса, за изследвания също. Чудя се защо внасяме здравни осигуровки. За да се гушат лекарите. Като ми се наложи да отида на преглед ходя на частно, защото винаги направленията са свършили.

Всичко е наужким в тази мнима държавица БГ. И лекарите в БГ са лекари ама наужким, а всъщност с известни изключения некомпетентни и алчни печалбари, избрали тази профеция защото тя позволява изнудването на всички. Ако си инженер или учител, не може да изнудваш и трябва да се съобразяваш с доходите и на останалите, а МЕДИЦИТЕ НИ НЕ МОЖЕЛИ И НЕ ИСКАЛИ. Псевдо докторите-бизнесмени и зъболекарите-бизнесм отказват да се съобразяват с доходите на пациентите си и с нивото на заплатите и пенсиите в БГ, а всички останали трябвало, за да не се вдигала инфлацията. Това не ли егоизъм, алчност и арогантност!

Проверките на Националната здравноосигурителна каса констатират, че лекарите масово имат проблеми с отчитането на дейността, която са извършили. Доста често се случва в документите да искат пари за услуги, които всъщност не са извършили. Докторите не си вършат работата, свързана с изпълнението на дейностите по различни програми, като имунизации и профилактични прегледи. Спестяват си разходите за оборудване и обзавеждане на кабинетите с необходимите уреди за профилактика и лечение на пациентите, показват проверките. Най-честото провинение на зъболекарите е, че в отчетите към здравната каса твърдят, че са вадили един зъб по два и повече пъти или са пломбирали кътник повече от веднъж.

ОСЪДЕНИ ДУШИ са българите! Само 10 дни по 4.40???!! ДА ПАЗИ ГОСПОД! Бъдете живи и здрави и дано никога да не става нужда да идете при бг доктор и в бг болница!

Предлагам данъчните да обявят награда за пациента представил две касови бележки получени за платената такса. Те такова животно нема!

А някой да е виждал лекар или зъболекар да е пускал касова бележка?Такова животно нема.

Чудесно, прекрасно, каква хубава новина! Душата ми запя, като го прочетох това! Цялата ни върхушка да пукне, дано!

Това е ебати РЕКЕТА! Моята лична лекарка драска на ден на 30-ина човека рецепти, болнични и направления ( без да преглежда защото е 130кг и защото за тази работа си има специалисти). ЗНАЧИ : 30 Х 3лв. ( три, за да има за кафенце) 90лв. Отделно й се заплаща от ЗК. Значи тя има най-малко 2000 не деклариран доход на месец! :))

ПОКАЖЕТЕ МИ 1 ЛЕКАР КОЙТО ДА ИЗДАВА КАСОВА БЕЛЕЖКА ИЛИ КВИТАНЦИЯ И АЗ ЩЕ СЕ ОБЕСЯ НА ПЛОЩАДА ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.ТАЗИ ПОТР.ТАКСА Е УЗАКОНЕНАТА КРАЖБА НА ЛЕКАРИТЕ

ашкулсун докторе!