Мизерията намалява, носталгията по социализма - не

Крайната мизерия е намаляла 7 пъти, а бедността два пъти и половина през последните осем години.

Обратно в новината

Коментари - Мизерията намалява, носталгията по социализма - не | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бо Бо

За по-младите и тези, които не помнят; симбиозата е в цялата държавна машина, тъй като политиците търсят всячески пари без елемнтарна обосновка и чрез схеми ги изнасят навън. Поради това, в новата си история България е имала само един-единствен родолюбив държавник, който ще остане като скъп спомен в паметта на благодарния българин. По негово време си имахме държава - българска държава. Имахме сигурност. Имахме армия. Имахме държавност. Предателите бяха съдени. Мястото им бе в затвора, а не в президентството и парламента - както е в момента. Ако този човек бе жив, тези крадци, за които гласувате сега щяха да са в пандиза, а децата Ви нямаше да се самозапалват, самоубиват или емигрират. По негово време имахме безплатно здравеопазване, безплатно образование... Имахме усмивки по лицата. Имахме морал и уважение към учител и родител... Кой беше този ръководител? Кой ли? Ами същият този, пред когото сегашните ни управници изглеждат като жалки недоносени лилипути. Какъвто и да се опитват да изкарат Тодор Живков и соц строя му сегашните управници, щом народа го помни с добро, значи си е вършел добре работата. ФАКТ е, че никога през неговото управление обикновеният човек не е бил докарван до границата на физическото оцеляване, така както го направиха тези след него... ФАКТ е, че имахме перфектна социална, здравна, образователна и ценностна система. ФАКТИ-ФАКТИ-ФАКТИ!

МИЗЕРИЯТА НЕ Е НАМАЛЯЛА А ХОРАТА ИЗМРАХА ОТ УМИШЛЕНИЯ ГЕНОЦИД НА ДАРЖАВНИА АПАРАТ.

искам да съм РОМ в българия

Душеведе, с голяма болка признавам, че си прав. Така е. Докато червени и сини се карат, вместо да се обединят, вкючително и тук във форума, така ще е. Прав си, брате. Гнусят се един от друг вместо да се обединят. Затова който си иска яха България.

Драги сънародници, за да си обясните лайната, които газите сега, се върнете 600 години назад. Когато цяла Западна Европа , говореща на различни езици се обединява и размотава чалмите на турците пред Виена, тримата братя Иван Шишман, Добритица и Срацимир се скарват и не се обединяват срещу османлиите. Това не ви ли напомня ситуацията непосредствено след 1989 година? Безкрайни упреци и спорове, скандали кой прав , кой крив между редови Седесари и редови Бесепари. На единия палците на кракат му стърчат от пробитите обувки, на другия гащите му издънени от кръпки, но ще се избият. А другарите Луканов и сие и Господата Костов и сие си делят погачата. Каквото човек сам си направи, никой не може да му направи. Не се сърдете на руснаци и американци . Просто нивото на българита е това. В Южна Африка по времето на Апартейда 25 % бели дресираха 75 % черни перфектно. Тук мангалите са по-малко от 20% и вече си умирате от страх какво ще стане след 30 години. Посерковци!!!!!!

Кольо Колев е подлога на управляващите. Оказа се голям комунист. Колко ли му плащат?

Пет пари не давам за никакви вицове; от къса пола и алкохол се интересуват курвите и курварите, а аз не съм сред тях. Едно е да се чукнеш с близките си за празник, друго е да се наливаш като свиня. Освен това, не виждам каква е ползата от свободата ни да говорим сега, след като никой не ни пита. Ние си лаем, и мутрите си управляват както искат. Със същия успех можем да си говорим с дърветата в гората. Един-едничък референдум нямаше от 89-та година насам! Тоест, като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша...

ЗА ОТЪПКАНИТЕ НИ ПЪТЕКИ КЪМ МИЗЕРИЯТА 1. За общите условия: Да изключим, абсолютно независещите от нас причини и се замислим колко финансови средства се изсипват буквално, за възпитаване (натрапване до постигане на зависимост!), в посока към нормално възприемане на грозното, извратеното, ненужното, вредното и т.н. от нашата действителност (във всички аспекти от живота ни); После, за задоволяване на така изградените ни вече лични потребности или капризи, независимо от принадлежността ни по групи (по разните признаци за деление - полов, възрастов, етнически, религиозен, политически, материален, културен или образователен ценз, и др.), болшинството от нас, ежедневно също допринасяме за изтичане на огромни средства в неправилната посока! 2. Разходите за алкохол и цигари, реализирани от определени слоеве от населението като цяло, поради вредните си навици за постоянно киснене по различните развлекателни заведения, клубове, (а и по домовете си) и др.капани, представляват различен дял от разходната част на бюджетите им (За някои този разход е основен). За употребяваните наркотици, нямам коментар!! Ами косвените последици от тези пороци? 3. Разходите за различните видове хазартни или други високо платени развлекателни, телекомуникационни услуги (за пренос на звук, текст, картина и видео) по всякакви глупави и разумни поводи, чрез всички медии, особено ТV канали, мобилни и стационарни телефонни централи не са никак малки! 4. А колко стоки от първа необходимост, като ги купим вече, се оказват не чак толкова необходими! 5. Големите разходи за закупуване и ремонти (през последните години) на жилища, автомобили, стоки за бита при особено високи цени със заеми, при непосилни (за мнозина) условия по обслужването им, (тук въпреки заробващи, баснословните ни разходи изглеждат оправдани?) 6. Част от работодателите и свободно упражняващите различни професии не плащат, или плащат в не пълен размер задълженията си към държавата ни? Така се генерира допълнително социално напрежение както за споменатите, така и за останалите! В по-късен етап не изрядните ще недоволстват, а всъщност изрядните досега и в бъдеще ще бъдат наказани (ОЩЕТЕНИ) пак! 7. Сигурно съм пропуснал много неща, а според мнозина, пиша глупости! Но, разглеждайки обективно тези и други въпроси, ще можем по-лесно да си обясним, как волно или неволно подпомагаме поддържането на нашия нисък официален жизнен стандарт! Да потърсим резервите, най-напред в себе си за по-добър живот! Тогава да осъждаме системата за управление и да изразяваме претенциите си за облаги към същата! 8. В заключение, колкото и наивно да звучи за някои, ако намалим опитите си да се надхитряваме взаимно и вместо това се научим по-добре да определяне приоритетите си във всичко, ще започнем да се справяме по-лесно с трудностите в живота!!!

Единствено изпитвам носталгия за това,че нямаше такава престъпност!Убийства истории,кражби и др!За друго не съжалявам!

ne znam za mizeriata, no prehoda otdavna svqrshi. Aide vseki edin ot nas da si poema otgovornostite i stiga ste ziapali, che niakoi drug vi e vinoven za neshto - ia dqrjavata, ia ziganite, ia sqseda deto vi e sral v gashtite. V Bqlgaria ima nai-normalen kapitalizqm kato vqv vsiaka druga kapitalisticheska dqrjava. Priemete go i napred.

OBEDNIAVAME POSTEPENNO NO NI ZABLUGDAVAT.......

До AXAor (12:32ч.) Как да разбирам цитата от Вашето мнение Който е живял по време на социализма много добре знае какво му беше лощото и кое не. Фактьт, че сега достигнахме уровена на 89 и то не като общ стандарт на населението говори, сам по себе си? Може би една ПАРТИЯ се проявява като истински факир, след като през периода от 1989г, когато сме били на ниво не знам колко над нулата, ни потопи успешно за пореден път в блатото, но този път на дълбочина (минус) 1000 метра, след хилядократното обезценяване на всички авоари в левове, (под формата на спестявания, застраховки, вноски за жилища, коли и др.), като данните са валидни за над 75% от населението ни до 1997 г при Жан Виденов!!!При това без да отчитаме ефекта от другите добре познати ни и коментирани способи за ограбване преди и след тази (1997) година!!! И видите ли сега, пак успя да ни извади (не всички) до споменатото ниво на 1989г!!! Зашеметяващи успехи!!! Какви темпове на растеж!!! Страхотно!!! И все пак ще допълня (със съдържанието в скобите) първото изречение от цитата: Който е живял (ИЛИ СТРАДАЛ) по време на социализма (И СЛЕД НЕГО) много добре (СИ) знае какво му беше лошото и кое не!, за да се съглася с посоченото твърдение!

Аз също, макар, че никога не гласувах за сегашните управници и де що има протест ще участвам, защото това е начина.

Мисля, че забравихте да споменете Белене и тем подобни, тогава не Ви ли е била страх да разказвате вицове за Тошо и сие, и можехте ли да излезнете с къса поличка, а наркотици и алкохол винаги е имало, цигари също, просто за тези неща не се говореше, журналистите не са имали право да разказват негативни неща, очернящи соц-а. Но това не го отчитате, пикаейки наляво и надясно!

До AXAor (17.12.2007 г. 12:32ч.) Добре е когато се четат мненията! Но още по-добре е ако се четат правилно, дори да има само скрит подтекст в тях! По мнението ми за ромите? Прочети написаното от мен и след това ще разбереш, какво съм искал да кажа и още не се отказвам от написаното! Повярвай ми, аз разбирам, че както ти не искаш да си промениш мнението (от раз или въобще), така и други не искат да правят това! Не ми се слушат повече толкова износени, надраскани плочи (както беше написано от някго, по друг повод) за славното ни минало, още повече, че прескачането при прослушването на авторските ви плочи от този тип се случва при голям синхрон, точно на определени места! Това исках да повторя! А що се отнася до всичко останало дето не го забелязваме ние, то за съжаление няма как да стане и както и да ни се искаше! В крайна сметка всичко се дължи на качеството на прилаганите методи за комплексно управление на държавата ни от една и съща партия БКП/БСП/ДС (и разклоненията й) в продължение на повече от 60 години! Не представяйте една периодично повтаряща се грешна политика в миналото ни (60 години), чиито горчиви и сладки плодове сега берем всички, за особено успешна! Гледайте комплексно на нещата, а не изолирано! Не обяснявайте така упорито едностранчиво проблемите, които ни съпътствуват! (например за жилищата, посочвам отново примери - нечувания бум на днешното строителство, че сме се наредили НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА днес по темпове на растеж на недвижимите имоти, на глава от населението, същото е и за автомобилите, а и дребните неща не са никак за пренебрегване!!!) Нека да виждаме всичко и да сравняваме сравнимите неща! Няма никакъв смисъл от някаква носталгия, която ни пречи да гледаме по-уверено напред, а само ни тегли назад!

Не, не липсваха нито наркотици, нито изнасилени момичета, нито други екстри. Просто си имахме информационно затъмнение и много от престъпленията не се обявяваха на първа страница, както и много хора си траеха от страх.

За Гурбетчиите и живеещите извън България наши съграждани! Знаем, че само верни на партията БКП гурбетчии е имало и преди, през социализма! Защо все повече български граждани сега работят и живеят извън България? Ето ви основните причини: 1.Повечето не одобряват РЕФОРМИТЕ, КОИТО НИ СПРЕТНАХА ДРУГАРИТЕ СЛЕД 1989Г; 2.Явно, че НЕ МОГАТ ДА ПОНАСЯТ ПОВЕЧЕ ОХОЛНОТО НАСЛЕДСТВО ОТ РАЙСКИЯ ИМ ЖИВОТ ОТ 45 ГОДИШНИЯ ПЕРИОД НА СОЦИАЛИЗЪМА , ТА СА РЕШИЛИ ДА ВИДЯТ КАК Е В АДА; 3.НЯКОИ ПРЕДПОЧЕТОХА ДА РАБОТЯТ ЗА ЧУЖДИ ЧЕСТНИ КАПИТАЛИСТИ, А НЕ ЗА НАШИТЕ БИВШИ КОМУНИСТИ - номенклатурчици; 4.МНОГО ХОРА ПРОСТО РЕШИХА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ПОЛУЧЕНАТА СВОБОДА, ЗА КОЯТО СА МЕЧТАЛИ САМИТЕ ТЕ ИЛИ РОДИТЕЛИТЕ ИМ ПО ВРЕМЕ НА 45-ГОДИШНИЯ РАЙ; 5.Нагласата на мнозинството от населението да се поддаде на изкушението за едновременно възползване от шанса за двойната облага, също извади много хора извън България! ОТ ЕДНА СТРАНА ИЗБЯГВАТ ТЕЖЕСТИТЕ, ИСТИНСКИТЕ ТРУДНОСТИТЕ ПО УРЕЖДАНЕТО НА СВОЯ СОБСТВЕН ДОМ (БЪЛГАРИЯ). НЕЗАВИСИМО, ЧЕ ЗА НЯКОИ ТОВА СЕ ОКАЗВА ЕДНА ОТ ПОРЕДНИТЕ ИМ ИЛЮЗИИ В ЖИВОТА, ДРУГАТА ИМ ОБЛАГА СИ СТРУВА ЖЕРТВИТЕ, КАКТО КАЗВАТ НЯКОИ, А ИМЕННО ЖИВОТ В ГОТОВА, ДОБРЕ УРЕДЕНА (БЕЗ НЕГОВО УЧАСТИЕ!!!) ОБСТАНОВКА НАВЪН , ДОКАТО ОНИЯ, ОСТАНАЛИТЕ В РОДИНАТА МУ БАЛЪЦИ СА СЕ МЪЧИЛИ (ПАК БЕЗ НЕГО!) ДА Я ОБЛАГОРОДЯВАТ! ТА НАЙ-НАГЛИТЕ ГУРБЕТЧИИ НИ УПРЕКВАТ НЕПРЕКЪСНАТО, ЧЕ НЕ СМЕ ИМ ПОСТЛАЛИ ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР (ОТВСЯКЪДЕ ПОГЛЕДНАТО) КИЛИМ, ЗА ДА НИ УДОСТОЯТ С ВИСОКОМЕРНОТО СИ ВНИМАНИЕ, АКО РЕШАТ НЯКОГА ДА СЕ ВЪРНАТ. 6.НЯКОИ ОТ МАСТИТИТЕ ДРУГАРИ ОТДАВНА РАЗБРАХА, ЧЕ САМО С ДЕМАГОГИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ УПРАВЛЯВА БЕЗКРАЙНО И РЕШИХА ДА СЕ ИЗНЕСАТ НАВЪН, ТА ПОСЛЕ ДА НИ ВНАСЯТ НА ПОРЦИИ ПОДГОТВЕНИ КАДРИ, А НЕ ДЕМАГОЗИ. Ето още един отговор на въпроса, защо в някои социологически проучвания днес, данните може да изглеждат до някъде реални!

Дедо попе, София не е България. В малките градове на провинцията и по селата е майка плаче.

Глейте сега, да ви каже дедо поп: 1. В София заплати под 500 лв за приходящите няма как да има, щото наемите почват от тука, пък и трябва да се яде и сметки да се плащат - така че поне новите софиянци да не мрънкат че им плащат 250 кинта - лъжат като дърти цигани. 2. Безплатно здравеопазване и образование никога не е имало, но по соца беше за държавна сметка. Все някой трябва да плаща сметките, нъл тъй? Ай ся със здраве.

до Наглост онагледена (11:26ч.) Ромскот население не се е увеличило три пьти. По-скоро се е увеличила тенденцията да се приема всяко мнение на доверие. Как ще се увеличи три пьти ромското население в граници, по-малки от тези на едно поколение. Вие, хора, мислите ли с главите си? Колко бременни ромки сте видяли през последния месец? Ромското население се е увеличило най-вече като процент заради голямата миграционна вьлна на граждани от не-ромски произход. Ромското население има повече деца от бьлгарското, но то сьщо отбеляза спад в раждаемостта. Освен това вьзрастните роми имат по-ниска продьлжителност на живот от бьлгарите. А за жилищното строителство искам да кажа, че през 1944, освен т. нар. що-годе голям центьр на градовете, всичко останало от жилищния фонд беше под всякаква критика. Комплексите приличат на спални, но жилищният фонд беше изграден през социализма. А това са милиони метри жилищна площ. Бьлгария не стартира като богата дьржава, а като разорена и плащаща репарации страна, с много неграмотно и полуграмотно население, с много малко промишленост, почти без инфраструктура, сьс слаба енергийна система, без язовири и пр. Ние нямаме и много природни ресурси. Нама нужда всичките тези неща сега да се правим , че не ги забелязваме и да се концентрираме на липсата на банани. Който е живял по време на социализма много добре знае какво му беше лощото и кое не. Фактьт, че сега достигнахме уровена на 89 и то не като общ стандарт на населението говори, сам по себе си. А това, че икономиката беше започнала да стагнира е отделен вьпрос. През този период населението на Бьлгария се увеличи с около 3 милиона. А те изискваха и образование, и здравеопазване и разни други дребни житейски екстри. Плюенето назад не укрепва гледането напред. Аз сьм работил поне 30 години да се изгражда тази дьржава и не желая поколението на децата ми да остане с представата, че сме живели по клоните. Какво скандирахме по митингите: Направихте ни на маймуни. Е? Номенклатурата добре се окопа, нали? Как човек да постигне духовно равновесие по отношение на номенклатураната трансформация?

Аз поемам вината си. Ние позволихме на номенклатурата да се окопае в новата ни дьржава.

Вярно. Всичко това, дето го казваш, е така. Обаче хайде да допълним: Заедно с липсата на портокали и филми по ТВ, преди 89-та година липсваха и някои други неща: наркотици в училище, наркопласьори по улиците, отвличани и насилвани момичета и продавани за проститутки в чужбина, поръчкови убийства, клошари... Е? Пикая ти на портокалите и на екшъните по ТВ, когато ме е страх да пратя детето си на училище! Да сера вътре му на цветния ти телевизор, на GSM-а ти, на комютъра ти, когато не ми стигат парите да си платя тока и затъвам... А за съдбата на децата се страхувам да мисля... Седнали тука социолозите да ми разправят как паешки гъзове точат коприна. Ако не го помнех, и ако не се стовариха на главата ми толкова горчилки и разочарования, можеше и да повярвам на слугинстващите социолози. Обаче раните са си рани, и не може някой да ме убеждава, че къпина ме е одраскала, когато ме е тъпкал слон.

Ако има някой виновен за българската действителност то това сте вие които пишете тук или като цяло народа. Този народ който се е нагъзил, но в същото време се оплаква, че някой си прави кефа от това! Аз съм ВИНОВЕН за тази действителност. Друг ще признае ли?!

До дедо Йоцо не гледа, а знае. (16.12.2007 г. 21:03ч.) Всичко, което си писал е вярно!!! Вярно е, че и цената на Лада- 1300 е била 6600 лв., но кой можеше да си купи нова кола, тогава? Та с вноска за една такава кола се чакаше 15-18 години! Тогава беше модерно, хората от простолюдието да си купуват Жигули по на 12-15 г за 15000лв, даже се стигаше до замени на лека кола за апартамент. Вярно, че и цената на двустайния апартамент бе около 14 000 лв. Но за апартамента мечта се чакаше безкрайно дълго с огромни вноски (Жилищно-спестовни влогове - за измислени комунистически лихвоточки), които непрекъснато се обезценяваха! Колко хора си останаха само с идеята за жилище? Защо не се говори за тези огромни измами? Да не се впускам в подробностите по дефицита на малките неща! Там положението беше още по плачевно! Само си ги представете времената, ако можете по реално! Вярно е, че за много елементи от днешната картина на псевдодемокрация, за които пишат, особено останалите на по-слаби позиции (пенсионери, инвалиди и др.), имат основание да се дразнят! ЛОШОТО УПРАВЛЕНИЕ НЕ СЕ ХАРЕСВА НА НИКОГО ! Не разбираема за мен, е носталгията по времето, когато ни управляваха БКП, след като същите хора в БСП и разни техни клонинги ни осигуряваха разслояването до днес! Като краен резултат в статията най-очевадно, като истинско, за съжаление, изглежда твърдението, че Ромското население в България се е увеличило три пъти от 1998 г. насам. Но не заради традициите в размножаването на тази етническа група, а заради непрекъснато увеличаващия се брой от българите, които по своя манталитет, начин на живот (бездействие, мързел, оплакване, мръсотия извън дома, склонност към измами и просия, хитруване), отношенията към околните, заприличват все повече на по-старите автентични представители от споменатия етнос! И тук виждаме, че демагогията няма граници! На тия дето хленчат за миналото, винаги, ежедневно, ежечасно им се изплъзва по нещо несъществено от вниманието, въпреки, че уж гледат внимателно, както и истинския дедо Йоцо (16.12.2007 г. 21:35ч.) късогледов! Виждам, че добре се справя със задачата да се представя не само като демагог, а и с още много свои истински черти! Ако този капацитет по много въпроси, наистина е в Германия, трябваше да му проличи до сега, а както се вижда, нищо добро не е научил! Всеки, който прочете няколко от коментарите му, ще усети, защо никой до сега не му отнемал първото място по принос в изясняване на въпроса ЩО Е ТО НАГЛОСТ ОНАГЛЕДЕНА!

По лошо от социализъма е това дето идва след него. Много бездомници,клошари,п на обществени места,корупция до шия,всяко четвърто дете е зарибено от наркопласьорите,коит са повече от учителите,БВП на 1лице е 4пъти по нисък от 1989г.!,грохнала и неразвивана пътна и комунална инфраструктора, гета от цигани,където от 17год. 90%от младежите не получават образование и са с 0% шанс да се социализират!!!! До ми са в пъти по високи от тези,които обявява Ultra,аз продавам жилища и знам за какво става дума при тази ерзац средна класа с по 1000евро месечен доход и здрави ипотеки! Но не мога да си обясня,мирогледа му фокусиран само в себе си от една страна и с претенции за поучителност от друга!??? Не сме добре приятелю - аз по малко, а ти още повече! Ще видиш! Разбира се, носталгията по соца няма да ни спаси - друг е сега света!

Ако има някой виновен за българската действителност то това сте вие които пишете тук или като цяло народа. Този народ който се е нагъзил, но в същото време се оплаква, че някой си прави кефа от това! Аз съм ВИНОВЕН за тази действителност. Друг ще признае ли?!

Ако има някой виновен за българската действителност то това сте вие които пишете тук или като цяло народа. Този народ който се е нагъзил, но в същото време се оплаква, че някой си прави кефа от това! Аз съм ВИНОВЕН за тази действителност. Друг ще признае ли?!

Социолозите са връзката между управляващите и управляваните, така че те са сред най-влиятелните и отговорни за ситуацията в страната. Те би трябвало както сондират и анализират настроението на народа, така да правят и с политиците. Като изнесат данни например, че хората са гладни но безразлични, това със сигурност означава, че може да продължаваме по същия начин. Интересна е и причината поради, която ни спускат разни статистически данни при положение, че ние като обикновени хора можем спокойно да се огледаме около себе си.

Как пък разбрахте че мизерията свършила..достатъчно е да се поразходите и да видите че не е.

Именно!

Никаква носталгия не ме гони - непрестанният дефицит, глупавото презапасяване със стока, когато я намериш, опашките за банани по Нова година - имаш право на 4 кг. Същото беше и с ягодите пролетта, липсата на пресни зеленчуци цяла зима, че и плодове - хеле едвам се отървах от навика да правя никому ненужни туршии... Картотекирането за групи за жилище... Среднощните бдения за купуване на цветен телевизор или хубав хладилник - ако не се явиш на направения списък, отлиташ....Ботуши по 75 лв - колко бяха заплатите - и пропускаха на първия месец... Нямам носталгия... Може би носталгия по влъдежките години, когато презервативите всъщност бяха лукс или по този начин се подкрепяше раждаемостта в България... защото абортите бяха забранени.... слушахме само Муслим Магумаев и Карел Гот... дискотеките бяха трън в очите на управляващите, особено ако не се организира като комсомолско проява....

Жалко,че все още има хора,които са свикнали да имат само това,което им са сложи в яслата. На тези,които имат носталгия по социализма ДА СЕ ГРЪМНАТ и да не преяат на останалите.

Носталгия по социализма., т.е. билети за градски транспорт по 0.06лв, копърка по 0.28лв., билет за кино 0.35лв. Но това също значи и празни магазини, 2 програми по телевизията, 2 филма по телевизията седмично, портокали само за нова година, никакви пътувания зад граница, 15 години чакане за Лада или Шкодичка, 5 години за цветен телевизор. Когато се прави социологическо проучване, добре би било на анкетираните да се задава първо въпрос: Знаеш ли какво значи ДДС? Защото за разлика от гражданите в другите страни на ЕС у нас липсва елементарна култура и информираност за нещата, които ни обграждат! И за това не носят вина само гражданите, а и медиите, чиито задача е да информирта читателите си. Включително и за това, че промяната през 1989г. е била не поради някакви приумици на партийни ръководители, а защото държавата и системата са били във фалит!

На мен още '95-та ми стана ясно на какво блато става страната и си хванах пътя. Сега съм програмист в чужбина, дори и гражданин на друга страна, както и Българин. Бих се върнал в страната, и бих работил за нея, но в момента тя не предлага такива условия за нас да се връщаме. Напротив, за съжаление ни доказва че сме сторили добре и сме напуснали. За младите говоря, 30-се годишните. Добре че да финансираме роднини в България с пари от чужбина, инак страната ни би ги уморила ако те разчитаха сами да се оправят в нея. Тогава блато, а сега пълно тресавище, за съжаление :(

Страх ме е просто да чета написаното от повечето хора. Това , което е написал ULTRA е единственото правилно и верно. Жалко, че не сме се оттърсили от робския манталитет и желанието за уравниловка и животпод строй. Писах, че децата ми са на годините на УЛТРА. Че работят и са добре. Е, понякога работата им ида в повече, но това е живота. Аз загубих точно най-хубавите си годни в периода на уравниловката. И понеже не бях партиен член, трябваше да работим с мъжа ми много повече, за да получим това, което получаваха партийните членове. В организацията , в която работех по едно време се стигна дотам, че имаше проверка дали случайно някое дете на активен борец не е останало без началническа длъжност. Това ми помогна, въпреки годините ми веднага да мога да се включа в т.н. пазарна икономика. защото сега се търсят инициативни хора, с образование, чужди езици и ДА НЕ СА МЪРЗЕЛИВИ. Последното е много лошо качество на българите, които свикнаха по време на социализма да симулират ,че работят. Ходенето на работа не носи производителност. И пример- до 1991 г. бяхме 9 човека. От 1991 до 1997 г. останах само аз, И не се забеляза, че другите ги няма. После се оттеглих изцяло в частния бизнес. Та, не се оплаквайте. Първо учете и непрекъснато се доквалифицирайте и бъдете мобилни. Това обвързване с жилищата в България се оказа доста пагубно.

Ромското население в България се е увеличило три пъти от 1998 г. насам. За 8 години тройно увеличаване на малцинството? Е как ще стане това, някой замисля ли се сериозно? Или отново ни пълнят главите с глупости?

predi Spokoistvie pari nqma mnogo po magazinite Vecheren chas Sega ima mnogo po mazazinite nqmash v djoba vrata po tri puti se vrusham da q provera dali sam q zakluchil na 25 sam ne pomna mnogo ama kato brukna v djoba i vidq che imam na den okolo 3 lv za koe po napred Zaplatata mi e 1064 davam nalog 322lv maika mi raboti za 296 lv basta mi e bezraboten 18 godini gleda bolna setsra koqto e invalid po rojdenie i vzima 115 lv pensiq Brat mi e student i e otlichnik vzima stipendiq 80 lv uchi za lekar Dohod na moeto semeistvo 1233 lvdeleno na 5 na chovek po 246.6 lv Praga na bednosta e 350 lv dohod na chlen ot semeistvoto Vuprosa e kade sme nie imali jivot kak izdurjame dali ne sme izrodi ili obichame taq propadnala strana i oste ne bqgame Neznam za predi ama kato gledam sega i si vikam DUPE da ni e qko Tejki godini go ochakvat nashiqt narod , ne gledaite super bogatite bulgari te muchno iskarvat 42 43 godini I nakraq nesto optimistichno po spravka na velikite sili ste se opavim sled 100 godini ili tri pokoleniq. Chestito na pechelivshite rodili sme se v nepodhodqsto vreme .........

Господ ще опази България, както я е опазвал много пъти през нейната многовековна история. Но колко ли българи ще останат в България. Може би аз някога ще се върна, но моите деца едва ли. И лошото е че това ще се случи с много българи които са в чужбина. Бог да ви благослови господа политици на България. Имате нужда от покаяние ако ли не ще отидете в ада. Не съм го измислил аз. Библията - Божието Слово го казва. На всички българи- ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.

Българи попитали Радио Ереван: - Кога ще стане по-добре? Оттам отговорили: - Вече беше.

do ultra. ti ultrakreten li si ili ultra maloumen? kato jivee6 tolkova dobre tuk zasto hodi6 da raboti6 v 4ujbinabe kopele tapo??

тези социолози стига са писали глупости,защото в този народ има една група,наречени пенсионери,аз като млад инженер получавах 110 лв заплата,всичките си разходи,две годишни отпуски,едната на море,едната на ски,и до следващата заплата ми оставаха пари,сега вземам мизерните 121 лв ,ако някой се наеме да ми направи разчет по дни само да оцелея-храна ,лекарства,отопление месец ще му отделям процент,усоциолозите трябва да получават пари за глупостите ,които пишат,да имам носталгия по миналото,независимо кой е бил на власт тогава,а сега прокудихте кадърните млади хора да работят и дават знанията си на други държави,нещастници без морал,пишете глупости на които и вие не си вярвате,че камо ли хората,които ги четат

А банани колко често ядяхте по Тошово време и можехте ли да си купите кола от днес за утре - НЕ! Тъй че стига с глупавите носталгии. Никой не ни е виновен, че сме народ без гражданска позиция, страхлив и подъл народ, който чака някой да го управлява и води за носа, а не взима решения и не ги отстоява, на това няма кой да ни научи, сами трябва да си извоюваме по-добър живот.

няма нищо случайно драгими съформумци ,докато има такива проститутки като тез СОЦИОЛОЗИтака ще си живем в благоденствие макар да знам,че не са толкова виновни те колкото Клиентелата им,нали никой от нас не си мисли че политиците не са наясно с пожожението като чета мненията си мисля старият трик РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ проработи отново пуснат една лъжа а ние едва ли не се хващаме за гушите и пишем коментари по разни форуми не ли време да се сплотим и да хванем за гушите ТЯХ.стигнахме дъното добре би трябвало да се отланесм и да излен на горе но само ние копаем надолу,надолу надолу.дано ПОДАРЪЦИТЕ които ни подхотвиха за 2008 са вече края на недоволството ни да им направим и ние подарък ЕДНА ГОЛЯМА МЕТЛА А ЗАЩО НЕ И СОПА.

Носталгията за опашките за банани зимата, гони ли Ви, носталгията за чакането повече от 10 год. за кола, гони ли Ви, носталгията по страха от управниците, гони ли Ви. Не я разбирам тази носталгия, не че сега е добре, но тогава никак, ама никак не беше по-добре. А за това, че сега е зле сме си виновни ние и никой друг. Както е казано Всеки народ си заслужава управниците. Щом не сме народ на място ще ни тъпчат и ще ни се подиграват, а ние ще си траеме и ще изпитваме глупави носталгии.

Българи попитали Радио Ереван: - Кога ще стане по-добре? Оттам отговорили: - Вече беше.

Ако има някой виновен за българската действителност то това сте вие които пишете тук или като цяло народа. Този народ който се е нагъзил, но в същото време се оплаква, че някой си прави кефа от това! Аз съм ВИНОВЕН за тази действителност. Друг ще признае ли?!

По времето на социализма хората нямаха компютри и мобилни телефони, НО си направи справка кога стават масови тези неща по света . ТИ сега що нямаш космически кораб ,а?! Но по времето на социлаизма имаше БЕЗПЛАТНО образование и здравеопазване. За покази убийства и кражби въобще не може да става сравнение. Или за теб един комп е по важен от едно безплатно образование.И ако нямаш образование за какво ти е компа? И каква ти е ползата от няколко мобилни телефона като се обадиш на Бърза помощ и тя не дойде, а ако дойде и влзеш в болница си плашаш все едно си отседнал в някой сериозен хотел а здравето ти е последното, от което се интересуват?

Много интересно как ти увеличават заплатата с 10% годишно цените и данъците със стотици проценти и ставаш по-богат?Че това си е за Нобелова награда.

Ако има някой виновен за българската действителност то това сте вие които пишете тук или като цяло народа. Този народ който се е нагъзил, но в същото време се оплаква, че някой си прави кефа от това! Аз съм ВИНОВЕН за тази действителност. Друг ще признае ли?!