Коментари - 84-годишна монахиня се бори да запази манастир | dnes.dir.bg
назад

84-годишна монахиня се бори да запази манастир

84-годишната монахиня Серафима е последната пазителка на манастира „Света Богородица“ край Бургас, който е един от най-големите и стари храмове в страната.

Обратно в новината

Коментари - 84-годишна монахиня се бори да запази манастир | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма да се видим майко Серафима, другаде ще ходиш.

БПЦ има по-важни задачи от опазването на манастирите. БПЦ я интересува как да угоди на генерал Гундяев.

anatema! s uda w groba !!! dawam i rizata si za manastira ...... wsishki da pomognem za swetaia swetih

Навремето моята майка също ходи при нея. Започнала да я разпитва майка Серафима колко деца има и какво работят. След това й обещала специална молитва, но трябвала да плати 500 лв. Майка ми беше шашната и отказала, защото децата няма да ми дадат сумата. Но Серафима не се отказала: "Щом нямаш пари, ела да ми работиш една седмица тук. Има много работа - ще чистиш, готвиш, ще храниш кучето ... "- това го казва на майка ми, жена на 73 год.

Повечето манастири са само като изложбени зали. Няма и желаещи да се замонашват от истински подбуди. Сега монасите са масово модерни - лаптопи, скайпове, баби Гусита, смартфони, кабелна и т.н. Разбира се най-лустросани са манастирите на най-послушните

Интересно защо всички плюещи, "препатили", "осведомени", "излъгани" са все анонимни и нерегистрирани?

ако искаш, специално заради теб, да се регистрирам във всеки един сайт в който се пишат откровени глупости?!? В нета има достатъчно информация за тази бабка, потърси и провери! Или ако искаш да потърся вместо теб?

Като не искате да дарявате на манастир...ще ви клати имама на Баня баши.

Тези вопли на "майка" Серафима са периодични. Пре ди много години смучеше яко пари от Пристанище Бургас с не безкористни цели.Така наречените параклиси са стайчета построени по нейно възложение с пари на дарители и община Бургас.Монтираха и парно в "хотела" но пак тя го замрази и хиляди левове отидоха на вятъра. А въобще този манастир е пълна измислица-влажно дере на пътя на пороя от две огромни ниви. Под него дори има малък язовир за поливане. Владиката веднъж го посети но с доста резерви. Въобще ...става въпрос за частния манастир на баба ви Серафима.

От сигурен източник знам, уговорила се е със Свети Петър да занесе манастира със себе си!

Какъв бизнес план какви 5лв.? Този манастир е насред ДЕРЕ с много съмнителен статут, относно законосъобразността на изградените постройки през последните години.

Че от кого го пази. Някой иска ли да и го вземе или търси будали спонсори. Това е ресора на Българската православна църква. Общината платила! Защо? Откога и манастирите са на бюджет? И се чудят защо има курупция.

Манастирът е в митрополията на свинята Кирилиеевич, този ченгесарски боклук защо си мълчи?

Майко Серафима, защо се учудваш на неверниците от общената и епархията, те се возят в лъскави лимузини, съветниците им са неграмотни потурчени цигани, вяра и страх от Бога нямат, безчинстват, крадат, рушат, издават разрешения за строеж и за придобиване на имоти върху свети места и природни резервати. Няма вяра, майко, демокрацията обу повечето монаси и мъже в поли, оскуба им веждите, сложи им маникюр, даде права на престъпниците, ненаказаност и невинност на виновните политици и властващи. Няма и човечност, щом няма вяра, на децата даде в ръцете смартфони и лаптоп, отне им връзката с възрастните им баби и със земята, отне им желанието да четат и да се ограмотяват, основната им мечта е да имат блага, без да работят. Демокрацията стъпка икономиката и стопанството, внася от Европа, Азия, Африка и латинска Америка изкуствени храни и суровини. Какво да правим с манастирите си и паметниците на културата? Държавата гледа да угоди на ЕС, за да получава помощи по проекти и да строи пътища, да присвоява под масата комисионни, кой го интересува миналото, историята, богатството , което Бог ни е дал , като природа, като историческо наследство от векове, църквите са обраснали с бурени, разбитите им врати проскърцват в обезлюдените села. Има, майко институции оксан-докус, които уж да отговарят за архитектурното и историческо наследство, но те си седят мирно и ченно на бюрата и само чакат да им се плати заплатата, има и прокуратура , и институт за паметниците на културата, и ВАС и САС и народно събрание, и министерски съвет, и президентство , и комисии и дирекции , и министерства на култура, ....но, освен да присъединим молитвите си към твоите, друго не ни остава, ние сме миролюбив народ, ако бяхме гърци сигурно вече да сме ти помогнали. Повече нямам какво да ти кажа, майко, стискам ти палци и се моля за теб и манастира. Успех!

Да помогнем кой с каквото може !

Помогни и, само после да не се изненадаш неприятно. От опит.

Нека бъде там на място и лично на сестра Серафима.

доста народ е излъгала вече тази крадлива, кълняща бабка. Поразровете се малко, из нета има информация колко хора са и помагали, и как е заграбила и преносочвала пари за себе си. Той Бог си знае защо е наказва, но само някой който за пръв път я вижда може да повярва на сълзливите и истории. Да не забравите да си купите нещо като влезете в манастира, иначе ще ви прокълне ;)

Много си прав. Пред медии е много жалостива, сълзи, драма... пълна програма. На място обаче е съвсем различно. Много арогантна и безочлива. Уж е болна, не може да се храни сама, а отиваш да помогнеш, носиш топла храна и жената невъзмотимо храни кучето с нея и после отива да удари 4 бързи кръщенета за по 50-60лв.