Коментари - Цените на имотите още прекалено ниски?! | dnes.dir.bg
назад

Цените на имотите още прекалено ниски?!

В България цените на имотите в сравнение с останалите европейски държави все още са прекалено ниски - 2 пъти по-ниски например от цените в Чехия, а от Румъния - с 30-40%.

Обратно в новината

Коментари - Цените на имотите още прекалено ниски?! | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Tova e palna ludost,kak moje cenite v Balgariya da sa niski za 60000euro2-staen vav Varna kato si imame na predvit 4e stroitelstvoto e nai neka4estvenoto v evropa ,dokoga bai Ganio 6te si pokazva seleniyata i ve4niya glad,razo4arovan sam ot tazi darjava po to4no horata koito ya opravlyvat.

Ste mi e interesno g-za Dimitrova sled 1 godina kato si vidi interviuto kakvo li ste kaze?

госпожата обаче забравя, че и доходите на населението в БГ са 8-10 пъти (!!!!!) по-ниски от доходите на останалите западноевропейски държави...

Цялата информацие за цените на имотите е манипулилана в интерес на продавачите и на банките. Ако се засекат погасителните вноски по ипотечните заеми и данъчните декларации на едни и същи лица (вкл. и тези с доходи в чужбина) може да гръмне такъм скандал ,че цените да се сринат яко. Балонът се надува, но ще гръмне. Въпрос на време.

Брях Теодорке, голяма лъжкиня се извъди! Колко трябва да са цените на имотите в циганска БГ? Вече ни вода, ни ток, ни пътища, ни хора.... да не изброявам, с 2 думи ни нищо! Който си дава парите за имот тук, хич не му е ясно положението в Чудната Страна! Пак с 2 думи, излъгали сте го!

Това НЕ Е вярно. Цените в БГ са същите като във Виена и Берлин. Вижте сами в интернет

Цифрите са условни. Постарах се да са близки до участниците във форума - както забелязваш, това са дребни чиновници - пишат от понеделник до петък от служебния компютър. Сега, естествено, - мълчат.--- Но, като говорим за едропейски заплати, ми направи впечатление, че за работа в Чехия търсят шофьори на градски рейсове, заварчици, строители (с документи) с месечна заплата около 600-800 евро, от които трябва да си платят храната и квартирата. А Чехия също е страна от ЕС, при това - от по-заможните, нали ?

Към Крупието: И аз си спомням 70-те, баба ми получаваше 33лв пенсия :) После когато си купих първата кола през '84 бензина вече беше 0.80лв, а заплатата ми беше 500лв в Кремиковци, преди да почна да уча, защото бях прост бачкатор, а баща ми който беше главен инженер на уранов рудник получаваше 330лв.!!! Сега нещата са по-нормални, защото не съм в България!

Като споменах за баби, и мойта веднага се включи. Тя си спомни, че през 70-те години хита на отоплението били нафтовите печки...Нафтата струвала 8 ст. и я наливали в бидони по 22 литра 2.оо лв. А сега за 2 лв. можеш да купиш таман 1 литър нафта !

Една хипотеза : днес получаваш 400 лв. и, естествено, живееш под наем. Ако да речем след година, по някакво чудо заплатата ти стане на европейско ниво - да речем 1200 лв. тогава нали ще поискаш да си купиш собствено жилище ? При положение, че в цялата страна приходите се покачат и достигнат горе-долу тези в ЕС, ясно е, че и търсенето на недвижими имоти ще нарастне. --- Пита се: защо при това положение строители и брокери да не използуват възможността да направят гушки?---Освен това - цените на всички стоки растат - питайте баба си колко са стрували хляба, сиренето и жилищата преди 50 г. и сравнете с днешните. Друг пример: в музея на Елвис има няколко негови лимузини, марка Кадилак, рабира се. По негово време са стрували баснословните суми от по 5.000 (!!) долара! А сега - каква кола можеш да имаш за тези пари ?

Една хипотеза : днес получаваш 400 лв. и, естествено, живееш под наем. Ако да речем след година, по някакво чудо заплатата ти стане на европейско ниво - да речем 1200 лв. тогава нали ще поискаш да си купиш собствено жилище ? При положение, че в цялата страна приходите се покачат и достигнат горе-долу тези в ЕС, ясно е, че и търсенето на недвижими имоти ще нарастне. --- Пита се: защо при това положение строители и брокери да не използуват възможността да направят гушки?---Освен това - цените на всички стоки растат - питайте баба си колко са стрували хляба, сиренето и жилищата преди 50 г. и сравнете с днешните. Друг пример: в музея на Елвис има няколко негови лимузини, марка Кадилак, рабира се. По негово време са стрували баснословните суми от по 5.000 (!!) долара! А сега - каква кола можеш да имаш за тези пари ?

Dnes pri nalichieto na internet, rabotata na brokerite e svedena do minimum. Osven tova vseki chovek mije da izpalne roliata na bloker.triabva samo malko da znae i shte si spesti mnogo pari.

zvuchi kato posledno povikvane za poslednite prosti sharani koito oste ne sa zahapali....

Брокерите са едни паразити които най нагло манипулират пазара на недвижими имоти, наскоро отново се убедих в това на имот който собственика го продава за 8000Е брокера най нагло ми поиска 13 000Е плюс 3% комисионна от двете страни,според международните стандарти брокер е човек който при цена на продавача 8000Е и желание на купувача да даде 7000Е да договори цена от 7500Е на която и продавача и купувача да са доволни а в нашия вариант май единствения доволен от сделката е така наречения Брокер.

Малко е глупаво да се казва, че цените ще продължат да растат. Цените могат да растат, могат да падат, могат и да се задържат. Какво ще стане зависи от много фактори. Цените могат да вървят нагоре в краткосрочен план, но да се каже че винаги ще се покачват е наивно. И малките деца знаят че пазарът не е перпетуум мобиле, при нормални обстоятелства ръстът ще забави темпо, големите играчи ще загубят интерес и ще пренасочат дейността си, цените ще тръгнат надолу докато някой голям отново реши, че може да печели от това. При ненормални обстоятелства балонът ще се спука, това е вероятното развитие у нас.

Печалбите в строителството очевидно са огромни, но въпреки това цените със сигурност ще растат. Заплатите в България са на-ниските в ЕС и ще се увеличават, а това ще доведе до цялостна инфлация и ръст на цените на всички стоки. Освен ако не променят обменния курс на лева към еврото. Но това е малко вероятно, защото ще оскъпи продажбите на фирмите от ЕС и те няма да допуснат да им намалеят печалбите, на които свикнаха. Но прави впечатление, че подобни статии напоследък зачестиха, и това очевидно е признак, че строителите искат да побутнат пазара. Също и банките имат интерес.

преди буря небето винаги е много ясно и всичко е спокойно.достатъчно е само една банка да обяви че има някакви проблеми и ще видим кой ще се спаси от лавината.кредити в българия продължават да бъдат леснодостъпни и банките си нагласят данните на потребителите както им е изгодно.такива развити икономики посстрадаха от американската криза,че трябва да сме много наивни да си мислим че ще бъдем подминати.в зпапдна европа цените на жилищата отговарят на заплатите и стандарта на живот.ще видим кога БХБ ще престане да прикрива банките с проблеми.а в България такива има много.а на брокерите на имоти им се ще цените да продължават да растат,нали оттам им идват доходите.но при един по-нормален и спокоен пазар повечето от тях няма да е работят тая работа,защото затова се изисква нещо повече от един брокерски курс.последната фаза от един възходящ тренд винаги се характеризира с бързо нарастване на цените и големите играчи напускат пазара.

Дъщеря ми е в Бремен и си купи нова къща на 2 етажа за 150000 евро........Т.Димитр говори предплатени глупости.

pyrvo tova e platen PR spored men.... vtoro cenite v BG sa arugantno visoki..pri pologenie che 1) ot USA do mnogo chasti na Evropa ima mortgage kriza... i cenite padad, drastichno, i 2) v BG nqma nito seriozna infrastruktura, nqma seriozna obshtina ili administracia, nqma policiq, nito detski gradini kato horata, nqma nishto prosto edni tuhli i dogrami...samo tova li se kupuva? ikonomikata, kato primer, sravnena s povecheto drugi EU strani i USA e prosto ... nqmam dumi... BG na praktika e edna ot nai bednite strain v Evropa, a vchera prochetox che cenite na imotite v Bg po rasteg se naregdat na 2ro mqsto v cqla Evropa za Avgust ili neshto takova!! ne bydete naivni e moqt apel... samo poglednete tuk: http://www.newhomeso a kysta v shtata Georgia v US, chisto nova...4 spalni, 2 bani i polovina, dvoen garage...pone 400 kvadratni metra RZP... CENATA? samo $157,900 (okolo 112,000 EVRO) ..za tazi cena nemogesh da si vzemesh normalna kyshta v Bg dori i v otdalechen krai na Sofia.... nenormalnici...i s kvo BG tochno e po-dobre ot US che ne razbiram...kakto i da e...prosto edno mnenie... BG pazara e seriozen balon...

На адашката Димитрова явно не й е ясно как се формират цените на имотите. Но какво може да се очаква от брокер или банкер, те винаги ще съветват да си купиш жилище ако нямаш, а ако вече имаш да го продадеш, ако имаш пари да ги вложиш при тях, а ако нямаш ще ти отпуснат кредит. Нормално е в безперспективна държава като нашата цените да са доста по-ниски, отколкото при комшиите, които бележат стабилен напредък. Освен това не е зле да се уточни какво е качеството на предлаганите имоти - заобиколени сме от боклук и помияри, транспорта е под всякаква критика, инфраструктурата изнемогва и т.н. Съвсем отделен въпрос е това, че цените в Полша и Чехия изобщо не са 2 пъти по-високи, като при нас са. И имайки предвид колко далеч сме зад тези държави и с какво темпо назадваме, моята прогноза за цените е че ще последваме Латвия. Но както казаха другите - това е поръчкова статия, журналистите са писали за каквото им е платено. Ако утре аз предложа повече пари ще пише точно обратното :)

и как с тез заплати и лихвени проценти да си позволи човек апартамент ...а за качество да не говорим ..дет се разпадат още преди да са продадени!!!

защо се правят сравнения с цените на имотите в Чехия? или Румъния? Ами да сравнят и заплатите тогава..

pyrvo tova e platen PR spored men.... vtoro cenite v BG sa arugantno visoki..pri pologenie che 1) ot USA do mnogo chasti na Evropa ima mortgage kriza... i cenite padad, drastichno, i 2) v BG nqma nito seriozna infrastruktura, nqma seriozna obshtina ili administracia, nqma policiq, nito detski gradini kato horata, nqma nishto prosto edni tuhli i dogrami...samo tova li se kupuva? ikonomikata, kato primer, sravnena s povecheto drugi EU strani i USA e prosto ... nqmam dumi... BG na praktika e edna ot nai bednite strain v Evropa, a vchera prochetox che cenite na imotite v Bg po rasteg se naregdat na 2ro mqsto v cqla Evropa za Avgust ili neshto takova!! ne bydete naivni e moqt apel... samo poglednete tuk: http://www.newhomeso a kysta v shtata Georgia v US, chisto nova...4 spalni, 2 bani i polovina, dvoen garage...pone 400 kvadratni metra RZP... CENATA? samo $157,900 (okolo 112,000 EVRO) ..za tazi cena nemogesh da si vzemesh normalna kyshta v Bg dori i v otdalechen krai na Sofia.... nenormalnici...i s kvo BG tochno e po-dobre ot US che ne razbiram...kakto i da e...prosto edno mnenie... BG pazara e seriozen balon...

Брокерите си мислят само за комисионните. Когато купувах жилище се обърнах първо към брокер. Почна да ме води по разни съборетини и да ме убеждава, че за парите, които имам само това мога да си купя. Най-накрая му теглих една и се оказа, че за парите които имам мога да си купя чисто ново, без посредник, направо от строителната фирма.

Че те цените не са се покачили, бре. Ние не изпреварваме нашето си ниво, а чисто и просто застигаме европейското.... Кво се противи народа толкова, не мога да разбера. Че то от работа има ли време да се харчат пари - не, тогава какво като са високи цените. Нали за изборите сега ще се отделят близо 200 млн. лв. Кви пари ква къща, кви цени. Че и пенсиите вдигнаха за да може електората им да ползва повишението за да отиде с такси до избирателния пункт - до сега стигаха само за билетче от гр. транспорт.

Жилищата в Б-я са надценени! Тук недвижим имот има друго значение. Предимно апартаменти - тип руская квартира-комната. А в имотите тип къща/вила се пикае в кофа и сере в яма. Баровците имат по две ями. Апартамент се купува за да се ползва - живее, а не за инвестиция както правят неосведомените ни съграждани. Гледайте им сеира, скоро когато инвестицията ще започне да точи 300 лв за парно и 500 лв данък сгради и смет. Ако не съм прав, просто ще поизчакам докато стана!

В Чехия съм бил и лично видях обяви с цени точно колкото тук. Няма да коментирам какъв е и обществения транспорт там. Колкото до очакваните 3 милиона в София. Ок, възможно е станат толкова, но нали се сещате, че инфраструктурата не е мръднала от 30 години и градът не е проектиран за толкова хора. Сега се опитайте да си представите колко привлекателно място за живеене ще бъде тогава градът и как прозорците срещу тебе ще бъдат на разстояние 3м.

Ами да ниски са трябва да станат по 100 000 евро/кв.м А заплатите щото са високи трябва да станат по 100 лв. И народа ходи гладен не щото няма а пари за храна а щото било здравословно Тези смешници до кога ще ги търпим ????????????????????

Е това си е платено новина, абсолютно не е вярно за цените. Цената е комплексен резултат от много фактори, но тава не е важно. Интересно е кой има изгода да се вдигат цените на недвижимостите?!

имотите в България били с ниски цени-ха-ха-ха,затова пък комисионните ,които взимат агенциите са достатъчно високи,ама за тях няма да каже Теодорка.Да е жива и здрава и да не се подиграва с българина!

НЕ Е ВЯРНО-НА НИВОТО НА ЧЕХИЯ СА ЦЕНИТЕ!!!ИМАМ ХОРА ТАМ И ЗНАМ СЪС СИГУРНОСТ!!!ТОВА Е ЛЪЖА!!!

НЕ Е ВЯРНО-НА НИВОТО НА ЧЕХИЯ СА ЦЕНИТЕ!!!ИМАМ ХОРА ТАМ И ЗНАМ СЪС СИГУРНОСТ!!!ТОВА Е ЛЪЖА!!!

Не знам за какво поскъпване говорите, но аз виждам само спад на цените.Поне във Враца е така.Преди се продаваха панелки за 40 бона сега и за 30 бона няма желаещи. И тия дето си мислеха че ще купуват и препродават с печалба; банките ги ебат отзад яко та пушек се вижда.

продаваи бе какво се маеш за каква лихва говориш само да не си и ти от тея тюфлеци дето се пънат да ти кажат колко си заблуден като не си купуваш със заем.за лихва не може да се говори освен ако не купуваш с тенденцията да продаваш.което е мн рядко срещано при обикновенния български купувач.какво ти пука колко е цената в момента тя дори и да падне това няма да те грее.само че тогава ще си траеш като оня заек дето е п.....л в люцерната.както между впрочем е трябвало да направиш и в този случай вместо да се хвалиш колко си спечелил.това което казваш е абсурдно!!!

Синът ми е на 34 години. Има две деца. Взема 350 лева заплата. Питам тази госпожа кога моят син ще си купи собсвено жилище?

Мен тези поръчкови статии ме радват.Мноого стах лъха от тях.Свършва времето на големите измами.Треперете брокери.Няма да купуваме сега.Ще чакаме банките да приберат жилищата на балъците и ще ги вземем на безценица

Не виждам обективна причина да са толкова скъпи.Та това е България-страната преди Анадола.Не правете сравнение със страни,като Чехия,Унгария и т.н.Смешно е да чуеш оценка от брокер,след като видяхме какво стана в Латвия.Там миналия месец цените спаднаха с 47%.Ние сме веднага след тях.И не е нужно да си брокер за да разбереш какво ни очаква.

Този тип публикации се поръчват от строители, инвеститори, брокери и банки - ЗАЩОТО ТЕ ИМАТ ИНТЕРЕС ДА СЕ МИСЛИ,ЧЕ ЦЕНИТЕ ЩЕ РАСТАТ. И като резултат - наивните клиенти се хвърлят за кредити и покупки! Без да имам претенции за сериозен анализ на пазара, ще кажа, че е ебсурдно, при положение, че доходността от имоти почти не расте (наеми), техните цени да растат. А това е факт - аз самата давам имоти под наем и не мога да взема повече от преди 3 години договорен наем. Или конкретно - при растеж на наем под 10% за 3 години да растат цените на имотите в пъти е БАЛОН. И ТОЙ ЩЕ ГРЪМНЕ, И ТО МНОГО СКОРО!

A za agenciite sam saglasen che 99% ne si zaslujvat komisionnata, da ne govorim che se opitvat da prodavat i apartamenti na zeleno koeto e smeshno. az kato si obikolih kvartala i ogledah obektite i si namerih bez da polzvam broker.

kolkot i da ims iska na tukashnite forumci tova si e verno cenite sa dosta niski za evropa . za sravnenie tristaen vav Atina e okolo 400 000 euro u nas e oklo 120 000. taka che ima megdan za rastej. stva duma za Sofia i golemite gradove.za kurortite e qsno che sa naduti i sega. ochakva se Sofiq da stane 3 000 000 jiteli a tova znachi postoqnno uvelichvane na tarseneto.ne e verno che ima predlagane nadvishavashto tarseneto.proverid predi 3 dni izvestna sofiiska firma,kakvo predlaga, znachi stroeja nema kota bilo ,potochno shte ima do 1-2 meseca ot 200 aprtamenta sas ostanali 4 i to nay golemite nad 130 kv.m koito trudno se prodavat

Поне няколко примера да бяха дали,за по-наивните !?!

Жилищата в Б-я са надценени! Тук недвижим имот има друго значение. Предимно апартаменти - тип руская квартира-комната. А в имотите тип къща/вила се пикае в кофа и сере в яма. Баровците имат по две ями. Апартамент се купува за да се ползва - живее, а не за инвестиция както правят неосведомените ни съграждани. Гледайте им сеира, скоро когато инвестицията ще започне да точи 300 лв за парно и 500 лв данък сгради и смет. Ако не съм прав, просто ще поизчакам докато стана!

А ЗАПЛАТИТЕ В ВЪЛГАРИЯ... НЕ СА ЕВРОПЕЙСКИ!!!!!!!!!!

ЩЕ РАЗКРИЯ ЕДНА ПУБЛИЧНА ТАЙНА!!! ПОЧТИ ВСИЧКИ АГЕНЦИИ ЗА НЕДЯВИЖИМИ ИМОТИ СА СВЪРЗАНИ С НЯКОЯ БАНКА! ВЪПРОСЪТ Е: ИЗГОДНО ЛИ ЩЕ Е ЗА БАНКИТЕ ЦЕНИТЕ ДА ПАДНАТ? ОТГОВОР: НЕ! КАКВО СЕ ПРАВЯТ НА УЩИПАНИ, МОЖЕ ЛИ ЕДНА ГАРСОНИЕРА В ЛЮЛИН ДА Е 1100 ЕВРО КВАДРАТА, А НОВО СТРОИТЕЛСТВО ДА Е 620 ЕВРО? ЕГАТИ ДИСБАЛАНСА! СКОРО БАЛОНА ЩЕ ИЗГЪРМИ, ЗАЩОТО ИМА ГОЛЯМО ПРЕДЛАГАНЕ, МАЛКО ТЪРСЕНЕ И ВСИЧКО,КОЕТО СЕ СЛУЧВА С ПАЗАРА НА ИМОТИ, АКО ИМА ТАКОВА ЖИВОТНО, Е ИЗКУСТВЕНО НАТЯГАНО! ТОВА Е ЕДНА ГИФАНТСКА ПИРАМИДА, КОЯТО СКОРО ЩЕ СЕ СРУТИ!

Аз купих имот наскоро. Брокера освен че беше потресаващо некадърен, ме изнудваше с подписания договор, за да си получи парите, които дори не бях отказал да му дам. 99.99% от брокерите и агенциите са наглеци, мошеници, тарикати - с други думи - неосъществени шофьори на такси, защото ги е страх от физическа саморазправа, за разлика от шофьорите . Не го вярвах до сега, но вече от личен опит мога да го потвърдя. Печелят между 2 и 10% от стойността на сделката от едната или двете страни. В таксата която ми взеха нямаше включено НИЩО друго освен голи и неспазени обещания. Съвет от мен - ако купувате имот се погрижете всяко обещание да е отразено в писмена форма.

брей, 150 евро/метър2 - наемам те веднага да ми построиш къщата. Аз ги изчислявах 300 евро/метър, ама карай. А ако включим и парцела, май с 500 няма да се размина. Ама ти работи за 350 и да те видя после

Ето моята новина: В България заплатите в сравнение с останалите европейски държави все още са прекалено ниски - 5 пъти по-ниски например от zaplatite в Чехия, а от Румъния - с 30-40%. Това каза пред форума на dir.bg ..., един много активен съфорумец в България. Той участва във всеки форум по темите свързани с недвижими имоти, посветен на успешните практики в този бизнес, предаде самият той. Основната конкуренция в бранша в България не е между българи и европейци, а състезанието е с африканските работници. По данни за 2006 г. на българския пазар има недостиг на работна ръка.