Не искат паметника ”Альоша” в центъра на града

Съюзът на репресираните иска да махнат "Альоша" от центъра. Организацията ще настоява пред общината да не включва паметника в проекта за модернизация на площад "Тройката". Това пише "Твоят ден" днес.

Обратно в новината

Коментари - Не искат паметника ”Альоша” в центъра на града | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само като чуя "Съюза на репресираните" и ми става ясно за какви олигофрени могат да поискат това.Аз съм бургазлия и съм ПРОТИВ махането на паметника,та този паметник е един от символите на града.Да махнем тогава и часовника,моста,лятното казино,краставицата и морската градина и направо да затрием града за да може шопите да се нанесат тук или варнанлий.Този съюз май е съставен само от малоумници ми се струва а?

софетата пък имат памтник на американските летци, така че може и много по-лошо да е

супер си е паметника да си стои завинаги , там му е мястото щото и рускините дет се щракат с фото цяло лято са гот не кат вас геьове гнусни

това е символл на бургас сус какув акул ше го махате или местите.. шом е построентам знячи е трябвало да е там а не в покраинините и какво ше построите на негово място магазини кафенета или зашо не една жилишна зграда че няма мисля че добре *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Тези паметници "Алоши" са били символи на подчиненост и благодарност на комунистите към съветската армия,завладяла страната ни а тях ги поставила на власт. Затова и не е правилно да се наричат паметници и трябва да се съборят, понеже се самоунижаваме с тях.

този паметник е символ на Бургас нека се замислим не само да рушим вече създаденото,както се прави в последните години и което е история за нас и децата ни,а да изграждаме и ново още по-добро,а Альоша на никой не пречи,нека си стои там и държи будна мисълта ни

Защо не си го вземеш и да си го закараш на вилата бе како? Ще си го гледкаш и ще си спомняш за "Прохода на републиката" когато ... Нъл` тъй, а? А и шмайзера можеш да ползваш. Ние ще си останем в Бургас без него, свободни демократични ромски роби.

Този паметник е нашето минало,а народ ,който не уважава миналото си няма бъдеще!!!!Историята си е история!Нека първо махнат жабарника ограден с метална ограда!!!!А без този паметник Бургас няма да е същия........

Вярно без този паметник Бургас няма да е същия, а ще бъде истински свободен Български град с повече Българска символика за ужас на руските перкендета.

Това не е история - това е лъжа. Народ, който търпи фалшификации на историята си е осъден да бъде винаги лъган.

Тоя паметник е трън в окото на хора с комплекси. Според мен той трябва да остане и ще кажа защо.... Той не е символ на сталинизма, тоталитаризма, нито на милитаризма. Той е символ на едни милиони облъскани и омачкани като нас обикновени хора дето си оставиха жените, децата, къщите и семействата за да спасят и защитят родината си! Защитавайки родината си, пътьом те спасиха и Европа и тя си остана горе долу такава каквато я знаем днес. Те направиха и ОГРОМНА услуга на няколко иначе ВЕЛИКИ нации, които обаче по това време бяха обзети от кафява ЛУДОСТ. Тия ВЕЛИКИ иначе нации се опозориха ЖЕСТОКО за столетия напред въпреки гордото наследие на стотиците си гениални поети, композитори, философи, мислители, математици и т.н. Това е паметника на ония хора дето си оставиха костите из цяла Европа, оставиха децата си сираци да възстановяват родината си от руините, това е паметник на стотиците села из Беларус и Украина, които бяха избити до крак, паметник на тия дето освобождаваха концлагерите, на ония дето като се прибираха вкъщи намираха изгорените си села..... С една дума това е паметник на едни страшни времена и на този който ни спаси от тях! Трябва да ги помним тия ВРЕМЕНА, защото ако ги ЗАБРАВИМ един страшен ден те ще се завърнат!

На кой ще сложите паметник- на незнайния англичанин ли? На тоз дето дава безумни съвети нали леля му и децата му руски туристи чакат да им сгъват чаршафите?

Защо ще махате паметника, защо изстривате историята ни? Престанете рушите, това което е създадено, а правете нови, че и те да са така известни. Срамота е, като дойдат туристите и да няма къде, какво да видят. Само заведенията ли ще оставяте. СРАМОТА.Никой народ не руши историята, която има. Затова сега децата ни не знаят нищо. ВЪЗМУТЕНА СЪМ

Бургазлии трябва да са луди да го махат! Руснаците ходят да го гледат, а те какво са - туристи! :) А сега по-сериозно - не ви ли омръзна да се руши, а?! Пуснете тези от "Комлука" - ще го "изядат" за два часа! :)

Паметника трябва да остане. Одавна се е утвърдил в ландшафта на града и в представата на бургазлии за центъра. Въпрос на вътрешно усещане е как човек ще го приеме. Цялото ми детство мина покрай него и нека някой ми каже, че Альошата е окупатор, а не герой от детското ми въображение! Пораснахме, но сантиментите остават! Който иска да погледне исторически , няма да е трудно да се убеди , че Алошата е символ на победа над фашизма, защото Альоша обърна войната, колкото и да не ви се иска на някои комплексари тук! Недейте да издавате психическите си болести с опити да коригирате реалността! Пийте хапчета или си правете лоботомии. Оставете паметника!

Ей, махалата. Ще се откажа заради теб от спомените си. Огледах още веднъж "паметника", освен твоите сълзи и сополи, нищо друго не видях. На теб и лоботомия не могат да ти направят. Просто нямаш мозък. Да не говорим за съзнание, че си Българин. Хайде иди там и събери малко гилзи от патроните с който избиха Българската интелигенция.

eeeeeeeeeх младоци....детсвото ми мина бягайки по тизи площад...историята си е история...не се изтрива с тебешир...нито с лопати, багери...Мислите ли че днешната история ще се хареса на децатави???

Росица ето такива като теб са позор за България

компромисен вариант е да се преименува патменика на алиоша руският турист!все пак само те ни устанаха та поне да им окажем нужното внимание

Тоя паметник е натресен на бургазлии от нас,софиянци.При конкурса спечелилият първата награда проект(моча-монумент на окупац.черв.армия) беше монтиран в София,в Докторската градина,срещу Соф.Университет.Сега ние искаме да го махнем оттам,щото не отговаря на историч.истина.Втората награда беше засилена в провинцията,в Бургас.Това е вашият моча.Вземете пример от нас и го разкарайте.Нали вече имате около 40 хиляди руснаци в Бургас - предложете им го да си го откарат в Русия.Те нема да се дърпат много.

Утайката никога няма да изплува,така че гледайте нагоре към паметника

Никой нормален народ,не си премахва паметниците.Само лудите Българи сабарят ли събарят...

Да махнем тогава паметника на Шипка,в Плевен,в София и т.н.

Никой не го иска този паметник. Какво точно трябва да помним с него? В центъра на Ню Йорк има ли паметник на руски войник с пушка? Нека да сложим нямамъв истински символ на града, а не този студен и мрачен паметник, който ни връща в едно много мрачно и сиво време.

Къв Ню Йорк те гони бе? САЩ не са били съюзник на Германия. Този паметник може и трябва да напомня за много неща стига да имаш ум да го проумееш. Той напомня за едни страшни времена и кой спаси света!

В центъра на Виена има паметник на руската армия! Що не го махат бе, лумпени жалки? Вий по-големи нацисти от австриеца Хитлер ли станахте?

А скоро да сте разговаряли с някой австриец........да видите колко "обичат" руснаците.Лицемерие и суета.Впрочем нещата ще си дойдат на мястото.Убеден съм.Алеша при алешките.

И как ще ги обичат като руснаците им попречиха да избият света и им размазаха муцуните? Вечен позор за германската и австрийската нации! Варвари!!!

Русофляче, във Виена имало един паметник на русняците, ама дали там съветските комундета и техните слуги са унищожили интелигенцията и са избили хиляди почтени австрийци. Това е малката цена, която е трябвало да изтърпят за да останат в цивилизования свят. А дали в другите австрийски градове има паметници на съветската армия?

Фашистче, не можеш да преглътнеш Сталинград нали? Гледай твоите идоли какви са ги вършели в Списъкът на Шиндлер. Аз ако бях на мястото на Сталин не бих ги пожалил тъй великодушно... Око за око, зъб за зъб...

Ееее, не се спряхте... интелигенция. каква интелигенция...ако ти си наследник на тази интелигенция.... по-добре без нея... и не се пиши българин...продажник. Заради такива като теб разпродадоха всичко изградено за 45 години от целия народ. А тъй като подозирам някаква нездрава носталгия по монархията и "интелигентните" й протежете да припомня, че заради "ителектуалците" преживяхме две национални катастрофи (с потенциална трета) и изгубихме и двете световни войни.

Едва ли им е на най-централното място у Виената. А? Или бъркам. Нямам нищо против, част от историята ни е, но не му е мястото там. В центъра, на най-хубавото място, обикновено, нормалните хора издигат символ, който ги обединява, който ги кара да са горди, а не символ на чуждо нашествие, пък било то и освободително (ако въобще можем да го оприличим като такова)

Доста централно е. На стотина метра от катедралата Щефансдом е, в случай че някой ден стъпиш там.....

Съюз на репресираните? Ако не беше руския войник щеше да се казва Съюза на обгазените в газовите камери. Който не е съгласен нека попрочете какви са били плановете на Хитлер за славяните, към които скромно се числим и ние...

ВИЕ може и да се числите,към когото си щете.НИЕ се числим към българите,които не са славяни и това цитираната персона го е знаел!

А, ясно не сте славяни! Ти и цитираната персона да не сте случайно арийци? Пра-българите са от Азия, а за азиатите Хитлер беше приготвил още "по-интересни" неща, тъй че пак ЯДЕЦ. Шах и Мат!

плановете на англичаните и до днес не са по- розови за нас!

Прави впечатление,че само върли фенове на съветският паметник/може и да е един и същ тип/си позволяват да идползват обидни епитети спрямо опонентите си.Ако това са хората искащи паметника-лесна работа.Простащината трябва да се игнорира.Затова-Алеша да се подари на Лукойл,да си го сложат там и да си го гледат с кеф.

Комунизма е погубил милиони невинни хора.Един Господ знае колко умират и сега.Що за изрод трябва да си минавайки от там да го гледаш с умиление. Дефиниция за комунизма: Не е движение на потъпканите маси, а създадено такова, манипулирано и използвано от борещите се за власт милиардери с цел да контролират целия свят. Международните банкери, които контролират световната търговия, са тези, които дават нарежданията на Съветския съюз Китай и всички техни сателити.Това е била идеята на Вайшоп още преди Карл Маркс който в същност са казва Кашел Мордохай Леви чрез масонските ложи подготвени лица да превземат всички държавни ръководства и да подготвят Novus Ordo Seclorum (нов ред в света) -мечтата на Ротшилд Комунизма е въведен от американските евреи, след като са напуснали Османската империя и основаха САЩ/ Американската Конституция и Федералният резерв . След три неоспешни опити да го въведат във Франция , Испания , Португалия успяха да го въведат в Русия. Целта на комунизма е да се загради поробената държава , и да се осъществи строг контрол над цялото население. Назначават правителсто от низините на даденият Народ - хора сатрапи/ниско образовани/без морал и задръжки/без национално чувство - на които възлагат програма за масово строителство на фабрики и заводи с заем от Америка в които да натикат хората да работят - на десет пъти по- малко възнаграждение от нормалното , а произведената продукция задокеанските господари продаваха в цял свят (с 10 пъти по- голяма печалба) като поддържаха(поддържат) местната власт да осъществява натиск над населението за да може това да продължи колкото може повече...

Gen3ratoR

Това е история.юзащо все на нас ни пречи нещо,защо не си зачитаме историята?Само в нашата тъпа държава може да стане това.Ако го направят ще е поредната глупост......Срамотааа

Защото ти не можеш ли да четеш ккакво казват хората по долу???История е ,но е срамна история.

А да си съюзник на Хитлер не е ли малко по-срамно?

А съюзът ни с Хитлерова Германия ни е най-голямата добродетел ли?! Или пък войната, която нашите дупедавци са обявили на Англия и в резултат на която голяма част от столицата ни е разрушена от бомбардировките им ли ... за което сега летците им рушили столицата ни имат и свой паметник в нея?! Той верно ще излезе прав за "матрияла" мутрагена като те гледам и теб какъв промит мозък си!!!

Къде точно е паметника ,че нещо ми се губи.Чул -недочул!

А съюза на дупетавците Англия и САЩ с комунистическия сатрап Сталин и подаряването на комунистите на половин Европа, как ще коментираш. България се съюзи с Хитлер защото това беше пътя тогава да реши националния си въпрос, а между временно в качеството си на такъв успя да спаси и евреите си.

На негово място може да се построи монумент по случай 100 -годишнината от Балканските войни или храм-паметник в почит на жертвите от геноцида над тракийските Българи извършен от турците преди също 100 години.

И от върха му да надничаме в съседния гьол, че през оградата не се вижда добре.

Животът е такъв какъвто си го направим юроде-българомразни. Този паметник не е руски, а е построен с парите на българския данъкоплатец, това се отнася и за другите руски паметници така, че ако искат Българите могат да ги изхвърлят в Бургаския залив или където и да е. Пък русняците ако искат нека да изхвърлят българските паметници на тяхна територия като контра мярка.

В тази война България е била на страната на Германия, Руската армия влиза като враг и завоевател (макар че 45г. комунистическата пропаганда ни учеше друго) По тази логика в центъра на Бургас трябва да има и паметник на Василий II Българоубиец , и на султан Баязид, който е превзел Търново. За да не дразним руснаците е добре паметника да бъде преместен (например в Меден Рудник, тъкмо ще се вижда отдалеч)

А по твоята логика излиза пък че трябва да възхваляваме нацизма - да вземем да го заменим с един паметник на Хитлер ли?!?! ТЪПУNГЕР

България е съюзник на Германия по време на втората световна война, защото така е решило законно избраното тогава Българско правителство. Съюзът с Германия ни осигурява излаз на Бяло Море, присъединяване на населените с Българи територии в Македония (т.е. цяла Македония) и Сърбия. 90% от населението са били за вкючително и голяма част от социалистите. Разбира се за хора с промити комунистически мозъци националния интерес няма значение, важно е да се мазнят на господарите си от Русия.

Този паметник не е на братята освободители руси ,а на съветската армия-същата ,която е избила на 08.09.44г цвета на бургаската интелигенция в местността Бяла вода,същата ,която е интернирала българите от Бесарабия в Казахстан ,армията на държавата създала Македония ,ако на някой това му говори нещо.Срам за родоотстъпниците пишещи по долу.

А на теб да ти говори нещо, че същата тази армия е разрушила съюза на същата тази "интелигенция" с нацистите??? Кой знае внук на какъв фашистки джандар си и плещиш идиотиzмите си!!!

Внук съм на земеделец,принуден текезесар,починал с пенсия от 27 лв.месечно.

Някои само им се местят или разрушават паметници, пречат им неща създадени от други преди нас, все да се прекрои нещо, все да се изтрие историята, днес има утре - няма , днес едно име на улица, утре друго, до кога ще се въртим в омагьосания си кръг, заприличахме на хамстери в клетка

Да го взривяват тоя шибан паметник!

Може ли А Найденов да каже за какво е репресиран. Стига вече с тези хора, които и те не знаят вече за какво са репресирани

Поредната глупост.Това ни е историята , не можем всичко да заличим.А и народ без история не е народ.

Ако този паметник е "венчалното свидетелство " на БЪЛГАРИЯ ,то нека някой ми каже-държи ли си венчалното свидетелство постоянно на масата в гостната????Прост народ-слаба държава.Господи, защо ме наказа да се родя българин...

Ахмед Доган

Ами като толкова те е срам да си българин, ей го на, на един хОй от Свиленград ти е най-подходящото за теб място!!!

Верно си Болен

България остана единственна от Оста, в която фашизмът намери подслон. Продава се Майн камф, има нацистка партия, периодично оскверняват паметници на Русия, разни старчоци с кафяво минало развращават младежта ни. Очакваме да поискат наименования на булеварди Мусолини, Хитлер, Химлер. На мястото на Альоша, дал живота си за нашите катили, да щръкнат паметници на Вермахта и СС вафен. Така ще почустваме демокрацията по дясному - дело на новите демократи от неизвестен вид, на които следва да се набие в чутурите че имаше и ще има май 1945 година.

DO BULGARIN :AKO NE BJAHA RUSNACITE TUPANARINO I DOSEGA SHTESHE BEJA DA TI RAZTRIVA PRJASNO OVLAJNENIJA I GOL ZADNIK

Май бъркаш двата щата, Руско-турската освободителна война от 1877-78 г. няма нищо общо с червената армия от1944 г. А, и се научи да ползваш кирилицата, неграмотник.

Ахмед Доган

Нищо не бърка бе СБЪРКАНЯК - и двете армии (и съветската и руската императорска) са армии на един и същи братски славянски народ, донесли ни на два пъти освобождението - първия път от анадолу-манGалите и вторият от нацистите!!! Ти към кои от последните двама си чак толкова аналNо податлив че се впрягаш???

Ей нещастник, кой си ти да гониш Българите от родната им земя. Мамка ви мръсна русняшка, хващайте си русняшките паметници и марш в Азия в дивашката ви родина рашка.

бах ти българина

'БЪЛГАРИН" АКО НЕ БЯХА РУСНАЦИТЕ ОЩЕ ЩЕШЕ ДА СИ С ФЕС, А ЖЕНКА ТИ С ШАЛВАРИ... ИЛИ ЩЕШЕ ДА КУЗИРУВАШ НА ШВАБИТЕ... СМОТАНЯК !

Всички русофилски отрепки ли сте толкова неграмотни или има и повече?

Французите да сложат ново име на улица "Сталинград"/в централната част на града/, какво чакат? А италианците, които обесиха Мусолини, не махат бюст-паметника му в Рим.Ами...европейци били, от нас да се учат

Това е нашата история бе глупаци какво ви пречи паметника репресирани били и като махнат паметника ще ви сеоправи репресията .

Че то "наша история" са гърците за 200 години,турците за 500 години,италианци,французи,сенегалци и пр.съюзнически войски за десетина години.Руснаците минали заминали и само българските си мекерета оставили и хоп-паметник за вечни времена.Нееееееее не щем го! Който го обича толкова-да си дари двора и да му го сложат там.Там да си го гледа,цветя да му сади и ако ще и Катюша да му докара.

Спрете стези подземни строителства, не разбрахте ли, че не ги можете!

Бургазлии сами да решат въпроса.

На варварина единственото, което му минава през ума, е да руши. Че му е най-лесно. А и да си избие комплексите, че никога не се е освобождавал сам като другите балкански народи, а все е чакал някой да дойде и да свърши тази работа. За да му прегризе после ръката. Нещастници....

Тук ли си бе, то само боклуци могат да защитават съветските паметници. И Сърбия и Гърция са се освободили с помоща на руснаците и западна Европа ама ти жалки тъпанарино откъде ще го знаеш. На мястото на съветските паметници трябва да се издигнат Български. Това не е разрушаване, а Освобождение.

Альоша нещете,ама ревете за руски туристи.