Коментари - От РБ предлагат НС да реши казуса ”Не подкрепям никого” | dnes.dir.bg
назад

От РБ предлагат НС да реши казуса ”Не подкрепям никого”

Народни представители от Гражданския съвет на Реформаторския блок са внесли в НС поправки в Изборния кодекс за решаване на казуса "Не подкрепям никого".

Обратно в новината

Коментари - От РБ предлагат НС да реши казуса ”Не подкрепям никого” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ако отказват да оправят тази идиотия, масов боикот на първия тур..

Няма как да го реши защото ще е в ущърб на герберасите.. Те така си плетоха кошницата за ''спечелване'' та даже и подкрепящите не се осъзнаха от гледане да лапнат власт пари и придобивки а които се усетиха сега играят за боко ама се пишат ''патриоти''

Защо се хабите напразно. Още преди да се обяви кандидатурата на Бойко, всички бюлетини са напечатани и попълнени. Челният опит ще бъде повторен. В залата отново ще се арестуват комисиите, а Цецо ще вкара вече готовите чувалчета.

Методика на ЦИК изопачава и дописва Конституцията и Изборния кодекс!!!! Подобен абсурд може да се случи само в БГ-то! За казуса се знае още от пролетта, но всички си мълчат. Сега вече е доста късно да се прави нещо. Решение, което да бъде наложено на ЦИК, може да вземе единствено НС. Ако пожелаят! Но едва ли ще го направят. Целта е да се тупка топката до последно и накрая да стане пълна каша с протоколите и баба цеца да спечели служебно изборите още на първия тур! Много селски номер!

С извинение, това квадратче деликатно заменя големите рисунки по цялата бюлетина на един полов орган. Какво не им е ясно на онези от РБ? Ако ги дразни квадратчето, нека само почакат да видят какво ще се случи като го махнат?

Гумо, проблемът е, че тези бюлетини са хем действителни, хем после искат да не участват в разпределението. Получава се двусмислие и противоречие с Конституцията и ИК. Докато тези, надрасканите по принцип се отчитат като невалидни със всички произтичащи от това действия с тях.

Всичко е чудесно! Остава да приемат гласовете за валидни. Ако има 40% "не гласувам за никого" то тогава, нека 40% от местата в Парламента бъдат празни и съответно при всяко едно гласуване тези места съответно ще бъдат "против".

Съгласна съм. Това става обаче за парламентарни избори. И понеже съм сигурна, че над 50% ще гласуват за това квадратче ще станат по-малко от 120 депутата. Така е най-справедливо.

Значи може да си гласувал срещу всички и това да се използва в интерес на някого, срещу когото си гласувал. Освен това от ЦИК ще нарушат конституционното право на зачитане на подадения глас. Извод: Всички срещу измамниците от ГЕРБ и НФСБ, включително и неучастие на изборите!

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО МИ Е СРЕЩУ ПОСЛЕДНОТО ПРОБЛЕМНО КВАДРАДЧЕ ДА СЕ ЗАПИШЕ ЧУЧЕЛО,НУЛЕВ ПРЕЗИДЕНТ ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО И ТОЙ ДА СЕ СЪСТЕЗАВА КАТО РАВЕН С ДРУГИТЕ. ПРИ ПЪРВО ИЛИ ВТОРО МЯСТО ОТИВА НА БАЛОТАЖ И ТАМ ВЕЧЕ АКО СПЕЧЕЛИ, ВТОРИЯ ОТИВА НА ДОНДУКО 2 С ЯСНАТА СМЕТКА ЗА ЛЮБОВТА НА НАРОДА КЪМ НЕГО......

Да съгласна съм. Значи ако всички хора гласуват според мен над 50% ще са с квадратчето "Не подкрепям никого". Това означава че изборите трябва да се анулират, тъй като ще спечели това квадратче. Това си е показателно че кандидатурите не стават и трябва да се търсят други кандидати.

Неподкрепа за никого, означава преливане към гласовете на ГЕРП и цачина.

Аз пък ще задраскам всичките смотаняци на бюлетината. Ха да видим как ще я манипулират. Направете и Вие така.

Драскал,не драскал... си се явил и си отчетен в увеличение на избирателната активност.

И заради драскането ти на Цеца ще са й нужни по-малко гласове, за да спечели още на първи тур.

Но бюлетината става невалидна

Ще се правиш на луд другаде. Подписал ли си, гласувал ли си? Да. Много поздрави, печели първия ко ще и с 10 %. Щото си го легитимирал с активност.

матрял,който да не може да разбере че ако пусне невалидна бюлетина или гласува "те подкрепям никого" печели кандидата с най-много гласове още на първи тур...има шанс "мама" да спечели още на първи тур при тая врътка. Не си мъчете мозъците просто го запомнете!

Хайде, бе! Опозиция на себе си. В правителството. Чист популизъм и маймунджулък за пред електората. Нали са Йористи, бе. Къде спаха досега? Защо така оглушително мълчат всички за заплахите, които карат хората да ги легитимират отивайки до урните, за да не им отнемат правото да гласуват? Защо и Конституционния съд не се е произнесъл относно законността на задължителното гласуване? Всички са заедно срещу хората. Трябва им единствено активността. Има ли подпис в секцията в протокола ги легитимираш, независимо какви органи си им рисувал. Рисунките в коша, но активността е налице. И вече е легитимно избран, ако ще и с 30 %. Задължиха ни да ги бетонираме с посещение в секцията и подпис гласувал, независимо как.

То утре няма да има кворум. Радан например е в Лондон.

Всичко са решили предварително и отидоха да си почиват. Преуморени от заложените капани.

Тъпа и дребнава софистика е този спор - дали ще гласуваш за никого или изобщо няма да гласуваш е едно и също. Просто тъпите депутати не трябваше да наричат тези гласове "действителни", защото не се стремят към никакъв практически резултат, следователно не представляват никакво действие.

Ако не гласуваш-тогава има ниска избирателна активност. Ако гласуваш,но драскаш по бюлетината или попълниш "не гласувам за никого" се отчита че си се явил на избори и се вдига избирателната активност.

И какво значение има, опитай да помислиш, преди да пишеш. Както негласувалите досега не са участвали в определянето на победителя, така сега гласувалите "не подкрепям никого" няма да участват. Няма никаква разлика.

Не, не е! Ако не гласуваш, не си даваш подписа в списъка и не даваш един глас за общия брой гласували. Ако гласуваш, независимо от това за какъв ще бъде определен твоят глас (недействителен, действителен за листа или действителен за "не подкрепям никого"), твоят подпис ще бъде преброен и към ообщият брой на гласувалите ще се прибави числото 1, благодарение на него. За разлика от други видове избор, при изборите за президент (и вицепрезидент...) условието в изборите да са участвали повече от половината избиратели е необходимо условие за да бъде избран някой кандидат. Ако това условие НЕ е изпълнено, то никой от канидатите не може да бъде обявен за избран (дори и този, който е получил 100% от действителните гласове, примерно)/ и тогава следва нов избор (след седмица, с участието на две (или повече) от кандидатските листи, които са първи или втори, според броя на подадените за тях действителни гласове).

Димитре, братче...не си у ред! Първо, задължителното гласуване е в противоречие с Конституцията. Второ, това "квадратче" дава ясния отговор, че нито един от кандидатите...не става. Защо ли, ами много просто - всичките са от старата школа, без значение как са се боядисали. Аз няма да дам гласа си на никой от тях и с това "квадратче" ще го покажа. Трето, тази престъпна паплач се е подготвила и за този ход - преди да почне да брои иска да махне гласовете които не са за...никой от тях! Ясно ли ти е за какво става въпрос? Ако не да ти изясня: ако аз, ти и той въпреки всичко гласуваме, ти избираш 1, той избира 2 и понеже за мен и двамат кандидати са пълни глупаци и нямат работа в управлението на държавата, аз гласувам "за никого". И понеже тези "умници" не могат да се разберат помежду си кой да краде, опссссс...да управлява следващите няколко години, решават да хвърлят ези или тура за моя глас и на който се падне ...той да е президент! Ха, честито ти ...българско гражданство!

Злобар.

Господа, "казус", т.е. "случай" няма. Гласуването с "никого не подкрепям", може съществено да намали отчетеният дял на гласуващите за някого. Никаква трагедия от това не следва, а обратното - яснота. Добре би било това да понамали държавната депутатска субсидия, демек заплата, но това не е ни съществено, нои реалисттично, а и властващите се хранят от властта си и не със заплата. В днешните условия у нас, казусът би довел печелещите да не се хвалят с 50%-победа, а с близката до истината - под 25 %. Не ще им е приятно, нали! Това би изхвърлило много от около и под 8%-те там, където им е мястото - в нищото, като се сведат до действителните около 2% и извън Народното събрание, но и това не е реалистично да стане - ще се разберат да има нищожества около властта. Друг въпрос е редно ли е "законността на победата" да е "легитимност на победата". Може да Ви изглежда смешно, но нашият закон е по комуниста Антонио Грамши. По негово време това не е било за смях - човекът е бил затворен от Мусолини и е бил съществено прав, но сега не е 1925 година, а по-късно, та правотата му не е действена. Легитимността и тогава и сега, е оправдание за прилагане на насилие според съотношението на силите, и е нищо повече от оправдание. Не само законно, но и абсолютно легитимно Хитлер е спечелил властта през 1933 г. Повечето германци са го искали на власт. Е, 10 милиона са платили с живота си, но безплатен живот няма. Друг въпрос е защо, но фактът е факт и по теорията за легитимността на комуниста Антонио Грамши. Между другото, щом Мусолини е взел легитимно властта, то Грамши е бил легитимно в в затвора. Процентно.

Пропуснали сте малката подробност, че според сегашното правило тези гласове се махат и тогава се пресмятат процентите на кандидатите.

Не бе, просто човекът е с объркани мисли, и не може да ги изложи ясно, най-вероятно е университетски преподавател.

Ти просто не си в ...час!

Моят час и Вашият са различни и несъвместими. Имат различен произход, Генетика, демек.

Дали ще има квадратче "не подкрепям никого", дали ще гласуваш с невалидна бюлетина, зачерквайки всички квадратчета, дали няма да гласуваш изобщо или ще пуснеш празен плик, какво значение има? Ако си решил да гласуваш против всички, има много начини да го направиш.

Активността ги легитимира. И 10 % за кандидата ще е легитимно избран.

А колко ще са заплатите на "народните любимци" за почивните им дни?

Айдееееее. И избори вече не могат да се проведът. Трябва да поправяме отново закона. Ами сега. Като не може сега да се избере президент, да вземат всичките кандидати да карат по няколко месеца. На ротационен принцип. Ще въведем нова практика в света. Мотото ще бъде всеки гражданин - президент.

Тъпите депутати и още по-тъпите автори на закона, чак сега ли се сетиха, че имало проблем. Къде са спали като са го писали и приемали. Сега да им отрежат няколко заплати за зле свършена работа. Поредния резил. Пълни некадърници. сега остава и избори да не могат да се проведът. Майтапа ще е пълен.

Щом има такава опция в бюлетината "не подкрепям никого", то следва избирането й има същата тежест, както избирането на друго квадратче. Иначе излиза че това квадратче хем го има, хем го няма - след като не правим разлика между избралите го и невалидните бюлетини! Тъпо е също така да го браим единия път, пък другия да не го.

И ако тези неадресирани гласове имат същата тежест, тъпако, кой ще стане президент? Ако тези гласове са мнозинство, би трябвало всичките, гласували по този начин да станат президенти!

Ами много просто...тъпака. Никой няма да е избран за президент, защото ще е ясно, че никой от кандидатие за никакъв х.й не става!!!

които има повече гласове на втория тур. ама бат ти тиква ще трябва да фърля оставка преди това..

Това решение е взето и процедурата вече е започнала към настоящия момент , следва да остане. И да се промени не следва да се счита за правилно. Така е въввсички случаи

Ще гласувам за всеки който е ПРОТИВ МУТРАТА.

E RE6ENIETO

Те знаят, че това е тъпо и нелогично, но го предлагат, за да попречат на цецка да спечели на първия тур. Подкрепям, всички средства са позволени, за да се попречи на този избор!

Pesh0

Майната им за кого ще ми пишат гласа НЕ ГЛАСУВАМ . Въпроса е че ще ме отчетат като гласувал и на следващите избори , ако гласувам на референдум , ще е по трудно да мине . За това трябва да се гласува само на референдуми

тва квадратче е като сички останали...и всеки задраскал го си е дигнал задника да иде и да го задраска като всеки друг! Значи си е съвсем законно и трябва да се брои и зачита! Ако беше незаконно защо въобще са го допуснали на бюлетината. Айде пак цигански, пардон гърбви номера!

брои в началото като валиден глас,а после като невалиден и така печели първия с по-малко гласове. Колкото са повече хората драскали или пуснали "не подкрепям никого", толкова гласове по- малко са нужни за да спечели първия и да избегне балотаж.

А ще има ли файда,ако гласуваме за някой който не е от статуквото?

Pesh0

не .

Няма казус -има невежество и нежелание на депутатите да познават и спазват Конституцията на България. Законотворчеството на този парламент тип ББ2 се изразява в бакалски партийни сметки и кръпка тук и кръпка там. Както казва "Патронът" Провал и пак Провал!!!

Номера от селски вечеринки.

казва че да драскаш по бюлетината или да гласуваш" не подкрепам никого" е все тая...увеличава се избирателната активност. След това тези гласове се вадят като валидни и първият печели с по малко гласове ,защото в началото е налице висока избирателна активност.

И аз го казвам, ама кой разбира.

всеки които отиде на изборите поема отговорността за: 2 милиона отвлечени 2 милиона осакатени и убити 2 милиона неродени 200 милиарда ограбени малоумните евро проекти .... и т.н.

най-сетне разбрах този казус. Вярно, всичко може да се случи, но е невъзможно повече от 50% от гласувалите да са били за "не гласувам за никой". Тогава гласуването е невалидно - не съм много сигурна. Тогава ще останем с гласовате на тези от чужбина защото ако не искат да гласуват, защо се натискат толкова.

Нищо не си разбрала. Проблемът не е, че повече от половината биха гласували с не подкрепям никого, а че техният глас веднъж е действителен, влизайки в избирателната активност, а след това се вади преди пресмятане на процентите на кандидатите.

първото смислено нещо което чувам от реформаторите

Не бързай! Предложението за квадратчето Не подкрепям никого в този му вид е на РБ. Поне 6 месеца преди изборите изборният кодекс не се пипа заради Венецианската комисия. Къде дремаха досега? Чист популизъм, дори няма да се обсъжда в Народното събрание.

"не се пипа", да: Нашият парламент е приел въпросната "добавка" със закон от 20 май 2016 г. (а има и "пипане" през юли). Изборите (за ПВР) са на 6 ноември 2016 г. "Поне" две седмици нещо се губят... :)

Принудителното / задължително / гласуване е поредната голяма глупост на българската политическа мафия. Спорното квадратче, може лесно да се игнорира, като в изборната бюлетина "теглите" два дълги диагонала на "Х" с химикалката от край до край. Така, разбойниците ще разберат, колко много ги "обичате". А на следващите избори, може да оставите в изборната бюлетина, само спорното квадратче а и самата бюлетина да бъде квадратна, като няма да има нужда от имена в нея. Просто един голям Х.Й ще е достатъчен.

Ако направите това, което аз правя вече няколко пъти, пак увеличавате процента на гласувалите. Щом си взел бюлетината, значи си гласувал- без значение как. Само ако не се явиш, тогава не си в процента гласували.

Да колега, съгласен съм с Вас, но нали гласуването е вече задължително и плашат хората с глоби.

Гласувайти всички не подкрепам никого Да ги видим тогава как ще решът казоса.

Наивник, само това ли можа да измислиш?

Ще го решат в тяхна полза. Това е тайната на Цветанов. ЦИК нямат задължението да броят недействителните бюлетини и те автоматично в по-голямата си част отиват като гласове на ГЕРБ. По-добре не гласувайте, а на следващите президентски избори ако все още сте живи- гласувайте.

"НС да реши казуса Не подкрепям никого Какво има толкова да се решава! Ако са повече от половината квадратчетата, изборите са недействителни! Кандидатите връщат парите в бюджета, и всичко отначало. С други кандидати!

А ако не са повече от половината, Цецка става президент на първи тур например с 30 %. Това е положението сега.

Цецка, така или иначе ще е президент, защото! "Купуването и продаването на гласове е престъпление." Но подправянето им не е.

Трябва да се разделят понятията отишли до изборната урна и избирателна активност и това е. Процентите избирателна активност да се смятат само от бюлетините с избран кандидат, процентите на кандидатите - също.

Много ти се иска да се запази статуквото. Затова ще има голям процент хора които не си правят труда да ходят до урните, защото техния вот "не иснам никого от тези" не се зачита. Писици и крясъци "демокрация", а като се стигне де факто да се приложи и всичко се изкривява за да обслужва интересите на политическата върхушка, която слуша само тези които и пълнят джобовете.

Въобще не ми се иска. При вадене на гласовете НПН, както е сега, Цецка може да стане по-лесно президент още на първи тур. Ако не се вадят, при парламентарни избори това ще вдигне 4%-ната бариера. Да обяснявам ли още?

Кажи твоето предложение. Моето е горе, а имам и друго - с камъни.

....Защото повечето хора са Против Задължителното гласуване...А ЗАЩО ДА НЯМА КВАДРАТЧЕ " ПРОТИВ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ СЪМ"

Има такъв въпрос от референдума за задължителното гласуване.

Не подкрепям нищо, което е предложено от седесарите (по модерно му реформатори), депесари (по народно му сигаани), герберасти (пребоядисани комуняги).

А педалите от НС защо излизат в отпуск?

Българската мафия, иска да си осигури легитимност пред чуждите партньори, дори и при негативен вот.

Ех, колко сложен кауз - хем боли, хем сърби.

отРъБъ се сетили да полират ръбъ

Защото така е записано в коституцията. Изобщо ГЕРБ ни прави поредната изборна измама.

Сетила се Мара да се побара ! Къде бяхте до сега ?!?!?

Близаха на Цеца .... дипломата.