Районният съд в Бургас ще призове четиримата гранични полицаи и ще ги запознае с обвинението на турските съдебни власти за извършване на престъпление. Това съобщиха от пресцентъра на нашия съд.

Заседанието е насрочено за следващата седмица във вторник /16 октомври/ в изпълнение на съдебна поръчка на I-ви Тежък наказателен съд - град Къркларели  в Турция. За тогава пред съда е насрочен е митинг в подкрепа на четиримата граничари, стана ясно преди дни..

Нашите гранични полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков са привлечени като обвиняеми от турските съдебни власти. Те са подведени под отговорност за съучастие в престъпление за причиняване на смърт на турския рибар Ерджан Ялчин поради небрежност, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество, според действащото законодателство в Република Турция.

В молбата на чуждия съд е включен и разпит на четиримата по изложените в поръчката обстоятелства.

На 16 юли тази година Районен съд - Бургас проведе първо заседание по изпълнението на съдебната поръчка. Делото бе отложено на основание чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека, за да се запознаят обвиняемите лица с обвинението и имат възможност да изградят защитни тези.

На 17 април 2008 г. наши гранични полицаи засякоха турски бракониери да ловят калкан в наши териториални води край Резово. След като не се подчинили на разпореждането да спрат, започнал ръкопашен бой, при който от служебното оръжие на един от граничарите - Михаил Цонков, е произведен изстрел, който се оказва фатален за един от турците и той умира на път за бургаската болница. След двугодишно тежко разследване на военната прокуратура срещу Михаил Цонков, делото бе прекратено поради липса на престъпление. Разследващи бяха категорични, че смъртта на рибаря, пронизан от автоматичното оръжие на Цонков, е нещастен случай. През февруари м. г. обаче той беше привикан от турските власти и тогава стана ясно, че срещу него и бившите му колеги има обвинение.

Няколко тома с писмени доказателства в тяхна защита ще бъдат изпратени в Тежкия наказателен съд в Кърклареле, съобщиха преди ден  източници на "24 часа". Писмените доказателства ще бъдат представени на 16 октомври в Бургаския районен съд. За разлика от м.г. сега от Турция са изпратили 200 страници обвинения.

"Изменение в обвинителния акт няма, няма и искане за екстрадиция. Миналата година четиримата не дадоха обяснения, защото не бяхме запознати с доказателствата по делото. Сега турската страна ги изпраща. На 16 октомври обаче и ние ще представим писмени доказателства, получихме ги от ВКП в лицето на главния прокурор, за което сме много благодарни. Това са всички съдебни актове, които са били постановени от прокуратурата и съда, когато делото бе  разглеждано в България преди 10 г.", съобщи адвокат Росен Кожухаров, който представлява Михаил Цонков.

Той допълни, че сред съдебните актове е и делото, което се водеше в съда в Царево срещу единия от тримата турски рибари за нанасяне на лека телесна срещу един от граничните полицаи. Турският бракониер бе признат за виновен и условно осъден.

"Живеем в страх, не смеем да напуснем страната, за да не бъдем арестувани. 10 г. вече ние и семействата ни сме в очакване на най-лошото", призоваха четиримата ексгранични полицаи. Въпреки че нямат забрана да напускат страната Михаил Цонков, с чийто автомат бе прострелян Ерджан, и колегите му Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков не смеят да отидат дори на екскурзия извън България, за да не бъдат задържани и пратени в Турция. Те не се признават за виновни за смъртта на рибаря.

Четиримата обмислят да инициират среща с бургаски депутати, за да поискат подкрепа, обясни Росен Кожухаров.

"Обяснения най-вероятно ще дадем, но много кратки и принципни, без подробности по същество. Всеки от обвиняемите ще заяви, че в производството в България са дали много подробни обяснения и ги поддържат изцяло", каза още адвокатът.

През 2014 г. Европейският съд в Страсбург се произнасе в полза на България по дело, заведено от роднини на Ялчин Ерджан. Четиримата ексграничари обаче се страхуват какво ще стане с тях, ако бъдат осъдени. Дори ако България - така, както декларира главният прокурор Сотир Цацаров - не ги предаде за изпълнение на наказанието на Турция, те могат да бъдат пуснати за издирване с червена бюлетина на Интерпол и арестувани веднага щом излязат в чужбина. В която и държава да отидат, ако са издирвани и бъдат задържани, трябва да се проведе производство за предаването им на турската страна, обясняват юристи.