С българския документален филм "Русенска кървава сватба" ще бъде открит тази вечер в Бургас първият Международен филмов фестивал за историческо документално кино - DOCK. Събитието е от 19.00 часа в експозиционния център "Флора". Филмът е на режисьора Стефан Командарев от 2010 година. Това съобщи на пресконференция днес основателят на фестивала Петър Стоянович.

Фестивалът включва състезателна програма на филми, направени през последните две години. Девет заглавия ще се състезават в конкурсната програма, която ще се проведе в експозиционния център "Флора". Втората част ще бъде посветена на навършването на 100 години от Първата световна война и ще бъде в културния център "Морско казино". Ще има и три прожекции на утвърдени международни класики на документалното кино на открита сцена "Охлюва", информира Петър Стоянович.

По време на фестивала в Бургас ще могат да се видят уникални заглавия и лауреати на най-престижните кинофестивали в света - кандидати за Оскар, участници в Кан, Берлин, Венеция, Амстердам и др. Филмите ще бъдат оценявани от международно жури начело със световно признатия кинокритик проф. Владимир Игнатовски, кино операторът Торстен Липсток, режисьорът и продуцент проф. Марин Марчевски. Членове на журито са още филмовия продуцент Мартичка Божилова и Зоран Хамович. Наградата ще бъде връчена на 22 септември, Деня на Независимостта на България.

Филмите-финалисти, които ще участват в конкурсната програма са "Ходейки по водата" /Италия/, "Шестима музиканти на фона на града" /Русия, Армения/, "Червената душа"/Холандия/, "Съветски хипита", копродукция между Естония, Германия и Финландия, "Момичетата на златна зора" /Норвегия/, "Червено, твърде червено" /България, Франция/, "Другата страна на всичко" /Сърбия, Франция/, "Новият ни президент" /САЩ, Русия/, "Жертва на пешки" /България/.