На тайно място и без публика - така за първи път от години в странджанското село Българи проведоха древния обичай нестинарство. Организаторите не искаха да допуснат струпване на външни хора преди старта на сезона и окончателното утихване на коронавируса.

Танцът в огъня се изпълнява от незапомнени времена ежегодно в селото. За да видят уникалния за Европа танц в жарава, в село Българи и тази година се стекоха неколцина чужденци и българи от различни краища на страната. Те обаче бяха посрещнати от празен площад и символично поставени дървени трупи, които традиционно се палят по светло. За хората остана възможността да влязат в конака, за да видят иконата на светиите, с която нестинарите играят.

Малко по-късно обаче обредът започна само пред местни жители, които традиционно тръгнаха след шествието. Изумителният танц за първа година се проведе на тайно място в горите на Странджа, където мъж и жена нестинари влязоха в жаравата под типичния съпровод на гайда и тъпан. Те направиха истински спектакъл и показаха как без позьорство се пази традиционния бит.

Нестинарският танц е в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2009 година.