Несебър се побратими с руската космическа столица, известна под името Звездно градче. Събитието се състоя по време на фестивала "Отечество", организиран съвместно от българския и руския град за трета поредна година на живописния български полуостров, съобщиха от община Несебър.

Кметовете Николай Димитров и Валерий Токарев са подписали официалните документи в представителната зала на старото кметство в Несебър. Двата града са се договорили да установят отношения на побратимяване и да ги развиват в духа на приятелство, взаимно доверие и сътрудничество, да развиват двустранни отношения във всички области, представляващи взаимен интерес, да разширят контактите и общуването между гражданите на двете страни, да съдействат за развитието на взаимноизгодното икономическо и търговско сътрудничество, да развиват сътрудничество в областта на културата и образованието, основавайки се на близостта на културните традиции на жителите на двете общности, да стимулират развитието на двустранното сътрудничество в сферата на туризма и спорта.

По повод побратимяването градоначалниците на Несебър и Звездното градче са били поздравени от космоса от двама космонавти - Олег Артьомов и Сергей Прокопиев.

Кметът Николай Димитров е подчертал, че градът има множество международни връзки, в това число и с руски общини, които се стреми да поддържа на високо ниво, такова, каквото да отговаря на статута му на град световна културна ценност. Той е подчертал, че Несебър е позната туристическа дестинация и град, известен със своята богата културна и фестивална програма. Той не е пропуснал да подчертае, че много руски граждани имат собственост на територията на общината.

Кметът на руското Звездно градче Валерий Токарев е благодарил за гостоприемството и за приятната възможност официално да се скрепят и развиват добрите взаимоотношения между двата града.

Павел Журавльов, първи секретар на посолството на Русия у нас, е споделил, че се радва да присъства на събитие, демонстриращо приятелство и добронамереност между двете страни и е поканил двамата кметове на форум на побратимените градове през септември във Варна.

Двете страни са си разменили и подаръци. Николай Димитров е получил книга, посветена на космоса, редактирана лично от Валерий Токарев. Той е подарил на Валерий Токарев плакет на Света Богородица - закрилницата на Несебър, и рекламни издания, разкриващи чара на града световна ценност, а на Павел Журавльов - почетен плакет на Община Несебър.