Ситуацията с изпускане на гориво в района на Созопол е овладяна, няма опасност нито за екологията, нито за туристите. Това заявиха министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и на околната среда и водите Нено Димов на брифинг след заседание на Оперативния щаб към Областната администрация в Бургас.

Огромното мазутно петно се появи на 2 км от остров "Свети Иван". Оказа се, че разлива на мазут идва от потънал през 1921 г. американски кораб "Мопанг".

Московски информира, че той и министър Димов са участвали в срещата по изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов. "Всички към момента трябва да бъдат спокойни, тъй като дори минималният разлив е ограден", добави Московски. По думите му, близо 100-годишният плавателен съд е компрометиран вероятно от бурята и силните подводни течения. "Днес ще бъде пуснат и дрон, за да огледа мястото на замърсяването, освен това катерът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" е непрекъснато на разположение. Огражденията са с технология, която не позволява разпространение на разлива, заяви още Ивайло Московски. Неговото мнение беше, че трябва да се вземат мерки мазутът в стария подводен съд да бъде източен. "Имаме на разположение кораб на Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), който ще бъде използван да събере това, което е изтекло от резервоарите. Още днес ще има преговори с две компании на територията на България, които имат оборудване и биха могли да предложат варианти за източване на мазута в плавателния съд", каза  Московски и увери, че мерките са навременни и продължават и към настоящия момент.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов потвърди, че замърсяването с мазут не представлява никаква опасност за туристическия сезон. Взетите проби от ИА "Морска администрация" са изпратени в лаборатория, за да бъде направен анализ на веществото. Около 5-7 дни е технологичното време за получаване на резултатите. Димов добави, че се проверяват извънредно плажовете. Концесионерите са инструктирани за извършат почистване, ако установят наличие на замърсяване. Ще продължи регулярното взимане на проби.