Еврокомисарят, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, Мария Габриел откри новия STEM център за космически изследвания в основно училище "Александър Георгиев - Коджакафалията" в Бургас, съобщи БТА. Първата покана беше открита в началото на 2022 г.

Втората покана за изграждане на Европейски учителски академии ще бъде отворена в началото на 2023 година, съобщи Габриел при посещението си в морския град. Тя обясни, че броят на учителските академии ще бъде общо 25. В началото на тази година са селекционирани първите 10 от тях.

През следващата година ще бъде открита втората покана, така че има достатъчно време за подготовка на качествени проекти, посочи еврокомисарят. По думите й няма ограничения в коя държава колко такива институции може да има. Броят им ще зависи само от качеството на кандидатстващите проекти.

Има нужда да върнем уважението към учителската професия, коментира тя и посочи, че днес в Европа само 20 процента от учителите се чувстват уважени от обществото. "Всички сме наясно колко е важна мисията им, но педагозите имат нужда от добри условия там, където преподават, което, освен заплати, включва и инфраструктура, условия на труд", допълни Габриел. Тя подчерта, че учителите имат нужда и от професионално развитие, което означава достъп до обучение. "Хубаво е да си говорим за нови технологии, но с кризата с пандемията открихме, че 50 процента от учителите в Европа за първи път работят с тях", допълни еврокомисарят. Според нея новите технологии в ръцете на учител могат да постигнат чудеса, защото той ще обърне внимание на сигурността на децата, на рисковете от онлайн тормоз, ще ги научи, че компютрите трябва да носят полза, а не да се превръщат в заместител на човешкия и емоционалния контакт.

Това е причината в новата програма "Еразъм плюс" - до 2027 г., чийто бюджет е от 28 милиарда евро за първи път да обръщаме внимание на учителите и да бъдат създадени тези 25 Европейски учителски академии, уточни Мария Габриел. В тях преподавателите ще работят заедно, ще имат достъп до педагогически материали, ще разработват онлайн съдържание. Освен че ще се обучават, те ще могат да правят и общи проекти с партньори от целия от ЕС, каза още Габриел.