Иновативна екосистема от компании с по-лесен достъп до финансиране, откриване на таланти и умения за намиране на ресурси са сред ключовите дейности, около които се обединиха над 40 иноватори и представители на академичната общност у нас. Те се събраха на специална среща с еврокомисар Мария Габриел, която отговаря за иновациите науката, образованието и младежта в ЕС. На събитието присъства и Христо Борисов - основателят на първата българска компания-еднорог Payhawk.

Намерението на родните фирми е да предприемат нова инициатива, която да им помогне да представят идеите си и на голямата европейска сцена. Става дума за ново поле за изява, на което българската иновационна система да има какво да покаже пред Стария континент. За тези хора е ясно, че с проектите си, с визиите си реално могат да допринесат за благосъстоянието на цяла Европа и те са готови да ги реализират. Една работеща българска иновационна екосистема един ден може да бъде част от Паневропейската иновационна екосистема, за която в момента се говори и е на път да бъде създадена.

Трудностите

За компаниите у нас обаче се оказа, че има редица трудности, които спъват процеса на реализирането на даден проект. Един основен проблем е достъпа до финансиране, обясниха част от родните иноватори. Според експертите една немалка част от финансовата тежест за една идея може да бъде поета от пенсионните фондове. Към момента обаче тези фондове инвестират основно в нискорискови активи. При стартъп компаниите обаче се достига до дълбините на човешките възможности и вече все повече се говори и търсят deep tech технологии. А в Европа това ще бъде и следващия приоритет за финансиране, защото именно оттам е възможно да се появи следващия визионер в развитието на човечеството.

Десетки представители на български иновативни компании се събраха в co-working пространството CoShаreHive, където обсъдиха с еврокомисар Мария Габриел възможностите за финансиране на идеите им

Снимка: Twitter/Мария Габриел

Разбира се от създаването и валидирането на една идея и нейното развитие, трансферът на технологии и зараждането на начинанието на европейско ниво може да отнеме много време. Редица компании не са успели да го направят - дали защото е твърде рано за подобни иновативни решения или просто защото някой друг ги е изпреварил с идеята - не е от значение. Важното е хората да опитат, макар и да знаят, че могат да не успеят в начинанието си. И все пак - вече сме свидетели на редица иновации, които променят ежедневно животът ни. Затова е важно да има място и средище, в което да се създават нови предложения, идеи и те да успяват да се финансират по един или друг начин. В това се корени и идеята за един български форум за иновации.

Къде талантът може да срещне идеята и реализацията?

Според еврокомисар Габриел в момента за ЕС от ключово значение е достъпа на талантливите хора до подобни иновации. Тук не говорим само за обучение в училище, ами за израстване през целия живот. Затова е важно да работят иновационната и образователната система заедно, за да имат успех такива инициативи, смята еврокомисарят.

"Визията ни е амбициозна. Искаме да превърнем европейското образователно пространство в реалност до 2025 г. Подходът ни е цялостен, адресиращ мерки във всеки един етап на образователния процес от ранна детска възраст през началното, средното и висшето образование до възможностите за преквалификация и учене през целия живот. Важно е да осигурим достъп до висококачествено цифрово образование за всички и умения свързани със "зеления" преход", сподели Мария Габриел още при представянето на новата стратегия за университетите на Европа и инкубаторите към тях.

Предизвикателството сега е съществуващите университети с инкубатори да се свържат помежду си. В момента има случаи, в които два географско близки инкубатора, не знаят кой какво разработва и този проблем трябва да бъде решен. "Нашата цел е да бъде създадена европейска мрежа с университети и инкубатори. Това е и идеята на подготвяния за юни тази година Innovation and Education Summit, където на едно място ще могат да обменят опит и идеи иноватори и представители на университетите", обясни пред предприемачите българският еврокомисар. Тя припомни, че в момента в ЕС има 41 европейски университетски алианса, в които участват 284 университета. Тук участват и пет български университета, като идеята е да бъде създадена обща европейска мрежа на университетите с инкубатори.

Според визията на европейските политици занапред ще бъде важно да има иноватори дори в училище. А единствено хората с идеи и дори компаниите-еднорози могат да вдъхновят младите да рискуват да участват в подобни инициативи.

Третата амбициозна цел на ЕК е да има едно събитие в годината, на което талантите да се срещат с иноваторите и компаниите - еднорози. "Заради това идеята ни е да направим такова събитие занапред", сподели намеренията си еврокомисар Габриел.

Connecting hubs

Важен елемент за бъдещо развитие на научните достижения и бизнеса ще бъде свързването на всички европейски иновативни хъбове. Така в крайна сметка ще се получи една обща европейска екосистема, но този процес ще бъде дълъг и ще отнеме време. Именно това е идеята на European Institute of Innovation & Technology (EIT), който е независим орган на Брюксел, подкрепящ подобни идеи. От Комисията също така са си поставили цел в рамките на следващите три години да бъдат обучени 1 милион кадри, които да творят и развиват deep tech идеите си. Именно в този пазар ще е бъдещето, на което могат да се уповават разработките, вярват европейските експерти.

На срещата стана ясно още, че всички тези трудности се споделят не само от българските иноватори или стартъп ентусиасти, които искат да реализират идеите си. Чрез подобни срещи обаче реално се коват основите на сътрудничеството и развитието на иновациите. Затова и вероятно сега се поставят началото на Bulgaria Innovation Forum - място за обмяна на опит и растеж на стартъп идеи, които да отекнат из Европа.