В понеделник започва изграждането на пешеходния надлез на пътя Бургас - Созопол, при с. Атия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Председателят на Управителния съвет на Агенцията Дончо Атанасов е на посещение в Бургаска област и е получил днес от кмета на община Созопол Панайот Рейзи разрешението за строеж на съоръжението.

До построяване на надлеза се стигна след като през ноември миналата година джип блъсна и убит 16-годишният Костадин Джардов.

Надлезът ще бъде с два асансьора и ще е изграден на мястото на пешеходната пътека при кръстовището за село Атия, с което ще се осигури безконфликтно и безопасно пресичане на пътното платно от всички пешеходци.

Строително-монтажните работи ще се извършват без спиране на трафика по второкласния път. Необходимо е шофьорите да карат изключително внимателно и да спазват стриктно пътната сигнализация.

Агенция "Пътна инфраструктура" ще изиска от изпълнителя да работи максимално мобилизирано, за да може предвидените дейности да завършат колкото се може по-бързо. По договор срокът за изпълнение е 45 дни. Строително-монтажните работи на надлеза ще бъдат извършени от ИСА 2000 ЕООД. Стойността на строително-монтажните работи е 268 258,94 лв. без ДДС.

Жестоката катастрофа, която доведе до обезопасяването на участъка на пътя Бургас - Созопол при разклона за село Атия, стана на 20 ноември м.г. около 6,48 ч. 16-годишното момче, което е от село Атия, е вървяло към автобусната спирка, за да отиде на училище. Костадин бе отличник в бургаската Професионална гимназия по туризъм. Той е пресичал главния път Бургас-Созопол по пешеходната пътека, когато е блъснат от джипа "Шевролет Каптива" на Георгиев. Няма спирачен път. Ученикът e влачен близо 30 метра и е загинал на място. През април Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд 59-годишният шофьор.