Издигат паметника на убитите от бус с мигранти полицаи в Бургас. Монтирането на паметната плоча започна рано тази сутрин, предаде NOVA.

Тя е поставена на мястото, където на 25 август миналата година служителите на реда загубиха живота си по време на изпълнение на служебния си дълг.

Очаква се официалното откриване на паметника на бъде в деня на годишнината от трагичния инцидент.

На 25 август 2022 г. автобус с 35 мигранти с бясна скорост помете на кръговото кръстовище "Трапезица" лекия автомобил на МВР, разби пътните ограждения и влачейки патрулката спря в намиращите се на мястото павилиони.

На място загинаха двама от служителите на ОДМВР-Бургас - младши инспектор и старши полицай в група "Охрана на обществения ред" в сектор "Охранителна полиция" в Първо РУ-Бургас Йордан Илиев и колегата му - старши полицай Атанас Градев.

Поставянето на паметника бе по предложение на Областната дирекция на МВР-Бургас и бе гласувано на сесия на Общинския съвет през април тази година.

Средствата за изработването и монтажа на мемориала е изцяло от дарения.

Желанието на близките на загиналите е било паметната плоча да бъде поставена именно в градинката зад автобусната спирка на бул. "Струга" след кръстовището. Лобното им място никога не остава без цветя, което е доказателство за почитта на бургазлии към полицаите, коментират техни колеги.

Снимка: БТА

Снимка: БТА