Сириецът Масуд Абдо, който се разследва за съпричастност към трафикансткия канал за мигранти и автобуса, който през август уби двама полицаи край Бургас, днес получи 11 месеца условна присъда с 3 години изпитателен срокусловно от Пловдивския районен съд.

Сириецът, заедно с още трима български гражданин са признали, че в края на септември са помогнали на 20 чужденци от Мароко да преминат нелегално през България. Така групата успя да сключи споразумение със съда.

На 20-ти септември тази година те бяха заловени при транспортирането на 20 нелегални мигранти, сред които две деца в районите на Пловдив, Харманли, Средец, Бургас и Хасково.

Масуд Абдо е посочен като главен организатор на групата, а останалите трима - за негови помагачи - български граждани, които са осигурявали транспорт на мигрантите от турската граница и подслон в Пловдив, след което и български канал за бегълците от Сирия, Афганистан и Мароко.

Ефективна присъда получи един от помагачите му - Йордан Червенков, който ще лежи 3 месеца в затвора, тъй като има стари криминални прояви и предишно осъждане за друго престъпление. Неговата съпруга Пенка Червенкова получава условна присъда от 8 месеца, с тригодишен изпитателен срок. Двамата са от Средец и бяха задържани при спецакцията през август. Семейството се занимава с животновъдство, но е било привлечено като помагачи в логистиката и грижата за временното укриване на бежанците до тяхното извозване към вътрешността на страната.

След като чу присъдата си, Йордан Червенков колабира в съдебната зала и бе изведен за оказване на медицинска помощ, предаде БНР. Четвъртият в групата - Младен Димитров, също е с условна присъда.

От прокуратурата обясниха, че Масуд ще остане в ареста, докато срещу него тече разследване дали е участвал в осигуряването на автобуса, убил полицаите в Бургас през август.

Разследването го сочи като организатор на мигрантския канал при трагичния инцидент в Бургас. Междувременно се оказа, че избягалият в началото на месеца сириец от затвора в Стара Загора е брат на Масуд Абдо. Сириецът Той е осъден на година и половина затвор през 2021 г., след  споразумение с прокуратурата, за това, че е подбудил трето лице да извърши грабеж на 1440 лв.

По-рано днес служебното правителство предложи промени в Наказателния кодекс, свързани с по-строги наказанията за хората, уличени в нелегален трафик на мигранти. Част от предложенията целят да се избегнат условните присъди, предлага се конфискация на превозните средства и глоби, когато превозното средство не е собственост на водача. МВР не може да бъде оставено само в тази борба, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев.