Имаме отлично сътрудничество с България, каза изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, която е на посещение в България. Тя се срещна с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

В рамките на визитата Катрин де Бол има среща и с главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, както и с ръководители на структури във вътрешното министерство.

България винаги е била доверен и надежден партньор. През последните пет години има трикратно увеличение на обмен на информация, каза още де Бол, цитирана от БТА.

Тя добави, че сътрудничеството на Европол с България е довело до много успехи срещу "каналджийството", контрабандата на незаконни цигари и фалшифициране на валута.

"Има необходимост от засилване на ролята на Европол в ЕС и от укрепване на съвместната дейност между държавите-членки, за да гарантираме безопасността и сигурността на гражданите", добави директорът на Европол.

По линия на незаконната миграция, тя изрази съболезнования на семействата и колегите на двамата полицаи, загинали при инцидент в Бургас, в опит да спрат автобус с нелегални мигранти.

"Тази трагедия показа още веднъж на какъв риск са изложени ежедневно полицаите и как престъпните мрежи работят динамично и бързо се адаптират към новите условия", каза Катрин Де Бол.

Тя добави, че след случая Европол веднага е подкрепил българските власти в разследването. Осигурена е била информация за идентификация на заподозрените и е оказала съдействието за установяване дали и част от каква престъпна мрежа са извършителите.

"България е сред основните страни за транзит на мигранти по западнобалканския маршрут", каза още де Бол, като уточни, че страната ни предоставя информация за маршрутите, мрежите и текущите разследвания по линия на нелегалната миграция, а Европол ще продължи да оказва подкрепа както по отношение на този вид престъпност, така и където има необходимост.

Снимка: БТА

На свой ред вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев заяви, че утре на професионално ниво ще бъде обсъдено предложението да се изградят взаимни оперативни екипи с Европол, които да работят по границата, предаде БТА.

Снимка: БТА

Демерджиев добави, че директорът на Европол е предложила ценни мерки, които биха подобрили възможностите на България да се ползва от целия потенциал на Европол. Според него те биха имали ефект и ще помогнат в борбата с нелегалната миграция.

Той добави, че е разговарял с Де Бол по приоритетите на Европол и предизвикателствата и проблемите, пред които са изправени България и ЕС, по отношение на изключително усиления мигрантски натиск. Демерджиев обясни, че акцент в разговорите са били киберпрестъпността, контратероризмът, контрабандата на наркотици и икономическите престъпления.

Снимка: БТА

Министърът на вътрешните работи обясни, че в момента у нас тече интензивна полицейска операция по отношение на всички лица, за които има данни, че са замесени в "каналджийство" и нелегална миграция. Той уточни, че основно те са чужди граждани. "С тази акция поставяме началото на един цялостен процес и политика по преосмисляне на начина и ефективността , с които защитаваме националната си граница в контекста на изключително засиления мигрантски натиск. Тези действия дават значителен резултат", каза Демерджиев.

Снимка: БТА

По думите на министъра в момента границата има най-много човешка сила спрямо, може би, последните десет години. Идеята е тя да покрие онези райони, в които техническата обезпеченост не е достатъчна. Работи се за покриване на граничната линия с надеждни технически съоръжения.

Предстои утре Катрин де Бол да проведе срещи в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".