Един мъжки от вида капибара и три женски гризачи от същия вид са най-новите обитатели на зоопарка в Бургас. Животните вече се адаптираха и свикнаха с новия си дом, зелената площ около него и басейна за почивка, съобщи Елеонора Дъбова, управител на зоопарка.

Екзотичните гризачи са единствени от своя вид в България. Чакахме повече от половин година, за да бъдат доставени от друг европейски зоопарк. За да бъдат транспортирани животните, трябваше да навършат поне шест месеца, обясни Дъбова.

Снимка: Зоопарк Бургас

В зоопарка в Бургас се подготвя и контактна зона за капибари, където посетилите ще могат да се снимат с тях и да ги хранят от ръка. Те са кротки и дружелюбни. Могат отлично да общуват с малки деца, каза Дъбова.

Снимка: Зоопарк Бургас

Тежащи между 35 и 65 килограма, капибарите са най-големите гризачи в света. Активни са предимно рано сутрин и късно вечер, през останалото време предпочитат да си почиват в укрития, които са на сушата или във водата. Те са отлични плувци и гмуркачи. Също така са признати за едни от най-социалните и мили животни в света. Южноамериканският вид гризачи обича да общуват и с други видове животни.

Снимка: Зоопарк Бургас