Групата на БСП в Общинския съвет на Бургас излезе с декларация, в която се разграничи от от скандалния бизнесмен Бенчо Бенчев, свързан със задържания в Истанбул Димитър Желязков - Митьо Очите. Местните социалисти обаче заявиха, че изпълняват поръчение от ръководството на партията и дори дадоха добра оценка на работата му като общински съветник.

Това стана на извънредно заседание заради скандала около Бенчев, след което декларацията беше внесена при председателя на Общинския съвет.

"БСП-Бургас оценява положително досегашната работа на Бенчо Бенчев в състава на ОбС Бургас и като член в постоянните комисии при съвета като част от БСП. С оглед на създалата се ситуация около Бенчев обаче, той не представлява политиките и интересите на БСП в органите на местно самоуправление на община Бургас", се казва в документа, прочетен пред журналистите от председателя на групата общински съветници от БСП Евгени Мосинов.

"Общинските съветници избрани с листата на БСП изпълняват указанията и решенията на политическите органи на партията. Това е логиката на политическото представителство. Искрено се надяваме, че Бенчев ще докаже своята теза и ще стабилизира своето състояние. Искрено му желаем успех в ситуацията, в която е попаднал", каза още Мосинов.

Социалистите му пожелаха още да продължи да помага на политиката на града и макар реално да го изключиха от групата си с това решение, само той еднолично може да подаде оставка от Общинския съвет.

Още след като беше съобщено, че той е бил задържан след ареста на Митьо Очите, от левицата се разграничиха от него и го призоваха да подаде оставка, след което отрекоха да е финансирал техни кампании, отделял само по 70 лева от заплатата си на общински съветник. Това се случи, след като един от колегите му каза, че е давал суми от 20-30 000 до 50 000 лв.

Самият Бенчев обаче заяви, че ако от БСП не помнят колко пари им е дал, значи имат черна каса.

Очаквано, от левицата отрекоха това.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да напада Корнелия Нинова заради скандала