Изменението е в отговор на исканията на колегите на убитите студенти Радостина Евтимова, Стоян Балтов и Найден Вучков, съобщи Дарик радио. Те проведоха масови протести с искане обвинените за убийствата да не могат да се ползват от къс процес, който им гарантира присъда под минимума, предвиден в закона за това престъпление.
С лишаване от свобода до 6 години ще се наказва принуждаването на отделни непълнолетни лица или на група такива да извършват полово сношение, блудствени действия, содомия, мастурбация, сексуален садизъм, мазохизъм или похотливо показване на човешки полови органи, решиха още депутатите, предаде БТА. Ако от такова действие е получена имотна облага, наказанието е лишаване от свобода до 8 години и глоба до 10 000 лева.
Затвор до 5 години ще е наказанието за употреба на сила или заплашване с цел да се принуди орган на властта, представител на обществеността или частен съдебен изпълнител да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функцията му, предвижда друга одобрена промяна в НК.
Депутатите решиха още, ако длъжностно лице използва и събира информация с разузнавателни средства незаконно, да бъде санкционирано с глоба до 5000 лева и от 1 до 5 години затвор.
С измененията се инкриминират и боевете с животни. Организаторите на такива ще се наказват с пробация, както и с глоба до 5000 лева. Наказанието ще е лишаване от свобода до 2 години или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лева, когато деянието е извършено повторно, извършено е от ветеринарен лекар или техник, от длъжностно лице или лице, осъществяващо дейност или професия, свързана с отглеждането на животни или полагане на грижи за тях. При умъртвяване на гръбначно животно по особено жесток начин, глобата ще е от 2000 до 3000 лева.
Който открие културна ценност и в продължение на седем дни не съобщи на властта, ще се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба от 500 до 3000 лева, решиха народните представители. Когато културната ценност има особено висока научна или художествена стойност, наказанието ще е лишаване от свобода до 4 години или глоба от 1000 до 5000 лева.
За държатели на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, наказанието ще е лишаване от свобода до 4 години и глоба от 2000 до 10 000 лева. Когато предметът на престъплението представлява национално богатство, както и когато се държат повече от три археологически обекта, наказанието е лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15 000 лева. Съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния.