Евродепутатът Ангел Джамбазки, общински съветници и кметове от ВМРО – Българско национално движение са изготвили проект за изменение в Наказателния кодекс за криминализиране на незаконната сеч в градските паркове.

Години наред парковете в урбанизираните територии не попадат в обхвата на чл. 235 от НК. И така се оказва, че тези - които изсичат неправомерно, транспортират и съхраняват дървесина, добита без разрешение от парковете в населените места - се разминават без никакво наказание. Изготвеното предложение и мотивите към него са насочени именно в посока на решаване на този правен, а и обществен въпрос. Стотици са сигналите на година за незаконна сеч в парковете, а извършителите се разминават обикновено с глоби, които така и не плащат. Общественият ефект е крайно негативен – декари паркови дървета изчезват, а въздухът в градовете става все по-мръсен.

Примерите са много – Западен парк, Северен парк в София, парк „Аязмото“ в Стара Загора, „Кайлъка“ в Плевен, Шумен и т.н.

Парковете в малките населени места също не са подминати от това явление. Според юристите на ВМРО и представителите в местната власт, криминализирането на сечта в парковете в урбанизираните територии е твърда мярка и израз на воля да се ограничи и заличи това явление. Основният аргумент на Патриотите е, че системността на тези явления, и щетите, които се нанасят на зелената система, са с висока обществена опасност и единственият начин е криминализирането, за да могат полицията и прокуратурата ефективно да погнат бракониерстващите. При представянето на идеята Ангел Джамбазки заяви, че казусът е обсъждан дълго време, анализирани са различни възможности и вече има формулирани конкретни предложения за изменения в НК, за които ще се търси подкрепа от всички партии в НС.

„Още като общински съветник се борих за криминализиране на незаконния добив на дървесина от градските паркове. Всяка община има своите наредби, но те се оказват неефективни спрямо една част от населението – тези по гетата, които имат парка за бащиния и изсичат стотици кубици дървета на година. Такова е и мнението на много общински съветници и кметове, които също настояват за криминализиране на тази сеч и за твърди мерки спрямо бракониерите. Мисля, че е крайно време да се реши този въпрос, затова и с колеги от местната власт, и с народни представители предлагаме този законопроект. Убеден съм, че и останалите парламентарни групи в крайна сметка ще го подкрепят, защото ако я караме така, скоро няма да останат паркове в някои общини“, обобщава евродепутатът Ангел Джамбазки.

Общинският съветник Карлос Контрера, председател на групата „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ в Столичния общински съвет допълва:

„Тази идея, за криминализирането на сечта в парковете в урбанизираните територии, не е нова. Вероятно някой ще се изкаже против с някакви формални аргументи. Като общински съветник, вярвам, че това е и мнението на значителна част от местната власт. Ето защо настоявам да се приеме тази поправка в НК и да се осъждат ефективно на лишаване от свобода лица, които секат незаконно в парковете. Виждате, през последните месеци София пропищя – масова сеч в Западен парк, масова сеч в Северния парк... Имаше много репортажи. Циганите от гетата секат поголовно, горят или продават тази дървесина. После се чудим защо има замърсяване на въздуха. Досега не ги стряскаха глобите, но мисля, че след приемането на предложението на ВМРО и след осъждането с ефективни присъди на няколко такива разбойници, ще ограничим до минимум унищожаването на парковете.“

В мотивите към законопроекта за изменение е записано, че се предлага допълнението в чл. 235 с оглед на обществените необходимости, обществените очаквания, вземайки предвид, че ЗУТ и общинските наредби дават привилегирован статут на зелената система, т.е. тя е с особено важно значение и следва защитата ѝ да бъде комплексна. Посочени са и значителните разходи за изграждане и поддръжка на парковете, които общините отделят ежегодно, както и значителният времеви период, който е необходим, за да израснат дърветата и да се създаде един парк в завършен вид. Очаква се промените да влязат в сила до началото на следващия зимен отоплителен сезон.