Това съобщи пред агенция “Фокус” главният секретар на Министерството на здравеопазването доц. Красимир Гигов. Инициативата е на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев и се провежда съвместно с КАТ. Местата, където ще бъдат разположени линейките, са определени от Пътна полиция.
Това са пътните участъци с най-голяма концентрация на пътни инциденти. Поне по една линейка ще има на конфликтни точки във всички областни градове - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София – град, София област, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. В някои области ще има повече от един автомобил на Спешна помощ. Сред тях са София, Пловдив и Сливен.
„Линейките ще бъдат разположени на почти същите места като миналата година. Само за тези участъци, за които има писмено предложение на КАТ, няма да бъдат на същите места”, обясни Гигов. Целта на кампанията е да се осигури бърза медицинска помощ на пострадалите при катастрофи лица.
Средствата за провеждането на инициативата тази година ще се осигурят от Министерството на здравеопазването. То ще поеме и нейната организация. Министърът на здравеопазването е разпоредил да започне организацията на кампанията. Вече се подготвя и заповедта за това. Очаква се линейките на Спешна помощ да бъдат разположени по възловите пътни участъци от 15 юни. Те ще бъдат там денонощно. Кампанията ще продължи до 1-ви или 15-и септември. Миналата година тя започна на 1 август и приключи на 15 септември.