Още с пристигането си държавният глава потвърди и необходимостта да се мисли по бъдещето на Корсика като част от Френската република, което изглежда отхвърля друго искане на националистите: специфичният характер на този остров да бъде конституционно признат, съобщи АФП, цитиран от БТА.

В реч на мястото, където точно преди 20 години областният управител Клод Ериняк бе убит от сепаратист, Макрон подчерта, че това престъпление "не може да се оправдае или обясни" и предупреди, че правосъдието ще бъде налагано "без снизхождение, без забравяне, без амнистия".

Макрон енергично осъди убийците на Ериняк и заяви, че те са виновни "в една от тези прояви на тероризъм, чието варварство нашата нация понесе и неотдавна", имайки предвид джихадистките атентати от последните години.

С откриването на площад "Клод Ериняк" на мястото на убийството "ние подпечатваме нерушимия си съюз в Републиката, който трябва да даде на Корсика бъдеще на висотата на надеждите й, без да прави компромиси с исканията, които биха я извадили от лоното на Републиката", заяви Макрон.

Клод Ериняк е първият убит във Франция областен управител след Втората световна война. Трима членове на групата нападатели и до ден-днешен са в затвора. На териториалните избори през декември м.г. корсиканските националисти спечелиха пълно мнозинство. Те не искат независимост на Корсика, а "истински статут на автономия".

Сред исканията им са специален данъчен и социален статут, превръщането на корсиканския език в официален във Франция и амнистия на корсиканските затворници, които според тях са политически и са държани в затвори в континентална Франция.