Те са доказали по безспорен начин, че шоколадът намалява риска от инфаркт, предаде БНТ. Като всички велики открития, и това станало случайно. Целта на учените всъщност била да изследват как аспиринът влияе на тромбоцитите в кръвта. В експериментите участвали 1200 души. Сред тях имало и 139, наречени “кръшкачи”, тъй като не се съобразявали с едно от поставените условия – да не употребяват шоколад. При изследване на кръвните проби на тези хора учените установили, че кръвта им се съсирва по-бавно. Така се наложил и изводът, че шоколадът действа като аспирина - предотвратява запушването на артериите, което е причина за голям брой сърдечни кризи. Учените обаче, бързат да предупредят, че откритието им не оправдава онези, които поглъщат огромни количества шоколад на ден. За добър сърдечно-съдов тонус са достатъчни няколко парченца, за предпочитане – тъмен шоколад.