Девата държала в ръцете си младенец, чийто златни къдрици също излъчвали сияние и след около 10 минути потънала в небето над върха. Явлението било забелязано не само от местните хора, но и от жителите на съседното Славеево, което се намира почти на граничната бразда с Гърция.
По-възрастните жени от селото са чували, че на това място е погребан Свети Илия. С върха е свързано едно необикновено явление, наречено от местните хора “Свети Наместник“. Повечето от старите хора са го виждали по няколко пъти. За последен път явлението е наблюдавано преди 2 години. Според очевидци, то представлява огромно светещо бурило, ярка светлина нощем или светещо кросно, което излиза от хълма и се спуска към Гърция. Понякога са го виждали как от Гърция се движи над река Арда, свива към върха и влиза в него. Понякога светещата звезда се задържа за дълго време над Хухла и тогава нощите в селото стават като полярни.
Някои от старите хора смятат явлението за толкова обичайно, че го натоварват с конкретен прагматичен смисъл - например отива да открадне млякото от гръцките кошари и да го докара в Хухла, или обратното. Най-често е било забелязвано в малките часове, когато още не е имало електрическо осветление, нито пък автомобилни фарове. Още тогава хората са виждали светещото кросно да кръстосва.
От съседното село Камилски дол много често виждали светлината на хълма и питали хухленци какво правят вечерта там. Срещу църковния празник Йордановден хухленка е видяла как над върха се отваря златна небесна порта.