Това каза днес министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, след като представи системата за видеонаблюдение, която ще бъде приложена при провеждането на държавните зрелостни изпити, съобщи БТА.
Матури ще има общо в 1154 училища, като първата - по български език и литература, е утре. Вторият изпит, който е по избор, е на 19 май.
Средно около 8000 лева струва монтирането на системата за едно училище, като целта е не само контрола върху матурите, но и след това камерите да бъдат преместени в общите помещения и коридорите, за да се гарантира сигурността на учениците, каза министърът.
Той уточни, че учениците няма да знаят дали по време на матурите в тяхното училище има монтирани камери, предаде Фокус. Знаците, които указват, че в дадено школо има система за видеонаблюдение, ще бъдат поставени, едва когато такава бъде изградена в цялата страна. Записите ще могат да бъдат използвани от полицията.
„Това не е някакъв римейк на "Биг Брадър”, никой не смята ежедневно да гледа какво става в 40 000 класни стаи, това не е и възможно, заяви министърът и бе категоричен, че системата е за подобряване на сигурността в училището, което често става място на произшествия и нещастни случаи.
„Тази година за пръв път в картите за оценяване ще се отбелязва допълнително всеки ученик по какъв начин е отговорил на даден въпрос - вярно или грешно. Това дава възможност след приключване на изпита и общо установяване на средни стойности на оценки по училища и региони, да бъде установено на кои въпроси как е отговорено, включително и в рамките на една и съща класна стая. Това означава, че ако някъде, ненадейно в главите на всички ученици са възникнали едни и същи отговори, било верни или грешни, или всички с едни и същи изречения са решили да отговорят на последния въпрос, за нас това е много ясен знак, че някой от квесторите не си е свършил работата”, каза още Даниел Вълчев.
Той бе категоричен, че в образователната система няма място за преподавател, който подсказва или оставя учениците да преписват, а преписването е еквивалентно на анулиране на писмената работа.
Междувременно стана ясно, че пак видеокамера, но много по-специална, е най-новият "пищов", който ученици ще използват, за да преписват на матурите. Устройството се предлага от българска фирма в интернет. (Виж линка)