Това каза новият директор на Агенция "Митници" Христо Кулишев на церемонията по официалното му представяне от заместник-министъра на финансите Кирил Желев, съобщи Фокус. Митничарите се издържат с 565 лева средна месечна заплата, уточни той. Кулишев обясни, че в агенцията работят около 3800 души - 2504 са с висше образование, 1264 са със средно образование.
По думите на Кулишев има един незначителен брой служители, които със своите действия петнят цялата администрация, но в тази администрация работят и много хора, които са изключително почтени и квалифицирани. Условията за корупция са сведени до минимум, каза още Кулишев. Той бе категоричен, че първите мерки, които ще вземе е да ще освободи митническата администрация от служители, за които има информация, че са некоректни в работата си. Тези промени ще станат в близките два месеца.
Кирил Желев представи и заместниците на Христо Кулишев - Красимир Николов - икономист със 17 години стаж, Христо Арабаджиев – юрист, адвокат на свободна практика.
Той добави, че няма критични бележки към старото ръководство на агенцията, което определи като съставено от изключително добри експерти. Според него разликите между предишния и сегашния екип е най-вече в администрирането на работата.
За 2008 година е заложено митниците да съберат над 7,98 милиарда лева, а до момента вече са изпълнени над 3.830 млрд. лева.
Има резерви при събираемостта на акцизите и тя може да бъде повишена, каза Кулишев, цитиран от БТА. В отговор на журналистически въпрос той посочи, че допълнително събраните пари може да бъдат 100-120 млн. лева годишно. Според Кулишев, в митниците няма "касиер" на управляващата коалиция. Това е измислена фигура, измислена е и фигурата на началника в митническата администрация, който отказва да каже, кой е касиерът, каза Кулишев.
Вижте новото ръководство на митниците