Емисари агитират бургазлии чрез манипулация в своя полза, предлагат на децата от училищата пари за храна и облекло, като срещу това ги "канят” да посещават техни сбирки. За това алармираха от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) и МВР. От там се позовават на зачестилите през последните дни жалби и оплаквания от родители и деца, предаде "Фокус".
Един от най-фрапантните случаи е в комплекс „Славейков”, където представители на Свидетели на Йехова са приканвали деца да посетят така наречената "Зала на царството” до училище "Константин Преславски”. Те причаквали ученици извън сградата на училището и по пътя за дома им.
Установени са и случаи, в които мисионери са предлагали своя сектантска литература на малолетни и непълнолетни, когато децата са сами вкъщи, без родителски надзор.
В момента в Бургас са установени представители на религиозното движение от Япония, Германия, Украйна и Полша.
Кметът Димитър Николов призова бургазлии да подават сигнали в полицията или в общината при случаи на нарушаване на правата им от страна на религиозните емисари, особено когато се касае за деца. По негова заповед всички училища в общината трябва да запознаят учениците и родителите с действията на представителите на три от активизиралите се нетрадиционни за страната ни вероизповедания. В писмата, които ще бъдат изпратени до училищата се описват действията на „Свидетели на Йехова”, „Църква Иисус Христос и светиите от последните дни – мормони”, както и на Евангелските петдесятни църкви в България. В документа се казва, че въпреки официалната си регистрация в Дирекция "Вероизповедания” към Министерски съвет, трите религиозни общности нарушават българските закони, правата на гражданите и обществения ред.
За повечето хора е трудно различимо, кой мисионер към коя религиозно течение принадлежи. Първоначално те се представят пред бургазлии за православни християни и по-късно разкриват, че всъщност са представители на друга църква - "по-добра” и „по-истинска”.
В информацията до училищата се описва и дейността на "Църква на Иисус Христос и светиите от последните дни – мормони”. Мисионерите са основно американци – младежи на възраст до 35 години, които пребивават в Бургас не повече от 2-3 месеца и на заменяем принцип след изтичането на този срок заминават за друг град да продължат мисията си. Характерно за тях е, че също посещават частни домове. Най-широко разпространената им кампания е провеждането на курсове по английски език в тяхна сграда на ул. „Цариградска” № 29 в Бургас. На свои сбирки те канят също ученици, случайни минувачи и пенсионери, като им прожектират филми с религиозна тематика. "Мормоните говорят добър български, като по този начин печелят симпатиите на гражданите".
Училищата ще бъдат информирани и за действията на представители на Евангелските петдесятни църкви в България. Често пъти на техни сбирки посетители са изпадали в неестествени състояния на транс, говорейки несвързано на уж древни езици, а опасността да се получат психически отклонения и разстройства след такъв сеанс е много вероятна. Те примамват своите нови членове с безплатни екскурзии в страната и чужбина, с дарения на дрехи, пари и медикаменти, като по този начин стават най-популярни сред социално слабите слоеве.