Взривът е избухнал в близост до село Гердец, на десетина километра от Тирана. Според властите броят на жертвите е много по-голям. „Става дума за множество загинали”, заяви албанският премиер Сали Бериша на пресконференция в Тирана. Много от пострадалите са деца. 12 от ранените са в тежко състояние. Според полицията причината за експлозията още не е установена, но се изключва версията за тероризъм, предаде БТА.
По-рано говорителят на премиерът на Албания Сали Бериша каза, че около 63 души са работели във военната база по време на експлозията и може да са загинали или сериозно пострадали при взрива. Някои от тях са американски граждани, съобщи говорителят. Американското посолство обаче не можа да потвърди информацията за присъствието на американски военен персонал в базата. От българското посолство в Тирана съобщиха, че нямат данни за пострадали българи.
Първоначално бе съобщено за една мощна експлозия, която е била последвана в продължение на няколко часа от още няколко взрива. Албанският премиер Сали Бериша коментира, че взривовете най-вероятно са избухнали вследствие на невнимателни действия с боеприпаси и определи ситуацията като “много сериозна и много обезпокоителна”. Свидетели потвърдили пред Франс прес, че инцидентът е станал, докато военните демонтирали снаряди.
Първата експлозия била толкова силна, че отекнала чак в съседна Македония. Няколко жилищни постройки в района на оръжейния склад са напълно разрушения. Близо до мястото на взрива минава магистралата Тирана - Дурас и детонацията е засегнала дори преминаващите оттам автомобили. Премиерът Беариша изпрати хеликоптери на министерство на отбраната за евакуация на селищата в околността поради опасността от вторични взривове.
Говорител на летището на Тирана, което се намира в близост до базата, съобщи, че прозорците на сградата му са били изпотрошени. “Евакуирахме пасажерите от засегнатите зони и прекратихме полетите”, съобщи той.
Италия, Македония, Турция, Косово и Гърция предложиха помощ на албанските власти. В съседно Косово войници от натовските мироопазващи сили изпращат хеликоптери с дарена кръв за ранените при експлозията в Албания. Кръвта е от военни резерви за миротворците. В главната болница на Косово в Прищина стотици души се наредиха на опашка да дарят кръв за пострадалите в Албания. "Ние сме до вас, до народа на Албания в тези тежки моменти", се казва в изявление на президента на Косово Фатмир Сейдиу.