Според отец Боян Саръев, който проповядва православното християнство в Кърджалийско, ако се въведе задължително изучаване на различните вероизповедания, има вероятност родопските българи, които са потомци на насилствено помохамеданчваните българи, да бъдат потурчени, предаде Дарик.
Православното вероучение трябва да бъде въведено задължително в българските училища, а всички останали вероизповедания да подготвят своите вярващи в молитвените си домове, категоричен е отец Саръев. По думите му ако се въведе и ислямът, има опасност стотици хиляди българи да бъдат ислямизирани принудително и то в българските училища. Не бива да изхвърляме с мръсната вода и бебето, то е по-важно, предупреди отец Саръев. Той подчерта, че изучаването на вероучението е в традициите на българската държава и българското общество, но изцяло обществото ни да разчита единствено и само на вероучението не бива, защото то не е панацеята, която ще ни излекува.
Българското общество сега е в тежка депресия, но не можем да разчитаме единствено и само на вероучението да реши проблемите ни, защото това означава да наливаме от пусто в празно, коментира още отец Саръев.
Всенародна подписка в подкрепа на изучаването на религия в училище започват свещениците от цялата страна по решение на Светия синод. Това стана ясно на проведените в четвъртък две свещенически конференци - на Пловдивската и на Софийската митрополия. По изричното настояване на партриах Максим подписката няма да излиза извън църквите, за не се злоупотребява, че има подписи, взети насила, подчерта в словото си Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, предаде БГНЕС. Той подчерта и необходимостта от организиране на неделни училища в църквите, на които "децата да върнат родителите си в храма".
Позицията на Светия синод е предметът религия да запази своя конфенционален характер, какъвто имаше до сега и да се изучава в три модула – православие, ислям и като алтернатива за онези, които не желаят да изучават вероучение – етика или религиознание.