Комисията е проверила над 13 хиляди претенденти за кметове.
Най-много кандидат-кметове с данни за агентурно минало са издигнати от БСП, ДПС, ГЕРБ и "Атака". Сред издигнатите от БСП или от коалиция с участието на БСП кандидат кметове 76 са с агентурно минало, отделно са независимите кандидати, подкрепени от левицата, като кандидатът за кмет на Първомай Тодор Баръмов. Около 60 са кандидатите на ДПС, 39 на ГЕРБ или на коалиция с тяхно участие, а 27 са на "Атака". Други 43-ма кандидат-кметове са издигнати от инициативни комитети. Синият алианс ДСБ-СДС има 4-ма кандидат-кметове в списъка, а СДС – 8 самостоятелни кандидати. НДСВ фигурира в списъка с 13 свои кандидати, преброи Дарик. "СДС има 13 кандидат-кмета, 6 от тях са в коалиция с ДСБ. НДСВ е издигнало или подкрепило около 21", пребори пък "Фокус".
Издигнатите от ДПС, които са в списъка на комисията, са предимно кандидати за селски кметове и за градоначалници на малки общини.
Сред огласените имена са тези на кандидата за втори мандат в Разград Денчо Бояджиев, който е издигнат от инициативен комитет. Бояджиев бил съдържател на явочна квартира.
Кандидатът на БСП за кмет на София Бриго Аспарухов е посочен и в този доклад на комисията по досиетата, след като беше обявен при проверката на депутатите от началото на прехода. Аспарухов, който оглавяваше Националната разузнавателна служба, бил щатен служител на Първо Главно управление на ДС. 10 са кандидатите за кмет на София и районните кметове, сътрудничили на ДС. (вж. линка долу)
Ваньо Танов – кандидат на ГЕРБ за кмет на Русе, е регистриран като агент през 1978 г. в ОУ на МВР-Русе, шесто отделение и е снет от оперативен отчет през 1982 г. Танов е бивш директор на полицията в Русе, а после на ГДБОП.
От по-големите градове кандидат-кметове на ГЕРБ, уличени от комисията, са Йордан Михтиев за Горна Оряховица, Младен Русев за Котел, Ибрахим Ахмедов за Омуртаг и Христо Христов за Плиска. Kандидатът на „Движение за единение на нацията” за кмет на Варна Павлин Павлов също е с данни за принадлежност.
И мандидатът на социалистите за кмет на Несебър Георги Петрохански е в списъка.
Сред 27-те кандидат кмета на "Атака" е Петър Гуцалски, изпълнителен директор на Бороспорт и кандидат за кмет на Самоков, който е бил щатен служител на Окръжно управление на МВР – София – ДС. Кандидатът за кмет на Каварна от "Атака" Георги Алексиев пък фигурира като агент Искренов и няма данни да е снет от отчет.
Кандидат-кметът на ДПС за Смолян Петър Фиданов също е с данни за агентурно минало. Свилен Русинов- кандидат на ДПС за кмет на село Градежница, община Тетевен, е също с данни за сътрудничество. Русинов, който е вицесветовен шампион по бокс, беше кандидат на ДПС за кмет на Тетевен през 2003 г.
Сред 13-те кандидати на НДСВ в списъка на комисията по досиетата е Мария Инджова, кандидат-кмет за Бургас, която е била агент Красимира към ДС–Бургас и е снета от отчет през 1990 г.
В списъка има още 5 кандидат-кметове на ВМРО (според други данни са 10), 2 на ССД, 2 на партия ЛИДЕР, 4 на Зелената партия, 1 на Гергьовден. 6 са кандидатите с агентурно минало от Евророма, Дром и Рома. 8 са от „Ред, законност и сигурност”, 21 - на земеделски формации и 22 – на социалдемократически.
НДСВ призова кандидати с досие, издигнати или подкрепени от партията, да оттеглят кандидатурите си. Партията не гарантирала подкрепата си за тях. Тези, които се окаже, че са скрили от нас, че са били такива, ще ги отстраним, заяви неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.