Заместник-началникът на ОДП-Кюстендил Христо Георгиев е обяснил, че ако учителите се опитат да преминат линията извън пешеходната зона, полицаите ще реагират. Малко преди това обаче лидерът на КТ “Подкрепа” в Дупница Любка Георгиева е призовала стачкуващите да нарушат закона "така, както са нарушени техните права". След което стачкуващите започнаха да се движат по протежението на магистралата, като опашката от тях стана половин километър. Това е затруднило работата на полицаите, "които тичаха по магистралата", съобщава радио "Фокус" - Пирин.
Микробус се опита да прегази стачкуващи учители в Петрич. Инцидентът е станал на улица “Рокфелер“, предаде Дарик радио. Там са протестирали около 300 учители, които блокирали част от улицата. Спрял микробус форсирал внезапно и с пълна газ минал през редицата на учителите. Според свидетели един от полицаите, охраняващи протеста, му наредил да минава. При инцидента няма пострадали, тъй като учителите успели да отскочат навреме.
В София също е имало спречквания между учители и полицаи. Около 60 учители с плакати и знамена пресичаха групово пешеходната пътека на кръстовището до СУ, съобщи БТА. Полицаи обаче блокираха достъпа до пешеходната пътека. Движението по булеварда е било спряно между 12.05 и 12.10 ч. Според учители от 133 СОУ полицаи са направили предварителен предупредителен протокол заради блокирането на пешеходната пътека при Софийския университет и градинката до НС, съобщи БГНЕС. Те дошли в училището и без да се представят поискали да бъде подписан протокола преди самия протест.
Над 400 учители от Русе, Борово, Басарбово и други села, хванати за ръце, блокираха в 12 часа кръговото кръстовище пред Дунав мост. За половин час бе преустановено движението по международния път Букурещ-София и по пътя Русе-Силистра. Въпреки огромното километрично задръстване шофьорите не протестираха. Няма да допуснем да се изпълни правителствената политика за задушаване на нашия глас, каза председателят на областния обединен стачен щаб Николай Симеонов, цитиран от БТА. Той увери, че се подготвят още по-драстични прояви на протеста.
Преговорите и днес продължават в образователното министерство. В съобщение на Единния национален стачен комитет се заявява, че над 12 000 учители имали намерение да напуснат системата на образованието заради ниски доходи и неудовлетворително за тях разрешаване на конфликта.