Единият канал бе разбит от гранични полицаи от Драгоман. Близо до с. Грълска падина на граничната линия е спрян високопроходим автомобил "Лада Нива", който бил пълен с черни пликове с контрабандни цигари, съобщиха от МВР. Общото им количество е 9250 кутии от различни марки. Шофьорът - К. Г. (25 г.) от Драгоман, избягал на сръбска територия.
По същото време граничните полицаи са спрели в района още два автомобила с четирима мъже. В "Мицубиши" са задържани М. П. (26 г.) от Драгоман, организатор на контрабандния канал, и Й. В. (38 г.) и 28-годишният В. Й. от София.
М. П. има забрана да напуска страната заради митнически нарушения за контрабанда на цигари. Заради забраната прехвърлил незаконната си дейност от граничния пункт на граничната ивица. Й. В. и В. Й. трябвало да изкупят контрабандната стока и да я откарат в София.
В автомобил "Фолксваген" е задържан Г. Д. (18 г.) от Драгоман, който трябвало да следи патрулите на Гранична полиция.
За акцията били уведомени сръбските гранични власти. След около час те задържали участниците от сръбска страна и българския шофьор.
Граничните полицаи от Драгоман наблюдавали от няколко месеца групата. Известна част от цигарите са сръбско производство, а другата - купени от безмитния магазин на ГКПП-Калотина. Те са купувани от сръбски граждани и са съхранявани в депа, докато се събере голямо количество. Тогава ги товарели на сръбски автомобил, който ги е карал на границата. Там стоката е прехвърляна в автомобила на българските контрабандисти.
Контрабанден канал за цигари през сръбско-българската граница бе пресечен и от гранични полицаи от Олтоманци. В района на общ. Трекляно, Кюстендилско, е задържан микробус с контрабандни цигари. Заловени са двама мъже от Кюстендил, организирали и реализирали контрабандата през граничната бразда - К. С. (51 г.) и Е. И. (49 г.). Те са се свързвали със сръбски контрабандисти, а после пласирали стоката в търговската мрежа в Кюстендил. Каналът е наблюдаван от няколко месеца. Контрабандните цигари, заловени на границата, са над 73 мастербокса сръбско производство, общо 36 895 кутии, около 73 000 лева е пазарната им цена в търговската мрежа.