Това е поредният нестандартен начин на протест демонстриран от Двежението на млади учени, които настояват за конкретни действия за издигане на образованието и науката като национален приоритет. Миналия месец те раздадоха “награди“ за “заслуги“ към науката на премиера и на двама министри - на образованието и на финансите (виж линка).
Избрахме тиквите, защото те са символ на невежеството в българския фолклор, обясни Димитър Атанасов, асистент от Историческия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски“, цитиран от БГНЕС. Искаме да изтъркаляме тиквите от себе си, от правителството и от държавата, допълни той.
Тиквеният протест започна с търкаляне на “изобретението“ на специалиста по микроелектроника Пламен Илиев – тиква, захваната с дълга дръжка с надпис “Тиква – hi-tech”. Тя първа беше изтърколена в разстоянието от единия до другия край на Националната художествена галерия. Тиквата символизира отношението на българските управляващи в годините на прехода към развитието на високите технологии, обясни изобретателят Илиев. В Европа няма такова “тиквено” управление на науката, каквото има в България, подчерта на свой ред Христо Лафчиев, физик от БАН.
В тиквеното състезание участваха четири отбора – на младите учени, на учителите, на Девета френска гимназия и на Националната природо-математическа гимназия. През цялото време с тъпан и чинели музиканти озвучаваха състезанието. На събитието имаше и двайсетина полицаи, които преди всичко пазеха участниците от движението. Протестиращите носеха плакат с надпис: “МОН предупреждава – правенето на наука води до хронична бедност”.