Служебна проверка установила, че граничните служители използвали служебното си положение, за да прикриват или съдействат на контрабандисти на цигари.
От февруари до юни гл. инспектор С.К., ръководен служител на ГКПП - Калотина, РГС - Драгоман, не е спрял и разкрил контрабанда през границата, сочат резултатите от проверката. Той не е координирал действията на подчинените си, като по този начин е създал условия за извършване на контрабанда, обясниха от МВР.
Инспектор Ю.Н. в РГС-Драгоман пък прикривал контрабанда от март до юни.
Друг негов колега- инспектор Н.Х. в РГС - Кюстендил, бил информатор, констатирала още проверката. От март до юни той издавал на “познатите си” за подготовката и провеждането на полицейските действия в района на границата, както и какво е разположението на техническите средства за охрана. Н.Х. участвал в изнасянето на цигари, купени от безмитния магазин на граничния пункт, осигурявал им е безпрепятствено преминаване през ГКПП - Калотина. Инспекторът въвлякъл в схемата и колеги - искал да прикриват незаконната дейност.
Инспектор С.Ю., служител в РГС - Драгоман, също е уличен в съдействие на контрабанден канал за цигари. Папиросите били прекарани по време на негово дежурство през март.
Срещу четиримата служители на дирекцията са образувани досъдебни производства.