Това заяви премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев в изказването си пред кандидат-кметовете на БСП, предаде БГНЕС. Според премиера хората чакат новото чудо. Преди бяха 800-те дни на царя, сега новите 700 дни на ГЕРБ, коментира Станишев. Той отбеляза, че след първоначалната уплаха в БСП от ГЕРБ нещата са започнали да се променят, защото зад популярността на лидера на ГЕРБ по места се крият лични икономически и други интереси.
В отговор неформалният лидер на ГЕРБ и кмет на столицата Бойко Борисов посъветва премиера да прочете програмата на ГЕРБ и тогава да се изказва по нея, не да я коментира като “махленски клюкар”. “Ние две години предварително се опитваме да дебатираме с обществото за неговите проблеми докато той вече трета година “блъфира”, че е премиер, а всъщност Ахмед Доган и ДПС ръководят държавата", коментира Борисов, цитиран от Фокус.
В думите си пред кандидат-кметовете на БСП Станишев подчерта, че на тези избори има най-различни кандидати. Дори бизнесът навлиза в политиката и се стреми да си купи гласове и влияние, каза премиерът. Той изтъкна, че БСП чрез управлението трябва да се противопостави на ксенофобията и крайния национализъм и да свърши много повече за цялостно решаване на проблемите на ромите.
Към кандидат-кметовете лидерът на БСП се обърна с думите: “Вие можете, не сте извадени от нечий фокуснически ръкав и не обслужвате ничии интереси”. Лидерът ги посъветва да работят за вътрешно-партийното единство и всички членове и симпатизанти на БСП да работят в името на своите кандидати чрез вътрешна организираност и мобилизираност, защото това според Станишев е липсвало на изборите за евродепутати и затова БСП е спечелила 5000 гласа по-малко от ГЕРБ. Да се води кампания на открито, с добре изразена коалиционна култура и с ясното съзнание, че след изборите предстои много работа, призова още Станишев.
Кандидатът за кмет на София от БСП ген. Бриго Аспарухов упрекна междувременно партньорите на партията в Коалиция за България и ги призова “да престанат да правят кръчмарска сметка”. Сега е време за единодействие, заяви Аспарухов.