Във вторник следобед влакът от София за Септември стоял 71 минути на гара Искър заради 151 пътници без билети. По разписание тренът тръгва в 18,40 ч. от Централна гара-София. В него се возят основно пътници, които се прибират от работа, обясниха от железниците.
При проверка на кондуктор станало ясно, че от близо 300 пътници повече от половината са без билети. Кондукторът и началник-влакът поскали допълнителен престой на гара Искър, за да издадат билети на нередовните пътници.
Общо 91 от гратисчиите си купили билет, а останалите 60 категорично отказали да платят. Жепейците се ядосали и извикали служители от Транспортна полиция. След това от влака били свалени гратисчиите. По данни на очевидци, повечето от нередовните пътници били от ромски произход.
Билет за пътнически влак от София до Ихтиман струва 2,70 лв. Цената на едномесечната абонаментна карта за пътуване между Ихтиман и София е 72,90 лв., а на тримесечната – 189 лв. Ако средно на месец работниците имат 44 пътувания, може да се изчисли, че ако пътникът ползва едномесечна абонаментна карта, всяко негово пътуване ще му струва по-малко от 1,70 лв., а ако ползва тримесечна абонаментна карта – цената на пътуването ще бъде по-малко от 1,50 лв., пресметнаха от БДЖ.
През 2006 г. има близо 10 случая на физическо насилие върху кондуктори от пътници без билет. Случаите на заплахи са много повече, припомнят от железопътния превозвач.
При следващ подобен групов опит за пътуване гратис, БДЖ ще бъдат принудени да обмислят за спиране на влакове, които са икономически неизгодни, тъй като разходите за тях надхвърлят приходите от продажби на билети, заканиха се от превозвача.