Това съобщиха от ОДП-Благоевград и от комисията за защита на населението при бедствия аварии в областния град, предаде БТА. Тръбите са далеч от населеното място и няма пострадали. Веднага след експлозията на мястото са пристигнали екипи на пожарната, на Гражданска защита, линейки на "Спешен център" и полицаи. Спрян е незабавно притокът на газ към мястото на аварията. Специализирани екипи работят по отстраняването на повредата. От аварията са разкъсани близо 10 метра от тръбата, а притокът на синьо гориво към Гърция е спрян, предаде БГНЕС. Комисия от Булгаргаз установява причината за взрива и щетите от него. По първоначална информация финансовите щети няма да са големи, освен това газопроводът е застрахован, съобщиха от "Булгаргаз".
"Няма опасност за хората - газът не е вреден, но докато не се отстрани повредата, няма да се подава гориво до Гърция, заявиха от противопожарната служба. Няма опасност от нов взрив, казаха още от Булгаргаз. В момента обаче се правят замервания дали изтеклото количество газ е опасно за хората от селото.
Междувременно Газпром временно прекрати подаването на газ за Гърция заради аварията на територията на България, съобщи пресслужбата на руската компания, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Най-вероятна причина за взрива на газопровода е разместване на земните маси, предизвикало напрежение в тръбата и скъсването й. Това каза за БТА Ангел Семерджиев, изпълнителен директор на газовото дружество "Булгартрансгаз", оператор на системата, след преструктурирането на "Булгаргаз". Според Семерджиев най-вероятната причина за разместване на земните маси са обилните валежи.