Това предаде АФП, цитирана от Радио България. Очаква се предвидената за 2009 г. конференция да направи преглед на мерките, приети след състоялата се през 2001 г. в Дърбан (Южна Африка) Световна конференция срещу расизма, расовата дискриминация, ксенофобията и нетърпимостта.
Преди месец американският всекидневник “Крисчън сайънс монитор“ изтъкна, че западните правителства трябва да настояват либийският лидер Муамар Кадафи да докаже добрата си воля за демократични и съдебни реформи в Либия. Като се позова на правозащитни организации, изданието обаче предупреди, че е рисковано да се връщат в родината им либийци, държани в западни затвори, тъй като в Либия могат да бъдат подложени на изтезания.
Преди дни африканската правозащитна организация "Панафриканската асоциация за човешки права" обяви, че помилването на българските медици е незаконно и съответните процедури не са били спазени. Според организацията България е проявила голямо неуважение към заразените с вируса на СПИН либийски деца и техните семейства.