Щъркелите стояли до последния момент сред пламъците, вместо да излетят, за да се насладят на изпечените гущери, жаби и мишки. Репортер на BulPhoto.com се опитал да ги разгони, но птиците продължили да летят между пламъците. След като са отгледали потомството си, щъркелите имат още месец и половина да закрепнат за дългия път, който ги очаква, коментираха за Дир.бг орнитолози.
И тази нощ огънят бушува на много места в страната. Вече е потушен пожарът между главен път I-5 и напоителния канал на с. Черганово, в района се поддържат дежурства, съобщи БТА, като се позова на ОДП-Стара Загора. Северно от пътя Стара Загора-Казанлък е оформена минерализована ивица и е спряно настъпването на пожара към Казанлък. Огнената стихия между селата Копринка и Горно Черковище е овладяна снощи към 21.00 ч. Възобновено е движението на автомобилите по пътя Гурково-Мъглиж и Казанлък - Стара Загора. В гасенето на двата пожара са участвали над 1000 души, много от тях доброволци. На помощ е бил изпратен и противопожарен влак от Пловдив. Един час преди обед в помощ на гасителните екипи южно от стената на яз. Копринка пристигна хеликоптер К-32. Той носи 3 куб.м. вода и зарежда от водите на язовир "Копринка" по способа "висене".
Изключително тежка е пожарната обстановка в Кюстендилско, съобщиха от пресцентъра на полицията. Над 1000 дка гора е унищожена при върхов пожар на територията на община Невестино късно вчера. Развитието на пожара на твърде голям фронт в труднопроходимите райони между селата Длъхчево, Еремия и Згурово затруднява гасенето.