Това става ясно от решение на Комисията по досиетата, публикувано на сайта на Народното събрание. Първанов е вербуван на 4 октомври 1989 г. от ст. лейт. Цвятко Динков Цветков, който продължил да го ръководи. Първанов е снет от оперативен отчет през юли 1993 г. от Националната разузнавателна служба за сдаване на дело №19183, заведено под псевдоним "Гоце". Първанов не е знаел, че е вербуван. В папката "Гоце" няма подписът му, с който той да е дал съгласие да бъде привлечен за секретен сътрудник на една или друга основа. Това заяви пред БНТ Евтим Костадинов, председател на Комисията за отваряне на досиетата. Цветков не се е представил пред него като агент, а като служител на МВнР, който го моли да се произнесе по книга, свързана с македонския въпрос. В папката "Гоце" има документ за разходи на вербовчика, но не и за платени хонорари на Първанов, няма и нито един рапорт от Първанов, заявиха от комисията. Миналата седмица от комисията казаха, че проверката им покрива обяснението на Първанов за папката "Гоце". Още 22-ма, работили в президентството от 1990 г., са били в ДС. (Кои са сътрудниците на ДС в президентството през годините - вижте линка долу.)
Преди година държавният глава призна, че съществува агентурна папка "Гоце", но отхвърли подозренията, че е бил вербуван за агент по времето на комунизма. Това стана на лекция, посветена на актуални въпроси на националната сигурност. В папката имало само информация за него и нито ред, писан собственоръчно. В нея била отразена работата му като научен консултант и редактор на мемоарите на "виден български емигрант, голям родолюбец, който е изстрадал националната ни кауза". Първанов консултирал книгата на Методи Димов Габеро за българите от Македония, припомня Дарик. Думите на президента дойдоха след атака от страна на лидера на ДСБ Иван Костов.
Още на 23 юни 2006 г. президентът Георги Първанов изнесе информация за съдържащите се документи в т.нар. папка “Гоце” и направи своя коментар по темата. Това заявиха днес от прессекретариата на държавния глава. Във връзка с решението на комисията, президентът изиска спешно документите, с които тя разполага, добавиха от "Дондуков" 2. Те вече са публикувани на сайта на президента. Държавният глава ще изиска от комисията и документите на обявените от нея служители в администрацията на президента от 2002 г. досега. Едва сега, след като се произнесе комисията, документите могат да се публикуват и всеки, който е непредубен, ще разбере за какво става дума, заяви началникът на президентския кабинет Никола Колев.