Ето и препоръките за България
Препоръка: Конституционни промени, които да отхвърлят всякакво двусмислие относно независимостта и отчетността на съдебната система.
Напредък: Изпълнена през февруари.
Препоръка: Приемане на нов закон за съдебната система и нов гражданско-процесуален кодекс.
Напредък: Парламентът обсъжда два закона, целящи подобряването на ефективността на съдебната система.
Препоръка: Продължаване на реформата в съдебната система, за да се повиши отчетността.
Напредък: България провежда конкурси за назначаване на съдии. Подобри професионалната подготовка на персонала, за да ускори съдебните дела.
Препоръка: Да извършва и разгласява професионални, не повлияни партийно разследвания за случаи на корупция по върховете на държавната власт.
Напредък: Властите започнаха наказателни производства срещу осем магистрати за това, че възпрепятствали дела и обвиниха няколко длъжностни лица.
Препоръка: Предприемане на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по държавните граници и в органите на местното самоуправление.
Напредък: София инсталира видеокамери за наблюдение на граничните власти и предприе ротация на персонала. Разследва се произходът на имуществото на 62-ма митничари. Четирима са уволнени и са започнати десет досъдебни производства за документни измами и подкупи по границите.
Препоръка: Борба с организираната престъпност и прането на пари.
Напредък: 222 следствия, в които са замесени 99 престъпни групировки, са започнати от октомври, а 95 души са изпратени в затвора. Но България има само един осъден престъпен бос.