Според него на фона на безспорния европейския успех в страната имало симптоми на остра криза на политическо доверие. В някои сектори на политическия живот върви направо разпад – десницата буквално изчезва, сривът постепенно обхваща и центристките формации, каза Сергей Станишев, който допълни, че на сцената излизали нови полически групировки с популистка реторика.
БСП е последната стабилна, истинска партия. Затова тя трябва да носи отговорност за запазването на политическите устои в страната, каза лидерът на партията. Той подчерта нуждата БСП да начертае мерки за излизането от кризата, както на политическото доверие, така и на политическото представителство.
Като причина за отчуждението на хората и ниската избирателна активност, Станишев посочи, че избирателят се дистанцирал от държавността. Сякаш живеем в две Българии - една на хората и една на политиците, посочи лидерът на БСП. Според него хората не гласуват, защото смятали, че изборите са“плод на заговор на елита“. С това премиерът обясни и феноменът да се търси спасение в “непартийни лица“. Като Жорж Ганчев, 800-те дни на царя и супермена Бойко Борисов“, след които неминуемо следва дълбоко разочарование, заяви Сергей Станишев. Според него БСП трябва да направи промяната, която ще върне съпричастността на хората към институциите.
Близо 200 000 – 250 000 души от твърдото ядро на БСП не излязоха да гласуват на последните избори, каза лидерът на партията. В навечерието на европейските избори представители на БСП са работили активно в РИК-овете да има представители на ГЕРБ, които не са парламентарна партия – питам за кого работите, подмазвате ли се на някого, отбеляза Сергей Станишев.
Той подчерта, че конгресът има два варианта – да замаже изводите и да продължи по инерция или да погледне истината в очите. Питам след местните избори ке видим ли поне една оставка на общинско партийно ръководство, което е загубило, обърна се към делегатите лидерът на БСП.Според него в БСП е нарушен балансът между права и отговорност, защото всеки приказвал от името на партията каквото му хрумне.