Това беше прието днес на среща в Бургас на работната група, подготвяща проект за Наредба за плаването и граничния режим във вътрешните води на Черно море. След 15 юни концесионерите на плажове по южното Черноморие ще получат инструктаж за ползването на водните съоръжения.
Това лято от предприемачите, които предлагат водни атракции, ще се изисква поставянето на табели с инструкции, както и осигуряването на медицинско лице. Миналата година сериозните инциденти с джетове по Южното Черноморие бяха 7, припомни зам.-областният управител на Бургас Георги Николчев и допълни, че е имало и безброй случаи, които не са регистрирани.
"Ще въведем ред и засилен контрол при използването на джетовете. Ще се проверяват хората, които ги управляват дали не са употребили алкохол, ще бъде определена възрастова граница за тези, които могат да ползват джетове. Често пъти сме били свидетели, че в плавателните съдове се качват пътници неколкократно надвишаващи разрешения брой", каза началникът на Регионален граничен сектор в Бургас комисар Ваньо Иванов.
В момента по Черноморието е пълен хаос при използването на джетовете, лодките за развлечение, яхтите и сърфовете, коментираха участниците в срещата. В тази насока трябва да се използва европейското законодателство, коментира на свой ред директорът на Изпълнителна агенция “Морска администрация” Николай Апастолов.