Четирдесет и пет годишният бизнесмен бе застрелян с два куршума в главата около 10,30 часа на ул. “Севастократор Калоян”. Тялото му бе намерено в лекия му автомобил черен “Мерцедес” S класа. Сигналът е подаден в полицията минути след 11 часа от случайно преминаващ гражданин.
Александър Тасев бе президент на ПФК Локомотив Пд от пролетта на 2006 година, около шест месеца след убийството на предишния шеф на клуба Георги Илиев, с което напрактика спасява «смърфовете” от сигурен фалит. Въпреки близо едногодишният му престой на Лаута, за поредния застрелян собственик на Локо се знае твърде малко.
Тайнственият бизнесмен
Говори се, че Александър Тасев стартира своя бизнес с помощта и връзките на чичо си Никола Тасев - бивш секретар на ОК на БКП. Според носещите се слухове, бизнесът на сочения за най-богат българин в Югозападна България преди падането на комунистическия режим се изчерпва с покупко-продажба на долари в близост до култовия за този бранш граничен пункт Станке Лисичково. С падането на комунизма натрупалият вече сериозен опит в чейндж средите Тасев, с помощта на своя чичо започва да стопанисва базите на Академика по родното Черноморие, откъдето стартира и сериозният им бизнес. Постепенно убитият собственик на пловдивското Юве се ориентира и в други отрасли. Освен споменатото изкупуване на череши, които се изнасят за Италия и Гърция, той е собственик на завода за фурнири "Фурнир", намиращ се на гара Пионер и закупен от неговия приватизационен фонд "Гарант". Бизнесменът се води и за най-големия изкупвач в България на дъбов материал, притежава няколко метан-станции в страната, където е съдружник с бившата волейболна звезда Любо Ганев. Също така се занимава с газоснабдяване, транспорт, строителство, туризъм и недвижими имоти, а колекцията му от предприятия се допълва от обувния завод “Ильо войвода”.
Александър Тасев и империята ВИС
Като всеки кюстендилец и Тасев е тясно свързан с могъщата групировка, макар винаги да се ползва с малко по-особен статут. Предвид миналото на чичо си и като верен кадър на червената политическа идея, бизнесменът никога пряко не се обвързва с империята ВИС. Той дори отказва предложение на Георги Илиев в сферата на футбола. Убитият през 2005 година бос навива Тасев да стане президент на Велбъжд Кюстендил, но той отказва. Не така стоят нещата, когато става въпрос за доходоносната дейност "изкупвач на череши", с която се захваща в средата на 90-те години през миналия век. Именно от тогава датира приятелството му с Наков (той е човекът, който убеждава Тасев да поеме издръжката на Локо), който официално контролира този тип бизнес на ВИС-2. С името на Тасев се свързва един от грандиозните скандали, разиграли се в началото на лятото през 1998 г. Тогава местни висаджийски фирми, както и тази на бизнесмена, изкупуват килограм череши между 4 и 6 лева. Изненадващо в региона се появяват няколко софийски съперници, които предлагат почти двойна цена на производителите. Само за дни се разгаря истинска война, като софийските представители претърпяват сериозни загуби. Складовете им са разбити. Черешите - смачкани, а инвентарът е изцяло потрошен. Няколко дни след случката, за да няма повече подобни изпълнения Александър Тасев благородно предлага РДВР-Кюстендил лично да охранява "изкупвачите", като в замяна той се наема да осигури бензин за колите на полицията. Това, разбира се, не прави впечатление на местните хора, за които зулумите са ежедневие. "Сега е по-добре. Трябваше да дойдете преди две години, когато черешите се пазеха от мутри и никой без тяхно разрешение не можеше да преговаря с нас. Сега поне дебеловратите липсват. На тяхно място са фирми, които се появяват с началото на черешобера и изчезват с неговия край. Не са редки случаите, в които забравят дори да ни платят", отбелязват те. Този тип подход обаче в най-малка степен важи за Александър Тасев, който се слави като един от най-изрядните платци, макар да се издължава за продукцията с чести закъснения.
Битката за боклука
Соченият за най-богат българин в Югозападна България никога не се е славел като фен на футбола. Затова изненадващото му пристигане на "Лаута" бе истинска изненада за феновете на пловдивчани. Веднага плъзнаха слухове за истинската визита на бизнесмена. Отначало издръжката на Локомотив трябваше да върви с дълго бленуваната от предишния бос концесия на стадиона. После с пазара на гарата. Така се стигна до срещата му с кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков, организирана благодарение на Емил Наков през лятото на миналата година. След нея нито един от присъствалите на разговора не пожела да коментира за какво точно става дума и как Локомотив ще бъде спасен от финансовия колапс. Веднага след срещата тръгват слухове, според които кметът на града обещава на Александър Тасев да наследи концесията за боклука на Пловдив, ако се съгласи да издържа отбора, но и този вариант е доста противоречив предвид почти едногодишната му давност без никакво развитие.
За 10-те хиляди долара и политиката
Освен в черешовия бизнес Тасев е тясно свързан с политици, министри и експерти от управляващото мнозинство в България. Според слуховете той е едни от най-сериозните лобисти в последната парламентарна предизборна кампания. Ако се вярва на хорските думи, застреляният благодетел на смърфовете взема дейно участие в кампанията на НДСВ и БСП. Неговите подвизи отдавна са увековечени като митове и легенди, според които най-маловажната е, че за да станеш кмет на Кюстендил, трябва да получиш подкрепата на Александър Тасев. С неговото име се свързват и митичните воаяжи на организираните групи от роми, които с рейсове обикалят страната и гласуват по няколко пъти в различни градове, съблазнни от авантата на кюмюр, юфка и по-високата изкупна цена на черешите. Говори се, че известният с прякора си Остап бизнесмен е приятел с настоящия български президент Георги Първанов, на когото осигурява солидна подкрепа по описания начин. Бившият енергиен министър от управлението на НДСВ, Милко Ковачев пък лично открива първата метан-станция на Тасев. Всичко това обаче бледнее пред скандала, който забърква преди близо осем години. Тогава той е член на БББ с председател Жорж Ганчев. Тасев заедно с друг член на Бизнес блока Цветелин Кънчев обвиняват Ганчев в изнудване и сезират вътрешния министър Богомил Бонев. Полицията и Тасев правят постановка на Жорж, като му дават 10 000 белязани щатски долара, което е документирано с камера. Въпреки това доказателствата за корупция не се приемат, като Богомил Бонев обвинява за провала Тасев.
Визитка
Име: Александър Здравков Тасев
Роден: 22.10.1961 г. в Кюстендил
Образование: Висше - математика в УНСС
Семейно положение: женен, с три деца.
Дъщеря от първия брак и дъщеря и син от втория.
СТАНИМИР МЛАДЕНОВ
Снимки: Топспорт и plovdiv24.com