Това съобщи БТА, като се позова на д-р Иванка Сярова от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Заразяването с трихинели е станало след консумация на домашно приготвени колбаси от отстреляно от ловци диво прасе. Първите изследвания са направени на 8 декември. Млад мъж от Трявна почувствал болестни симптоми и потърсил помощ и изследвания. След него се установило, че са заболели и родителите му. Дивото прасе е отстреляно през ноември в района на тревненското село Черновръх. Досега са изследвани 28 души, 17 от които са показали положителни проби. От РИОКОЗ са установили, че заразено месо са яли общо 53 души. Престои да бъдат изследван и останалите, консумирали заразено месо. По думите на лекарите от РИОКОЗ инкубационният период на трихинелозата е от 2 до 45 дни. Те препоръчаха преди коледните празници задължителен санитарен контрол на месото не само от диви всеядни животни, но и на домашно отглежданите прасета, тъй като домашните свине се заразявали, когато погълнат трупно месо от заразени с трихинели плъхове и мишки. Човек може да се зарази с трихинели само по хранителен път - при консумация на заразено месо или приготвени от него колбаси, казаха лекарите. Термичната обработка при готвене не винаги е гаранция за унищожаване на трихинелите, казаха от РИОКОЗ.