Focus
Чамова: Свинското месо ще поевтинее
Всички се надявахме, че България ще намери място на европейския пазар за месо, но това се отлага с девет месеца засега.
Това заяви в предаването “Бизнесът” на бТВ Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на българските месопреработватели, цитирана от агенция "Фокус". От 1 януари българските местните продукти ще могат да се движат, само ако са произведени с европейско месо, но така традиционният вкус се променя, заяви тя. Свинското месо ще поевтинее и ще започне да се купуват по-качествени части от трупа на животните, а притеснението е с говеждото месо, защото то се внася от Бразилия и Аржентина и ще се очаква да поскъпне, прогнозира тя.Месните малотрайните продукти са сравнително евтини спрямо европейските, само някои деликатесни продукти са по-скъпи с 30-40%, съобщи Светла Чамова. По отношение на качество нашите продукти са много по-добри, защото те са по наш вкус, заяви още изпълнителният директор на Асоциацията на българските месопреработватели.